Пълна промяна на спалнята – какво трябва да вземем предвид?

1627

spalnqСпалнята е онази жилищна стая, която най-рядко решаваме да ремонтираме основно. Леко пребоядисване или смяна на тапетите, нови завеси и подови постелки – това са нещата, които обикновено си позволяваме да променим. Докато ремонтите на кухнята, банята и хола са по-чести и неизбежни, поради спецификата на тяхното предназначение, то спалнята си остава непроменена в продължение на дълги години и често в пълен контраст с модерния облик на цялото жилище.

Ако сте сред малцината, решени да променят изцяло визията на най-интимното помещение в дома си, то има няколко съществени момента, които трябва да вземете предвид:

Планирайте и организирайте ремонта до най-дребния детайл

Бюджетът е първото, за което трябва да помислите, преди да планирате каквото и да е, защото парите са тези, които ще определят докъде можете да се простирате и колко драстична ще бъде промяната. За да избегнете компромиси и промяна в първоначалния план, направете пълен разчет на всяко перо от ремонта – материали, майстори, смяна на мебелите, подови настилки, дограма и осветление. Така ще можете да прецените кой детайл от интериора можете да си позволите и от коя глезотия трябва да се откажете – поне към настоящия момент.

Измерете много точно площта на стаята

Ново легло, гардероб, скрин, нощни шкафчета – всичко това е чудесно, но често собствениците на жилища избират мебелите на база моментно впечатление, а не въз основа на площта и разположението в стаята. Красивата голяма спалня, която сте харесали в каталога на даден мебелен магазин може да отнеме пространството, нужно за останалите мебели. Ако в стаята има чупки, скосен таван или твърде голям прозорец, това също трябва да се съобрази с големината, броя и формата на новите мебели.

Обмислете добавяне на допълнително пространство

Макар спалнята да е преди всичко помещение за почивка, малко допълнително свободно пространство няма да навреди, особено ако е обитавана от двама души. Ако стаята е с малка квадратура и е напълно невъзможно да се добави площ, чрез присъединяване на свободно съседно помещение (килер, мокро помещение или друга по-малка стая), то чрез правилна подредба на новите мебели или с използване на по-малки такива, е възможно да се освободи допълнителна площ, така че да не се удряте в ръбовете, докато минавате и да не се налага да се изчаквате при разминаване с брачния партньор.

Мокет или паркет

Подът винаги остава на заден план при основен ремонт на спалнята за сметка на дограма, стени и обзавеждане. Обикновено изборът на подова настилка се базира на бюджета – при повече средства се пристъпва към поставянето на ламиниран паркет, а при оскъдна финансова инвестиция се прибягва до козметична смяна на мокета. И двете настилки имат силни и слаби страни. Така например, мокетът е труден за почистване и се нуждае от подмяна на поне всеки 5 години (и по-малко при отглеждане на малки деца и домашни любимци), докато паркетът е скъпо решение, за поставянето на което ще бъде нужно наемането на специалист.