Оборудването на ресторанта

522

Много важен момент при откриването на нов ресторант е оборудването, което ще използвате. То трябва да е съобразено със специфичните нужди на вашето заведение и да отговаря на неговите потребности. След като анализирате основните елементи на дизайна и разполагате с ясен план на действие, настъпва моментът на избора на ресторантското оборудване. Тук цената връзка – качеството е мого важна, но в никакъв случай не допускайте грешката да икономисвате за сметка на основното производствено оборудване. Качественото оборудване ще ви осигури дългосрочност и надеждност, и ще ви спести евентуални бъдещи разходи.

Към най-простото оборудване се отнасят работните маси в кухнята. Ако се работи основно със суровини, на разположение в ресторанта трябва да бъдат месо, риба, плодове и зеленчуци, но на масата се подготвят за готвене и полуфабрикати. На плота се извършват редица механични действия по време, свързани с почистването, нарязването и разпределянето на храната на порции. Масите трябва да са в състояние да поемат тежестта на продуктите и на използваните машини, което може да бъде достатъчно тежко. Предложенията на съвременния пазар са много разнообразни, което предполага голям избор. Някои производители предлагат маси, направени изцяло от неръждаема стомана, които се отличават с отлично качество и богат избор от размери и видове.

За масите на италианските производители е характерно, че са изработени от неръждаема стомана и те се характеризират с дебелина от 4-5 см. Те са с малък процент вероятност за деформация по време на тежки натоварвания, тъй като са със плътен вътрешен пълнеж. Подобна технология вече се използва и от други производители, като наред с това се изработват и плотове от неръждаема стомана.

Не забравяйте, че при избора на отоплителната техника трябва да вземете предвид съществуващата мрежа работно напрежение. Поради тази причина, изборът на печки, фритюрници, фурни, скари и т.н. могат да бъдат еднофазни 220 V или трифазни 380 V, а мощността може да варира до 3 кВт (монофазен) и до 20 кВт и повече (трифазен).

Ако площта на помещението е от 40-50 кв.м. и предлагате топла храна, готвенето започва след поръчка на клиента (2-3 порции). В този случай се нуждаете от печка с котлони, а не от непрекъснато нагрята повърхност. Такава твърда повърхност консумира много енергия и затопля безполезно въздуха, както и дръжките на използваните прибори. Печките с такава повърхност са значително по-скъпи и са подходящи за по-големи обеми храната, която се приготвя по едно и също време или в големи по обем съдове.