Александър Вълков, Adisfire: с биокамините засягаме сериозна тема – екологията

1346

ecokaminiОт Adisfire предлагат проектиране и изпълнение на еко камини на биоетанол за жилища, хотели, ресторанти, спа центрове, както и много други приложения в дома и навън. Не случайно потърсихме Александър Вълков от компанията, за да чуем за предимствата и особеностите около биокамините…

Какви са предимствата на биокамините пред останалите типове, които се предлагат на пазара?
Няколко са – лесни са за обслужване, не изискват никакви инсталационни комини. Биоетанолът е течност, която е безвредна и имаме екологично чисто горене, когато я използваме. Оттам и респективно нямаме почистване и грижи за дърва и сажди, както и за съхраняването им. Лесни са за инсталация. От години са доста разпространени в Западна Европа и малко или много навлизат и на нашия пазар напоследък

Лесни ли са за поддръжка биокамините и какви са особеностите им в този случай?
Като поддръжка не изискват нищо особено, всеки човек може да се справи. Единственото, което се изисква е да се налива горивото, което изгаря. За разлика от конвенционалните камини, биокамините са предимно декоративни и отоплението, което отдават е от порядъка на 3 или 4 kW на една горивна камера. Но тук нямаме акумулация на топлина и нещо, което да се нагрява, с това нискотемпературно гориво се постига по-скоро декоративен ефект за дома и се внася уют. Направихме решения с биокамини в доста хотели, заведения и СПА-центрове в София и Банско, където не очаквахме, че ще се приемат доста добре, при положение, че камините там са предимно традиционни и горят с дърва. Особено популярни са в заведенията, защото не се налага никой да се грижи за тях и не отделят мирис и сажди.

Как би коментирал и оценил ситуацията с търсенето на подобен тип камини на българския пазар? Нараства ли интреса към използването им от страна на клиентите у нас?
Мисля, че напоследък хората започнаха да оценяват и да разбират това, че ние не продаваме нещо модерно или фалшиво. Благодарение на това, че ги произвеждаме в България, се стараем цената да бъде по-ниска от западните конкуренти. Не сме измислили нищо ново, просто правим аналогичен продукт. Просто правим нещата значително по-евтини. Най-големият плюс, който си мисля, че имаме в нашата компания е това, че произвеждаме изцяло и горивните клетки и самите камини, ако мога да се изразя така.

В кои помещения от дома е най-подходящо използването им, в зависимост от топлоотдаването, което могат да осигуряват?
Могат да се използват абсолютно навсякъде. Няма ограничения – монтирали сме в спални, в холове, в трапезарии… Самата камина е декоративен елемент. Даже правим и модулни, който са преносими и могат да се местят в зависимост от събитието – дали то е на терасата, край басейна или по средата на хола…

Дай съвет за какъв тип интериор, какъв тип камини са най-подходящи?
На много различни места сме монтирали камини. Дори стари кахлени печки сме правили да работят с такива камери, и ултрамодерни офиси, и апартаменти. Тези камини са най-малкото популярни именно, защото няма ограничение за монтирането им.

Може ли да се говори, че определен тип камини са подходящи само за определен стил интериор?
Принципно да. Трудно бихме могли да интегрираме една неокласическа, готическа или каквато и да е класическа камина в модерен интериор, но всичко зависи от това, какъв човек ще използва средата. Възможно е да се натрупват стилове. Биокамините не би трябвало да се приемат като някакви ултармодерни камини или като нещо ново. Напоследък се опитваме да застъпи една доста сериозна тема – екологията. Горивото е чисто и се добива от възобновяеми източници, а самите камини не отделят повече вредни емисии от това дали един човек ще е в помещението. Освен това използваме рециклируеми бутилки, с повторна и последваща употреба. С този тип камини, ние не замърсяваме околната среда с повече от това, което би било нормално. Стараем се да сме еконасочени – събираме бутилки от детски градини и къмпинги. Насочеността е все пак да не замърсяваме околната среда.