Антон Дончев, Geze: Модернизирайте стария апартамент с преградни стени

1116

geceПотърсихме Антон Дончев, управител на Geze за България. Да, дъщерна на същата онази Geze, която стои зад конструкцията на титанични във всяко едно отношение проекти като Porsche Museum, VitraHaus, Torre Agbar и Mercedes-Benz Museum, а ако тръгна да изреждам другите, рискувам да ви доскучея с това, колко много, ама наистина колко много са постигнали от 150-годишната компания. Чудите ли се оща защо потърсихме Антон от Geze България? Още?

Какви са най-големите предимства на стъклените офис преградни стени?
Най-голямото им предимство е естественото осветление. По-натурално и по-хубаво нещо в модерен офис не мога да си представя. Няма изкуствено осветление, което да може да пресъздаде богатата осветеност на слънцето и различната цветна температура сутрин, обед и вечер. Това създава уют на хората в офиса. Стъклото е лесно обработваем и популярен продукт и следователно може много лесно да се изградят стени от него, вместо да чакаме изработка от някакви дървени материали. Третото е здравината – 10 мм. закаленото стъкло е невероятно здраво. Стуклена врата с размери 2х1 м. няма да се счупи, дори да я удряте челно с 2-килограмов чук. Цената също е предимство – да се изгради със стъкло един офис не е много скъпо. Освен това е много лесно за поддръжка – не се наелектризира, не събира прах, може да се чисти с агресивни препарати, не може да се изцапа като бялата стена и не трябва да се боядисва от време на време. Позволява лепена на всякакво фолио и промяна на визията на стените в офиса по всяко време.

Кои са най-подходящите материали, от които трябва да бъдат изпълнени преградните офис стени и защо?
Тук говорим за най-подходящи спрямо функционалността и в зависимост от това, какво се случва в офиса. Ако ще служи за call-център, трябва да се използват абсорбиращи материали. Ако търсим прозрачност – естествено, че стъклото. Ако търсим сигурност – нормално е стената да се иззида. Всичко е въпрос на функционалност и ние като производители на такива системи, идваме след като бъде изготвен брифа от архитект или дизайнер. Не може да се каже дефинитивно кои са най-подходящите материали.

Осигуряват ли преградните офис стени достатъчно спокойствие за работа на служителите?
Една стъклена стена осигурява напълно достатъчно спокойствие. На практика, човек се дразни от това, което вижда и чува, а стъклото е прилично добър шумо-изолатор в нормално тиха офис среда. Могат да му се поставят щори или да се залепи фолио, така че е подходящо за офисно преграждане и осигурява достатъчно спокойствие. А и всичко идва от нагласата на хората – някои от тях са свикнали да работят в затворени тъмни стаи и когато ги преместиш в един широк и отворен офис, първоначално се чувстват дискомфортно.

Изолират ли и доколко преградните стени служителите от общия процес на работа в офиса?
Преградните стени са чисто функционален атрибут на офиса и затова се наричат преградни – за да преграждат нещо, когато е необходимо. Аз лично съм фен на open space офисите. От години насам работата в екип е нещо, което се боготвори почти навсякъде, което означава, че служителите трябва да комуникират сравнително лесно и да не е необходимо да си пишат мейли и да се търсят по телефона. Преградни стени трябва да се слагат само там, където е наистина необходимо.

Повишават ли производителността в офиса преградните стени и защо?
Повишават я, когато са съобразени с необходимостта. И в домашни, и в офис условия, всичко се аранжира така, че да е функционално. В служебни условия, идеята е КПД-то на служителите да се вдигне максимално чрез пространственото оформление и аксесоарите, които са в офиса.

Приложими ли са преградните офис стени, които предлагате и когато се налага реконструкция на стари апартменти, които да бъдат превърнати в модерни офиси?
Това е една малко стара тема. Апартаментите вече не се превръщат в офиси, по-скоро се връщат обратно към първоначалното си приложение. Една друга тема обаче е освежаването и реконструирането на апартаментите като такива. Като изключим най-новото строителство, което също се нуждае от доста довършителни работи, за да се превърне в нещо лицеприятно, фондът в България е остарял. Определено мога да кажа, че имаме множество системи и са приложими точно за това. Системите ни са много функционални и с високо немско качество, като от друга страна са съобразени с възможностите на модерния пазар да плаща за това. С нашите системи, клиентите ни могат да си направят много скъп и дизайнерски апартамент, както и с един сравнително елементарен бюджет. Като цена покриваме сегментите от най-евтините до най-скъпите решения, като качеството въобще не го засягам тук – то винаги присъства. Предимството на стъклото при трансформации в апартамента е, че се монтира изключително лесно, бързо и чисто. Няма никакви мръсни процеси. След като архитектът или собственикът са решили какво искат като решение, се взимат размери, изпълнява се и се монтира. Много важно е предварително да мине някои и да види какви са условията на конкретния обект, ако може да е архитект е най-добре. Те могат да помогнат много и за дизайна. Ключов момент в случая е архитектът и то не само такъв, който рисува (дано само някой да не се обиди), но такъв, който прави истински project management.

Вие можете ли да посъветвате клиента как да направи подобна реконструкция и да внедри подобни преградни стени вместо помещенията да бъдат разделяни с тухлени или трябва да търсят помощ от архитект?
Да, ние може да посъветваме клиента, но по-скоро нашата задача е да посъветваме архитекта как да разреши задачата, която е поставена в конкретния обект. В момента може би над 90% от жилищното строителство е така направено, че в хола има кухненски бокс и кухнята не е напълно отделена. Ние може да посъветваме всеки как и с каква система да си го отдели сравнително лесно, но е по-добре това нещо да става предварително, защото ако ние го посъветваме, всичко ще се случи постфактум и това ще означава бутане на стени, къртене…