Art Pro: Бъдещето в отоплението е в пелетите!

1948

artproТемата за отоплението се разгорещи доста напоследък на сайта ни. Едни от най-силните играчи на пазара – Art Pro – се включват с пълна сила. Повече от интересно интервю, благодарение на арх. Христо Тодоров, управител на компанията.

Какви са предимствата на камините на дърва пред останалите типове, които се предлагат на пазара?
Към днешна дата, най-добрите системи и с най-високо КПД, които се предлагат, са тези, работещи на пелети – било то печка, камина или котел. Става ли въпрос за ефективност в отоплението, това е бъдещето, защото пелетите представляват един много високо калоричен продукт – при тях има почти 100% изгаряне. Пелетите са чиста дървесина, пресована под високо налягане. Част от камините и печките на Piazzetta са с КПД над 85%, което за система за отопление е доста над очакванията.

Лесни ли са за поддръжка камините на пелети и какви са особеностите им в този случай?
Експлоатацията е много улеснена, защото бункерът за пелети се зарежда веднъж на 2 дена, в зависимост от разхода. Като инвестиция, камините с пелети са малко по-скъпи от тези на дърва, но като експлоатация във времето, те имат възвръщаемост с всеки един ден. Самото почистване на камина на пелети не се прави ежедневно, както е при една на дърва – това се прави веднъж или два пъти седмично, в зависимост от качеството на пелетите. При високия клас камини и печки на пелети целият процес е автоматизиран. Печката се запалва сама при зададен час, поддържа определена температура и се самоизключва в зададеното време. Имат дистанционно управление, а някои модели се контролират от мобилния ви телефон чрез модем. Клиентите обикновено се притесняват, че няма да могат да намерят лесно фирми-производители на пелети в страната, но няма повод за това, защото с всеки изминал месец те се увеличават в България. Art Pro има собствена фабрика за производство на пелети и ние поемаме ангажимент за абонаментна доставка до всеки клиент. За последните 6 години в Европа това е основното отопление.

Каква е ситуацията у нас? Как би коментирал и оценил ситуацията с търсенето на разлчините типове камини на българския пазар?
Някъде около 30% са продадените печки и камини на пелети, останалите са на дърва. Ако пък направя сравнение между камините с дърва и тези на газ, тогава вече съотношението е 60 към 40. Има различни типове клиенти – едните предпочитат магията на камината с дърва, заради живия пламък, пукането на дървата и усещането, което им дават. Другите предпочитат уюта на газовата камина, заради лесната експлоатация – пали се и се гаси дистанционно и човек няма никакъв ангажимент към нея. В същото време, една газова камина дава минимум 6-7 kW отопление, което е напълно достатъчно за едно помещение от 50-60 кв.м. в зависимост от височината му. В преходните месеци като септември, октомври, февруари и март, една газова камина спокойно може да замести основното отопление. Но категорично бъдещето е в пелетите.

Камините на биоетанол стават все по-популярни по света. Нараства ли интреса към използването им от страна на клиентите у нас?
Предимството им е единствено в това че не изискват комин, могат да са разположени навсякъде в интериора, но нищо повече. Повече от търговците спестяват информацията, че трябва да има достъп на пресен въздух и принудителна вентилация. Ако ги разглеждаме като топлоотдаване и мощност, те са по-скоро декоративни елементи. Колкото и голяма и дълга да е една биокамина, тя не може да даде това КПД и мощност, както една камина на дърва, на газ, да не говорим на пелети. Тук по-важният въпрос е какво се случва при изгарянето на биоетанола… Да направим сравнение. Една камина на газ изисква специфичен комин, защото при изгарянето на газта се отделя много влага и затова газовите камини се монтират единствено и само с коаксиален или едностенен комин от неръждаема стомана. Както при газта се отделя влага, така и при изгаряето на биоетанола се отделя както сеиозен процент влага, така и специфична миризма и тези газове трябва да се уловят и изхвърлят от помещението. От друга страна, една камина работеща не биоетанол е силно пожароопасна. Не случайно биоетаноловите модели на Focus са много по-скъпи от останалите на пазара, но за сметка на това те са напълно безопасни за ползване. Подаването на горивото се контролира по електронен път, система за безопасност следи за нивото на кислорода и т.н. Повечето евтини биоетанолови камини нямат подобни защити, а и крайните клиенти в България не са много запознати с изискванията на които те трябва да отговарят. Ние не предлагаме подобен нисък клас камини.

Въпреки това те са супер хит по света.
Тази година на световното изложение във Верона се наблюдаваше голям интерес към биокамините, защото вече има и голям процент от компании, които ги предлагат. Но това се забелязва и на нашия пазар, тук също има фирми, които предлагат само биокамини. Всеки клиент трябва да направи сам за себе си сметка, дали може да осигури условия вкъщи една такава камина да работи нормално и най-вече безопасно.

Дай съвет за какъв тип интериор, какъв тип камини са най-подходящи?
По важното тук е какво очакват клиентите от камината, кое е водещото: функцията или визията. Камината може да бъде за ефективно отопление, да служи само като акцент в интериора или да съчетава и двете. Това, което Piazzetta налага, са максимално изчистените линии и много семплата визия на камините. Имат луксозна серия, при която вратите на камините са само от стъкло без видима метална рамка.

Как рефлектира добрия дизайн върху продажбите?
Като при автомобилите е. Когато човек види един по-нестандартен дизайн, той се влюбва в модела и за него това е камината. В сегмента с дизайнерските камини, човек си плаща не само за технологията, но и за визията, за подписа на конкретния дизайнер, измислил камината. Едни от най-силните имена дизайнерски камини, които предлагаме е френската компания Focus. Създадената от Доминик Имбер през 1968 емблематична камина Gyrofocus спечели званието „най-красиво изделие в света” на конкурса Pulkhra Design Awards през 2009.