Аспарух Аспарухов, Bene: Преградните офис стени – от стъкло, а не гипсокартон

1123

beneКой е един от най-най-големите когато говорим за офиса? Кой да потърсим, ако не управителя на тази компания за България? Така. Темата за всички позитивни и негативи, които носи използването на офис преградни стени става повече от на-дневен-ред, след като в нея най-накрая се включва и инж. Аспарух Аспарухов от Bene. Компания, която нямаме намерение да ви представяме по какъвто и да е друг начин, освен с титаничните им разработки в офис оборудването и експертното им мнение по всички въпроси, свързани с него. Нека говорят… Bene.

Какви са най-големите предимства на стъклените офис преградни стени пред останалите?
Първото нещо е лесният монтаж и демонтаж. Стъклените преградни стени не изискват монтиране още във фаза на строителство, тоест те могат да бъдат поставени след като всичко вече е готово. Това съответно предполага и мобилност – при евентуални преустройства могат да се преместват на друго място. Използваеми са наново, разбира се ако се запази етажната височина, защото това е нещо, което е даденост. Предимство е и пестенето на място, което осигуряват – една стъклена преградна стена е с дебелина едва 10 мм., с конструкцията стига до 15 мм., а най-тънката гипсова стена е поне 10 см., което малко или много е важно, когато се плащат високи цени за квадратен метър площ.

Кои са най-подходящите материали, от които трябва да бъдат изпълнени преградните офис стени и защо?
Стъклото е едно от тях, но е важно то да отговаря на изискванията за сигурност, защото да се използва незакалено или нетриплексово стъкло е доста сериозен проблем и е опасно. Преградните стени, които ни е предлагаме са изпълнени от материали, които да кореспондират с мебелите като цветове и материали, за да може да се получи ансамбъл.

Осигуряват ли преградните офис стени достатъчно спокойствие за работа на служителите?
По принцип – да. Винаги, когато стане дума за стъклени преградни стени, първият въпрос е дали осигуряват достатъчно защита срещу шума. Темата “акустика” е много дълга и става много актуална в момента, особено в Германия. Там са започнали да правят изследвания и обучават персонала как да се работи, защото open space помещенията станаха модерни. Има изисквания, според които нивото на шума във всяко едно open space помещение трябва да се поддържа до определено ниво – това са някъде 55-56 dB. За тази цел се използват най-различни прегради между отделните бюра, пана по стените или тавана, обучава се персонала колко високо да говори и как да си настрои звука на телефона, така че да не звъни изведнъж на най-силното ниво. В затворения единичен офис също има едно ниво на шум, което е 30-35 dB и точно това шумогасене, което предоставят преградните стени от порядъка до 45 dB, e тази разлика между open space-a и единичното бюро. Разбира се, ако някой изкрещи, това няма как да се скрие, но не това е целта.

Изолират ли и доколко преградните стени служителите от общия процес на работа в офиса?
Една от идеите за стъклениете преградни стени е да осигуряват транспарентност. Нашите стени не са матирани, но има възможност те да бъдат матирани с някакви ивици. Като цяло, идеята е да стои по-отворено и по-прозрачно, и това чувство за пространството да го има. В дълбоките open space помещения светлината достига по-трудно и е сложно тя да се осигури навсякъде. Стъклениете стени не изолират, а по-скоро приобщават към колектива и те карат да се чувстваш не в някаква кутийка, а обратното.

Кой е най-съществен принцип на ефективните офис-помещения?
Офисът първо трябва да бъде съобразен с изискванията на фирмата и с начина й на работа. Всичко минава през едно първоначално установяване на нуждите на отделните фирми, защото всяка от тях си има различен начин на работа. Ние винаги започваме оттук. Оттук-нататък, темата за ергономията и функционалността на мебелите също е много важна, как и по какъв начин се осигурява на работниците средата за работа. Ефективността на офиса, заедно с икономичността на оборудването и презентнността му са трите най-важни фактора, които определят офисното пространство.

Повишават ли производителността в офиса преградните стени и защо?
Ако се абстрахираме от факта, че са мобилни и че пестят известно място, като най-голямо предимство бих дал тяхната транспарентност, която помага на хората да имат това чувсто за част от екипа. Съществуват изследвания, според които голяма част или около 80% от решенията в една фирма се взимат в директна комуникация между хората. Тази нагласа да бъдеш всеки един момент между другите, да споделиш нещо с някой, помага за работата в офиса. А самите стени бидейки прозрачни, те правят част от екипа и имат принос.

Приложими ли са преградните офис стени, които предлагате и когато се налага реконструкция на стари апартменти, които да бъдат превърнати в модерни офиси?
Технически могат и нищо не пречи това да стане. Оптически също биха изглеждали добре. Друг е въпросът, доколко е удачно един апартамент да бъде преустроен в офис. Този строителен бум на офис сгради, който имаше преди да започне кризата и които в момента се завършват и излизат на пазара, беше точно, защото масово фирмите бяха в някакви апартаменти. А те колкото и да се преустройват и както и да се правят, не може да се постигне класа офисно помещение, което е с двойния под с подови кутии, с докарани комуникации до всяко едно работно място… Това стените не могат да го решат. Да, технически е възможно да се използват за апартаменти, но не е удачно. Но ако някой е решил да превърне апартамент в офис, може би е по-добре решение да използва стъклени преградни стени, отколкото да прегражда с гипсокартон.

Вие можете ли да посъветвате клиента как да направи подобна реконструкция и да внедри подобни преградни стени вместо помещенията да бъдат разделяни с тухлени или трябва да търсят помощ от архитект?
Основният начин на работа при нас, е не да продаваме само мебели, а да се опитваме да създаваме работното пространство. Тоест, още от първите стъпки и идеи на нашите клиенти на направят нещо, да се включим и да бъдем в тяхна помощ. Ние сме една от най-големите фирми на пазара и имаме голяма база данни, опит и много архитекти, с които работим. Между самите нас в екипите си имаме архитекти. През 2006 “Офис на годината” стана този на БМВ в Лайпциг, който сме правили съвместно със Заха Хадид. Ние може да предложим това като услуга, за по-сериозни архитектурни предизвикателства, включително и с известните архитекти и бюра, с които работим в България като арх. Серафимов, Планинг – които стоят зад Хермес Парк, + architecture на арх. Петър Торньов и много други.