Аспарух Аспарухов, Bene: синхронната механика е най-важна за офис стола

1369

beneКъде, къде живее днес човек? В офиса. Къде в офиса? В стола си. Пак ви питаме: Кой е един от най-най-големите когато говорим за офиса? Bene. Кой да потърсим, ако не отново инж. Аспарух Аспарухов, управител на компанията за България? Така темата за “живот в гнездо”, или какво е да стоиш и работиш 8 часа, потънал в “нещо” от кожа или плат, намира логичното си продължение.

Най-подходящите материали, от които трябва да бъдат изпълнен един офис стол, за да създава максимален комфорт на почти “живеещия” в него човек?
Това, което нас по-скоро ни вълнува, когато говорим за столове, специално разработени за Bene – B_Move и B_Run – е какви механизми и каква функционалност предлага стола. Колкото до самите материали, ние имаме много широка гама от дамаски, мрежи или напълно пластмасова облегалки. Определящото в един стол са не самите материали, които са важни, но по-скоро механиката му и функционалните възможности, които предлага.

Модата при облегалките определено клони към налагането на мрежата…
Самият факт, че ние предлагаме три различи варианта – пластмаса, мрежа и текстил предполага, че всеки един от тях има своите предимства и недостатъци. Що се касае до ергономичност, това не влияе чак толкова много, защото мрежата има възможност за лумбални съпорти, рамката на мрежата е така направена, че да следи извивките, така че тук вече нещата опират до личен вкус и чувство. Някои се чувстват по-добре, седейки на мрежа; други предпочитат дамаска, която да ги подпира по-стабилно; пластмасовата конструкция на стола пък я прави да изглежда по-лека. Говорейки за ергономия, и трите варианта покриват необходимите изисквания.

Осигуряват ли днешните офис столове достатъчно ергономия или има още доста да се работи по въпроса?
Мисля, че успяват, защото много се работи по този въпрос. Има много фирми, които се занимават изцяло само с това, как да се направи ергономично едно работно място, каквато е Humanscale – компания, с която работим в много тясно сътрудничество. Доста се е направило по въпроса. В зависимост от ценовия диапазон има и различни столове, които по различен начин предлагат този комфорт и функционалност.

Кои са най-съществени принципи за качество, на които трябва да отговаря един офис стол, за да може да кажеш, че е добър?
Най-важното нещо, което отличава един скъп от един евтин офис стол е не само цената, а и доколко е функционален или не. Много важна е синхронната механика, която позволява облегалката и седалката да се движат при облягане назад под определен ъгъл. От чисто медицинска гледна точка, когато се седи дълго време на един стол, е хубаво това да става под определен ъгъл и не за дълго време на едно и също място. Тоест, това е възможност да се получи това движение, което става несъзнателно и да се получи едно масажиране на гръбначния стълб и на прешлените, защото оттам се получват най-често проблемите и натоварванията. Основното нещо, което трябва да съществува е синхронната механика, а не просто люлеещ механизъм и не някаква възможност само да си настройваш облегалката. Това са ъгли и функции на движение, които са изчислени на много високо ниво с различни проучвания. Оттук-натам е хубаво да ги има и стандартните настройки за височина, дълбочина на сядане и наклон на седалката, както и регулируемост на височината на подлакътниците, които общо-взето се предлагат в повечето столове. Има си стандарти, каква трябва да е стойката и т.н.

Повишават ли производителността в офиса добрият офис стол и защо?
Със сигурност. Тук темата вече е за ефективността на офиса – какъв ефект оказва офиса върху работниците. Цифрите и статистиката показват, че производителността на случжителите може да се повиши до 20-30%, само от това да се чувстват удобно. Друг е въпросът, че няма как да не стане дума за и за мотивацията. Когато ти работиш в един добре обзаведен офис и си част от фирма, която е готова да отдели за работниците си необходимото количество средства, за да обзаведе перфектно един офис, съответно мотивацията и принадлежността към фирмата се повишават. Това е допълнително повишение, което изразено в цифри може да бъде различно. Добрият офис стол повишава производителността в офиса задължително, особено в области, където се работи седнал по 8-10 часа на ден, като в софтуерните фирми. След определен момент се получава умора и болки в кръста след определени години. Така че колкото е по-ергономичен и функционален един стол, съответно и умората е по-малка и по-късно се получават проблемите. Ние в Bene сме специалисти и новатори в една идея, че е хубаво да се работи и прав от време, на време. Предлагаме маси, които се регулират по височина, защото е установено, че се нетоварва два пъти по-малко гръбначния стълб, когато си в изправено положение, в сравнение с когато си седнал. Имам приятел-лекар, който казва, че човек е перфектната машина за движение. Не за тичане, не за вдигане на тежести, а за движение и осигуряването на това движение е целта, която ние трябва да имаме като офис компания.

Как най-лесно може да се прецени съотношението цена/качество?
Пак повтарям тези три фактора – ефикасност, ефективност и презентност и трябва всеки сам за себе си да направи преценката, защото тя е различна за различните фирми и части от офиса – коя да бъде по-представителна и коя по-насочена към подобряване работоспособността на служителите.

Предлагате ли в Bene опция за тестове на вашите столове за определен период, преди клиентът да вземе крайното решение и да си го купи?
Имаме възможност и го правим за наши клиенти, които проявяват интерес. Имахме подобна маркетингова акция за новите ни столове B_Move и B_Run и на клиентите, които са в базата ни данни им ги предоставихме за известно време, за да го тестват. Не е задължително да го купят, а просто да видят накъде се развиват нещата и какво трябва да притежава един стол, като сами почувстват ефекта от цялата работа.