Cersaie 2010 през погледа на Даниела Иванова, Forma D

1295

danielaCersaie, международно изложение за керамични плочки и обзавеждане за баня е най-голямото и най-посещаваното в сектора. Износители и търговци, строителни фирми, дизайнери и архитекти от целия свят го посещават всяка година, за да се информират за всичко най-ново и модно на пазара. Нови продукти и технологии, тенденции в областта на керамичните плочки и мебелите за баня могат да бъдат видяни и събрани на едно място с площ от 176 000 кв.м. Участват най-големите и престижни производители от Италия, Испания и цял свят. Cersaie е най-престижното изложение в света в този сектор и радостна е новината, че подобно на миналата година и сега впечетлението е, че най-сетне Европа излиза от кризата. Изложителите бяха много (повече от 800) и огромната изложбена площ бе запълнена с много вкус, но много богато и луксозно. В това отношение има какво да научим при нашите строителни изложения, където все още характерно е излагането на много малки по площ и скромни по изработка щандове. Cesaie е не само изложба, то е място за генериране на идеи, място за среща на най-добрите в бранша и място, където всеки професионалист може да се информира за всичко ново и модерно. Разбира се, най-силно отново беше присъствието на Италия, но присъстваха все повече фабрики и от Китай, Азия, Турция. Тази година за пореден път, изложението се проведе в Болоня, Италия от 28 септември до 2 октомври. На него бяха показани няколко основни тенденции в производството на керамични плочки и гранитогрес…

без повече сивота
Все повече се разнообразява цветовата гама – докато в миналото се използваха главно сиво, бежово и кафяво, сега архитектите са дали воля на своята фантазия. Вече има възможност за перфектна имитация на дърво, текстил, гранит, метализирани повърхности, релефни плочки и т.н.

пиксели
Много голямо място се отделя на декоративната мозайка, която преживява своето ”завръщане” най-вече в банята.

големи размери
Продължава налагането на плочки с големи размери до 120 см. и с текстури, наподобяващи мрамори, които се срещат в природата (Travertin, Onix, Biancone, Daino и т.н.). Те се комбинират с декори, в които чрез специална технология се нанасят благородни метали (сребро, злато, мед или техни имитации). Постига се изискан, елегантен, изчистен стил в банята.

разнообразие
Бяха показани и фабрики с многогодишни традиции в добиването и обработка на естествен мрамор, стиловете са изключително разнообразни: метални ефекти, имитации на гранит и дърво, медни и златни елементи вмъкнати в декоративни плочки (фабрика Petra Antiqua).

иновации
В областта на индустриалния дизайн и архитектурата се предложиха много нови технологии и продукти – плочки с намалена дебелина (4 мм.) за облицоване на фасади цялостни системи; приложими също и за полагане върху стари настилки (например върху стари плочки). При санитарията (умивалници) все повече се налагат полимерните материали, които позволяват по-лесна и евтина изработка на многообразни форми и размери. Тенденцията е към изчистени или овални и меки форми. Аксесоарите следват общия стил в банята – класически с инкрустирани полускъпоценни камъни и модерни с високотехнологични метални сплави.

зеленина
Много от водещите производители предлагат екологично чисти продукти. А също и такива, направени чрез рециклиране на материалите. Не случайно и съпътстващите изложението конференции и семинари за архитекти, дизайнери и други професионалисти тази година премина под наслов ”Промените в климата”.