Евгения Александрова, Prodes: Kerrock хвърля ръкавица на стандартните материали

1377

kerrokПрофесионализъм, коректност и стремеж към партньорство – това е философията на ПРОДИЗ. Ето какво прочетохме първоначално за тях. Това веднага ни респектира и пожелахме да понаучим повече. Сред другите неща, които пишеше на сайта на компанията бяха и осем причини да изберете ПРОДИЗ за ваш партньор. Прочетохме ги и видяхме, че там липсва една, която трябва да бъде добавена веднага като девета – ПРОДИЗ е единственият дистрибутор на акрилния камък Kerrock, произвеждан в Европа от Kolpa. Светкавична реакция от наша страна и интервюто с Евгения Александрова (търговски директор на компанията) за особеностите на материала и ситуацията на нашия пазар е вече факт.

Какви са най-големите предимства на Kerrock пред останалите сходни на него продукти, които се предлагат на пазара?
Това е труден въпрос, тъй като минералните плочи на акрилна основа имат сходен състав. Предимствата на един или друг материал в по-голяма степен могат да се характеризират с това как се предлага и в каква е цветовата гама. Kerrock е материал, който е на минерална основа, и за производството му се използват естествени суровини и акрилна смола. Не се използват пластификатори или други пълнители, които биха били вредни за здравето. Kerrock разработва специална линия, която е за медицински центрове, които са с по-високи изисквания за устойчивост на различни химикали, бактерии и т.н. Новото при Kerrock е вариант, които е с по-добра пропускливост на светлина – една гама от 6 цвята, даваща възможности на архитекти и дизайнери да развият своите идеи. Транслуцентността на материала го прави използваем не само в мебелите и интериора, но и за направата на осветителни тела, информационни табели или рецепции.

Кои са най-впечатляващите проекти, изпълнение с Kerrock, които си виждала?
Различни са. Материалът позволява да се разгърне фантазията на всеки един дизайнер, да се направят форми, които са различни от стандартните. Съставът на материала позволява формоването му, което означава, че могат да се правят различни пространствени форми. Може да се направи кухня изцяло от този материал, с форми, които преливат една в друга, което със стандартните материали за мебелно производство трудно би могло да се случи. Също така, могат да се направят и изделия, които да са с нестандартна форма – дори дребни неща като поставки за салфетки. Приложението му е много голямо и това, какво ще излезе накрая, зависи само от конкретния дизайнер. С голямата си цветова гама Kerrock позволява да се направят доста интересни неща. Тази цветова гама позволява да се обособят различни зони за използване на материала – в някои случаи се използват уни цветовете, в други – структурните.

В кои помещения от дома материалът е най-подходящ за използване и защо?
Няма ограничения и реално може да се използва навсякъде. Най-голямо приложение има в кухнята и банята, но също и в хотелски стаи, за рецепции в офиси. Kerrock има разновидност, която е и за външна употреба. Тя е с по-висока UV-устойчивост, така че може да се използва за облицовка на сгради.

Материалът става все по-сериозен хит на световния пазар в момента. Каква е ситуацията в България и търси ли се?
Има търсене, но не е толкова голямо, колкото в страните от Западна Европа, където е познат от дълги години. В началото крайният клиент търсеше този материал директно от нас, а не както би трябвало да бъде, производителите на мебели да предложат на крайния клиент. Повечето от производителите ги е страх да работят с материала, тъй като не го познават, но с него се работи по същия начин както с дървесината и не изисква някаква допълнителна техника и няма нищо по-сложно. Kerrock е много лесен и приятен за работа. Дизайнерите и архитектите са тези, които налагат материала в България и те го предпочитат в повечето случаи, когато проектират кухни. Но вече се използва и за бани, офиси, хотели, лаборатории и т.н.

Нараства ли интересът към използване на изкуствени материали, наподобяващи камък от страна на клиентите у нас?
Нараства, защото българският пазар се влияе от европейския. Повечете хора, които искат ново обзавеждане гледат списания и интернет сайтове. Това е материал, който е познат на крайния клиент, а не само на дизайнерите и архитектите. Има интерес, но сегашната икономическа ситуация малко пречи на възможностите на хората да използват този материал и не е масово, а са само изключения и определени хора биха си го сложили.

Скъп материал ли е Kerrock?
Ако трябва да го сравняваме със себеподобните материали, не е скъп, дори е на много конкурентна цена.

Какви са основните и най-съществени разлики между Corian, Hi-Macs, Kerrock?
Цветовата гама и размерите на предлаганите материали. Но в последните години в България се набляга на монохромните цветовете. Бялото и черното са най-популярни. Докато на западния пазар – Германия, Франция, Австрия, се използват повече структурните цветове на материала, наподобяващи наистина на гранит или мозайка. В България, когато се избират плотовете от Kerrock се търсят изчистените линии и цветове. Тук много трудно се продават цветове, имитиращи мозайка.

Какви хора търсят материала у нас?
Тези, които го познават и знаят, че има такъв материал. Предлагането на българския пазар не е толкова голямо и хората го търсят през архитекти и дизайнери, които идват при нас като доставчик за България. Това може да стане и чрез медиите – специализираните издания или интернет, или пък от уста на уста. Архитектите и дизайнери са всъщност хората, които предлагат материала, така че това са основните източници.