Гергана Златинова, Lindner: Преградните офис стени като рекламни пана!

1482

lindnerВ последно време ние развиваме темата за ергономичността и спокойствието на офис средата. Но ако ние го правим виртуално, то Lindner България от няколко години развиват физически самите офис пространства, заставайки зад мащабни за страната ни проекти като Бизнес Парк София, Сердика Център и Mall of Sofia – всъщност само малка част от богатото портфолио на компанията. Lindner България пък са част от немската компания-майка Lindner, за която просто не ни се повдига дума, по какви приятно-травмиращи-проекти е успяла да се намеси из цял свят. Поканихме Гергана Златинова от българския филиал на компанията, за да си поговорим за офиса като за място, от което да не ни се налага да излизаме вечер като разстроени роботи, заради шума и лудницата, битуващи през целия ден в него…
Най-големите предимства на стъклените офис преградни стени пред останалите?
Едно от най-големите им предимства е т.нар. транспарентност. Тоест, стъклото не затваря пространството, а дава простор. От гледна точка на визията, стъклените преградни стени са едно модерно и актуално решение. Те са и функционални, защото ни предлагат най-различни възможности за комбинация с други материали като дърво и алуминий. Могат да бъдат комбинирани с щори, могат да бъдат щампирани, дори могат да бъдат използвани като рекламни пана. Те имат голямо предимство от гледна точка на пространство и визия. Освен това, стъклените преградни стение на Lindner осигуряват и необходимата звукоизолация, което е много важно в едно офис пространство. Напоследък са много модерни т.нар. open space пространства, които също имат своите предимства, но с една стъклена преградна стена се решава въпросът от гледна точка на това, да се осигури все пак място, където хората да могат да бъдат по-концентрирани или спокойно да проведат среща. Един от нашите най-нови продукти е Lindner Cube или това е т.нар. „помещение в помещението“. Едно самостоятелно помещение от преградни стени, което може да бъде поставено във всякакъв вид open space пространство. То може да бъде комбинирано с двойни подове, окачени тавани, със звукоизолация, дори със самостоятелно отопление и система за вентилация и охлаждане.

Кои са най-подходящите материали, от които трябва да бъдат изпълнени преградните офис стени и защо?
Няма еднозначен отговор, защото това е въпрос на дизайнерско решение и въпрос на това, каква функционалност се търси в самото помещение. От това зависи какъв тип стена ще се избере – дали ще бъде стъкло, дърво или гипсокартон.

Успяват ли да осигурят преградните офис стени достатъчно спокойствие за работа на служителите?
При всички случаи успяват. Всеки един от нас е работил в open space пространство или има познати, които работят в такова и знае, какви са недостатъците му. Стига една преградна стена да отговаря на изискванията за звуко- и топлоизолация, естествено прави много по-комфортно и уютно едно работно място.

Не изолират ли преградните стени служителите от общия процес на работа в офиса?
Стъклените преградни стени по никакъв начин не изолират. Те са транспаренти, но могат да бъдат оборудвани с щори. Така се постига видимост, когато щорите са вдигнати – ти не се чувстваш изолиран и си като част от цялото пространство. А в момента, в който искаш да проведеш среща или имаш нужда от концентрация, просто пускаш щорите и имаш другия вариант.

Хитро. Повишават ли производителността в офиса преградните стени и защо?
Ако трябва да говоря от личен опит – да, но зависи от типа хора. Има хора, които по трудно се концентрират, когато имат външни дразнители – звук, движение… В същото време има хора, на които това не им пречи. Наскоро четох за едно изследване сред тийнейджърите, които учейки, слушат музика и когато имат един такъв фон, се концентрират много по-добре. Много зависи от типа дейност и от визията на самата фирмата. Например, в едно радио или рекламна агенция, където нещата са много по-разчупени, според мен е много по-добре да има open space пространство. А когато говорим за дейност, която е свързана повече с комуникация по телефон или срещи на живо, е добре хората да имат възможност за някакво уединение. Съгласете се, че когато водите важен разговор и колегата ви отсреща в същото време говори на висок тон нещо съвсем друго, вие се разконцентрирате.

Кои са най-съществените принципи на ефективните офис-помещения?
Трябва да отговаря най-вече на ергономичност на работното място и отделният служител да има достатъчно пространство. Трябва да има една много добра атмосфера вътре в самия офис, което пък зависи вече от системите за вентилация и охлаждане. Това е изключително важно и напоследък в новите офис сгради, инвеститорите вече му обръщат внимание. Както и се опитват да спазват стандарта за минимум площ на всяко отделно работно място – 8 кв.м. Доскоро имаше, а със сигурност и в момента има офиси, в които едно работно място е разположено на 2 кв.м. Това не е достатъчно за една комфортна работа.

Говорим си дотук за модерните офис сгради. Приложими ли са преградните офис стени, които предлагате и когато се налага реконструкция на стари апартменти, които да бъдат превърнати в модерни офиси?
Подобен род офиси стават все по-малко, но преградните стени, които предлагаме са напълно приложими, защото за тези системи не е важно точно какво е помещението като обвивка отвън. Важно е каква е концепцията за самото помещение. Съществуват офиси, които се помещават в сгради, строени през 30-те години, които са решени с преградни стени. В такива случаи наистина е по-добре преградните стени да бъдат стъклени, защото пространствата там така или иначе не са просторни – става въпрос за около 150 кв.м. Не са много големите апартаменти от по 300 кв.м. в центъра на София.

Вие можете ли да посъветвате клиента как да направи подобна реконструкция и да внедри подобни преградни стени вместо помещенията да бъдат разделяни с тухлени или трябва да търсят помощ от архитект?
Едно от предимствата на Lindner България е че ние сме освен ексклузивен дилър на продукта – преградни стени и фирма, предлагаща цялостната услуга в строителството. Тоест ние имаме ресурса да осигурим монтажа и експерти, които да посъветват клиента. Нашите технически ръководители също могат да дадат решение за конкретното място. Ние бихме могли да консултираме клиента, точно кой продукт да избере, с какви други системи подове и тавани да се комбинират. От 1994 сме на пазара и имаме голям опит в изграждането на големи проекти с нашите продукти. Ще спомена само Бизнес Парк София, Мол София, Сердика офис център.