Христо Боянов, ВИП Дом: с биокамините няма цепене на дърва и чистене на пепел

1228

biokamini2Откритият огън е неразделна част от живота на човека в продължение на хилядолетия. Всеки от нас знае какви жизнени сили вдъхва в душата и каква атмосфера създава близкия контакт с огъня. Играещите пламъчета с наситени цветове пораждат чувства за топлина, спокойствие, приятелство, защита и уют. Спиртните камини се творят в дизайнерско студио и са резултат на съвременна концепция, подплатена с технически знания и опит. За всеки модел се подбират материали с най-високо качество и се обръща изключително внимание на формата на детайлите. При проектирането им, учитайки стогата индивидуалност и разнообразие на стил на живот участват най-добрите съвременни дизайнери… За биокамините ни разказва повече един от пионерите в областта за България инж. Христо Боянов, управител на пловдивската ВИП Дом.

Какви са предимствата на биокамините пред останалите типове, които се предлагат на пазара?
Основното предимство на биокамините е, че нямат комин, т.е. те не отделят никакъв пушек или миризма, а това от своя страна ги прави най-екологичните камини и допринася за широкото им приложение. При това, без да се съобразяваме с местоположението на коминното тяло. Друго предимство е липсата на отпадъчни продукти. Тук няма пепел, което ги прави подходящи дори към най-претенциозните помещения не само в жилищни, но и в обществени сгради. Отдаването на топлина е 100% тъй като няма реални загуби (при останалите камини голяма част от топлината се губи през комина), а при процеса на горене има и отделяне на малки количества влага, което предотвратява прекомерното изсушаване на въздуха. Разбира се, дизайнът на биокамините също не е за подценяване, тъй като голяма част от тях представляват “мебели” и се вписват прекрасно в интериорните решения, независимо от стила на обзавеждане.

Лесни ли са за поддръжка биокамините и какви са особеностите им в този случай?
Изключително лесни са за употреба, а от поддръжка няма нужда, тъй като имаме 100% изгаряне на биоетанола и 0% отпадъчни продукти. Важна особеност при този тип камини е това, че при запалване на камината не може да бъде наливан по време на горенето още биоетанол. Необходимо е или да се налее първоначално по-голямо количество, или да се изчака да угасне и тогава да се долее и запали отново. При резервоари от 2 л., камината може да гори от 3 до 8 ч. в зависимост от настройката и вида камина. Друга особеност е, че или трябва да бъде вградена в стена (при огнищата за вграждане), или да се намира на минимум метър разстояние от леснозапалими предмети. Камините тип „мебел” са изчислени така, че да не се нагряват повръхностите им и топлината да се отделя изцяло в околното пространство.

Как би коментирал и оценил ситуацията с търсенето на подобен тип камини на българския пазар?
Този тип камини са съвсем от скоро на българския пазар. Първоначално мислех, че няма да има никакъв интерес, тъй като бяхме първи на неразработения пазар, но се оказа, че за една година направихме продажби на повече от 20 камини, при това само от интернет сайта ни. Българинът вече започна да обръща внимание на мястото, където живее и прекарва половината си живот. Все повече хора започнаха да наемат дизайнерски студия, които да направят домът им по-уютен и по-приятен. Освен това, липсата на отпадъчни продукти и лесната употреба на този тип камини е голямо удобство за днешния тип човек. При условие, че всеки съвременен домакин би искал, когато се прибере просто да натисне копчето и да усети топлината на истинския огън, без да се занимава с цепене на дърва или чистене на пепел. Разбира се, все повече клиенти започват да се орентират към бъдещето, а именно – използването на по ефективни и лесни за употреба технологии като същевременно запазят романтичното преживяване пред живия огън. Този тип камини са предизвикателство за всички клиенти на хотели и СПА центрове, защото в съчетание с комплекта за аромотерапия, липсата на поддръжка и топлината на естествения огън, те вдигат престижа на хотела и увеличават приятната емоция на клиента.

В кои помещения от дома е най-подходящо използването им, в зависимост от топлоотдаването, което могат да осигуряват?
Биокамините за подходящи за всякакъв вид помещения без ограничения. Естествено, мощностите им са различни – от 3 до 7 kW. Хубавото при тях е, че са мобилни и могат да се пренасят без да се нарушава интериора на помещението (например през деня камината да се използва в хола, а вечер в спалнята или в банята, докато си вземате топла вана с релаксираща музика на приглушено осветление от огън). Топлината, която отделят веднага загрява въздуха и затопля помешение от 60 куб.м. (или около 23 кв.м.) за около 15 минути. Разбира се, възможността да се регулира пламъка (при повечето от моделите) е от голямо значение за отдадената топлина, а и естествено за разхода на гориво.

Дай съвет за какъв тип интериор, какъв тип камини са най-подходящи?
Най-важното според мен е на човек да му харесва обзавеждането, което си е избрал и да се чувства самият той комфортно. Знаете, че много хора казват: Това е кичозно, онова не е подходящо… и т.н., но в крайна сметка важно е вие как се чувствате. Урбанизираният човек не мисли толкова за емоцията, колкото за практичността в ежедневието. Което разбира се определя и предпочитания от него интериор. По-дизайнерски са и чисто естетични правила за ретро стил например е най-подходяща камина в същия стил, както и за японския стил камина с правоъгълни ръбове и подходящ цвят. Съчетанието на цветовете също е от голямо значение за психофизиологичния фактор на въздействие, затова дизайнерите на завода производител са се погрижили да има голямо разнообразие от цветове, стил и дизайн подходящи за голяма част от съвременните интериорните решения.