Инж. Илиян Петров, Rekar Plast: За къщата във Варна пренасяхме стъклата на ръка

1203

hometreeПроектът Home Tree на Ignatov Architects определено успя да ни стъписа с мощната си и изчистена визия, но също така ни накара и да се замислим… Как се реализират подобни проекти, защо не се случват по-често в България и най-важният въпрос, разбира се… Коя е компанията, реализирала фасона на проекта и лесно ли е било? От другата страна на слушалката се оказа инж. Илиян Петров от варненската Rekar Plast. Нека сега изчистим всички питанки, а повече за къщата на арх. Игнатов четете тук.

Какви са най-големите трудности, които срещнахте при реализация на проекта?
По проекта на ахр. Борислав Игнатов започнахме разговори през зимата на 2008. Проектът привлече нашето внимание със своята уникалност като идея и възможност да покажем нашите възможности и опит в изграждането на проекти с по-голяма сложност за изпълнение. Първо, трябваше да бъде избрана система, която да отговори със системни решения на проекта. След преглеждане на предложенията от фирмите и обсъжданията на офертите, инвеститора се спря на фирма Reyenaers. Това е един от доставчиците ни, с който работим в тясно сътрудничество. Къщата е предизвикателство за изпълнинието на дограмата и фасадите за всяка фирма-изпълнител поради редица особености.

Разкажете ми тогава какви бяха особеностите, които бяха специфични при конкретната къща?
Покривната част е с почти затворен контур, който трябваше да се напасне към реално изпълнената сграда. В такива случаи геодезичното заснимане изисква голяма прецизност на заснетите точки. Положителна роля изигра богатството на системни решения на Reyenaers за изпълнението на четирите вътрешни ъгли на покрива, тъй като в тая зона се налага водоотвеждане на кондензна вода на три нива, от единия ригел към другия и от там върху гредата. Към ромбоидните остъклявания архитектът имаше изисквания да бъдат така изпълнени между отлетите вече бетонни греди, така че около тях да няма допълнителна обработка освен с алуминиев детайл. Това наложи изработването на множество нестандартни детайли от нашите проектанти в непрекъснат диалог с архитекта, за да реализираме на практика идеята, заложена в проекта.

С какви продукти реализирахте стъклената фасада?
Системата, с която са изпълнени ромбоидните остъклявания е CW 50-HI, с коефициент на топлопреминаване 0,88W/m2.K. Дограмата е изпълнена с CS77, с коефициент на топлопреминаване 1,6 W/m2.K на профилите, а покривът е с CW50-RA. Стъклопакетите са изпълнини от СТЪКЛОПАКЕТ-ТА, един дългогодишен и надежден наш партньор.

Колко време отне изграждането на стъклената фасада на къщата на арх. Игнатов във Варна?
При остъкляването на големите витрини сложното беше, че не може да се използва подемната техника, с която разполагаме. Ръзположението на къщата е на силно изразен скат и техниката нямаше достъп. Поради това стъклопакетите се пренасяха на ръка. Все пак благодарение на опита на екипа от монтажници не се счупиха стъклопакети. Това щеше да ни забави в монтажа. Работното проектиране започна през февруари 2009, имаше доставка на материалите, около месец и реалната работа по обекта до неговото завършване в частта за остъкляване отне четири месеца.

Продуктите, с които работите изглеждат по-подходящи за използване в големи обществени сгради. Лесно ли се прилагат в по-малки частни обекти?
Положителното от избора на системите, които бяха приложени в конкретната къща е, че те са разработени както за големи обекти така и за по-малки. С богатата си част от решения на различни ситуации в строителството, които са в по-малък мащаб при малките обекти, но дори в някой случаи дори са повече, тези системи дават възможност за изпълнение на един качествен продукт.