Ирина Флорин: Моловете ще фалират

1163

florinСлед като от днес сутрин лудницата в Serdika Center е вече факт, решихме да попитаме Ирина Флорин струва ли си вълнението при отварянето на поредния мол в София. Както и не се ли превръща всичко в поредния привнесен модел на подражание и абсурдна, ненужна мода.

mall-ка сметка
Моловете в България са прекалено много и са прекалено празни. Не ги посещавам често. Живея много близо до City Center Sofia. Обикновено пазарувам в хранителните магазини там. Общо взето дрехите и марките, които ме интересуват, ги няма в нашите молове. Така че за шопинг почти не ходя там. Само ако ми се наложи да си взема нещо спешно… Като цяло моловете в България са страшно много. Цените не са ниски, дори в тези т.нар. outlet-и, които напоследък се разположиха на големи търговски площи. В тях цените са като в обикновените магазини – това е голяма измама! Хората се подлъгват и отиват. Но няма как редовно да пазаруват там, защото цените са нереални. Това е, което ми прави впечетление.

outlet-ите
Успях да посетя новия Sofia Outlet Center наскоро, но за много кратко време. Нямаше жива душа, а беше около 7 вечерта в работен ден… Хвърлих един поглед на цените, бяха доста високи. Няма как да тръгне тази работа. В Западна Европа не е така. В тамошните молове има качествени стоки на ниски цени.

предизвестена смърт
Ние сме много малка държава, а само в София има 5-6 големи мола, което е абсурдно. Вече се строят по няколко във всеки по-голям град в България. А всъщност, повечето от хората отиват там, за да пият кафе в мола или да гледат кино, защото е удобно, приятно, топло и има къде да си паркират колата за това време. Днес беше открит Serdiкa Center, но аз не отидох. Мога да отида някой ден, за да го разгледам, нали все пак е нова сграда в София… Толкова много молове се откриха в България и то по време на криза. А доколкото чета и слушам по новините, магазините се изнасят от моловете, хората не могат да издържат на наемите, нямат продажби. Повечете посетители само гледат, но не купуват. Много скоро част от тях ще започнат да фалират.