Искрен Христов, Casa Nouva: Островните кухни са за хора с по-новаторски дух

7578

ostrovИнтервюто с Искрен Христов от Casa Nuova ще ви бъде повече от полезно, ако имате каквито и да е колебания каква кухня да си направите вкъщи – островна и по-класически тип. Оставяме ви в сигурни ръце.

Какви са предимствата на островните кухни пред останалите типове, които се предлагат на пазара?
Истината е, че нямат много предимства. Българските жилища са малки и по-големите са единични бройки, като това е най-вече защото тук зимите са по-студени и апартаментите са малки, а при островните кухни се изисква повече пространство. Затова островът е по-неудобния вариант на кухня, а и обслужването е по-трудно. Плюсът е откъм визия и дизайн. При островните кухни чисто технически са обвързани повече неща откъм отвеждането на аспирация и идването на водата към острова, което почти винаги е било проблем. Затова при проектирането на островната кухня е добре тези неща да се предвиждат по-отрано, когато жиището е още на етап строителство. Решението при вече изградени пространство е като се направи подиум до острова, което малко или много насича пространството и не е предпочитано.

Какви са особеностите им като материал, размери, финиши…?
Островът трябва да има сходни елементи с останалите части на интериора. Определящи елементи, по които се навързва концепцията и логиката са настилката и окачените тавани. Те трябва да са и в симбиоза със стените, входните врати, дограмата, в зависомост от това дали прозорците са френски или нормални. При наличието на овални форми на тавана (те придават и очертават зоните и са препоръчително при по-големи помещения), начупването на таваните винаги променя пространството, придава екзотика и нестандартност, което спомага при островните кухни да бъдат прикрити въздуховодите за аспиратора. Като материал МДФ е най-масово ползван за огънатите кухни с извити вратички и при условие, че се следва линията на тавана, логично е да има обща форма и черта с въпросния остров, който ще бъде отдолу. МДФ е препоръчителния вариант, по-луксозен и подходящ за помещение с влага. Тук е въпрос и на цена – доколко повече клиентът е склонен да плати за една кухня.

Кога един остров стои добре в пространството?
Добрият остров, независимо от размера, обикновено е воден от няколко логики – големината не може да бъде фиксирана, защото не знаем колко хора ще обитават къщата, а самият хол като големина и разположение на колоните също може да промени дизайна на острова. Важни са отстоянията и пътеките – зоните, които са относно трапезарна маса, кухня, евентуално коридор, който води към друга стая и заход с пазаруване, когато се влиза. Размерите на острова се формират спрямо отстоянията. Точни размери за острови няма, всеки остров е удобен за конкретното място. И най-големият устров може да бъде неудобен, ако не е съобразен с мястото.

Как бих коментирал и оценил ситуацията с търсенето на подобен тип кухни на българския пазар?
За момента няма голямо търсене. В началото на прехода, българинът се нахвърли жаден върху мебелите и пазаруваше всичко… Сега клиентът стана по-претенциозен, има повече изисквания, не се купуват апартаменти, както преди и това касае също мебелите и изборът и направата на една кухня – вече клиентът се оглежда, търси различни варианти и най-доброто решение за въпросното помещение. Напоследък търсенето на островни кухни като процент е засилено – има хора, които правят запитвания, имат желание да опитат, а преди години сякаш това ни беше по-чуждо.

Повишава ли островът комуникацията вкъщи, като един център, около който се събира семейството?
По принцип, островът има много интересен плюс – явява се добър център, като успява да приобщи зоната за бързо похапване и не откъсва контакта в семейството, когато жената се намира в кухнята и готви.

На какъв тип интериор са най-подходящи островните кухни? Дай съвет за какъв тип интериор, какъв тип кухни са най-подходящи?
Определено островът е по-често ползван в модерните кухни. Но не мога да изключа и класическите, тъй като и там има добри попадения, просто там атмосферата по-малко позволява да се ориентира остров.

Фактът, че островът има “лица” отвсякъде не вдига ли цената му?
Цената няма толкова голямо значение дали остовът се отваря от двете страни. При островните кухни вариантът за плот от гетинаксов плот, който е масово използван, е с ограничения в размерите и съм забелязал, че се слагат плотове от изкуствен камък, гранит, кварц. Но не и от гетинакс, тъй като производителите за плотове си имат типови норми. Но има вече и фабрики, които внасят такива машини и да се опитват само да правят плотовете си, така че оттам идва може би единственото оскъпяване.

Кои клиенти търсят и ползват най-вече подобен тип кухни?
Търсят ги не на всяка цена платежоспособни клиенти, а просто такива с по-новаторски дух и търсещи различен стил на живот. Общо-взето самите хора си носят този дух и не е въпрос на пари. Някои хора биха ми опонирали и биха казали, че един островен аспиратор е 2-3 пъти по-скъп, но предимствата и усещанията са незаменими, карат хората да се чувстват по-добре в кухнята и да готвят с желание.