Иван Гергов, BMV: В зависимост от акустиката се подбира и подходящата система

1109

gergovBest Music & Video е фирма, създадена от екип висококвалифицирани специалисти, ексклузивни предствители на редица hi-fi и hi-end производители. В сътрудничество с дизайнери, техници и архитекти, фирмата проектира и изгражда домашни кинотеатри и озвучителни системи. Съвсем логично потърсихме за коментар по темата home cinema и човекът, стоящ начело на този екип – Иван Гергов, управител на Best Music & Video.

С какво трябва да е запознат един човек, преди да започне да си прави система за домашно кино вкъщи?
Първо, трябва да се е спрял на някакъв бюджет, към който да се придържа. Добрият звук и качествената система се определят не толкова от самите марки или компоненти, колкото от самата оптимизация на компонентите към определен бюджет. Тогава вече крайният резултат на една такава система може да бъде стойностен и да има добри звукови и визуални качества, отколкото, ако се тръгне по пътя “към копчето да пришием балтон” – човек, който си е привърженик на конкретен бранд или компонент и към него тръгне да закача някакви устройства, които по никакъв начин да не съответстват.

Какви разлики произтичат когато къщата е малка или голяма?
Това има значение, но пак нещата са в много широки граници. Може да се направи една умерена като бюджет система за големи пространства, както може да се направи много скъпа за малки пространства. И в крайна сметка резултатите като звук и образ да бъдат добри и в едната, и в другата, съобразно бюджетите.

Каква е разликата при изграждане на системата в къща и съответно в апартамент. Налага ли се изграждане на по-специална шумоизолация и вие ли я извършвате?
Дали говорим за апартамент или къща, това няма значение. Акустиката на всяко помещение е специфична и много различна. Не винаги може да се влияе върху акустичните особености и проблеми на помещението, затова тук вече се лавира със самите компоненти, които ще бъдат конфигурирани в системата. В зависимост от акустиката се подбира и подходящата система, която да съответства на това помещение. В помещения с критична акустика се прибягва до точкови източници, които излъчват в средния и високия честотен спектър. Когато басът ни е концентриран от една точка, могат да се постигнат добри резултати, дори в помещения с много лоша акустика. В помещения, в които имаме повече звукопоглъщащи повърхности, акустиката е доста по-добра и имаме големи пространства, може да прибегнем към една висококачествена апаратура с пълнолитражни, мощни тонколони и качествени стъпала.

Какви услуги извършвате като компания?
Освен, че предлагаме много марки, извършваме услуги като изграждане на всякакви специализирани кино салони, аудио системи в определени зони, многозонални системи като цялостни решения за къщи и апартаменти, които да могат да бъдат командвани с адекватен контрол, за да има мониторинг и управление върху цялата инсталация.

Ако човек има намерение тепърва да си изгражда къща, какво трябва да знае предварително, за да предвиди една подобна система у дома си и какво да изисква от архитекта?
Концептуално, системата трябва да бъде заложена в самия проект. Тук е много грешно мисленето на хората, че това е нещо за последния етап и сега трябва да сложат просто някакви кабели, а после ще му мислят. Всяка една система трябва да бъда заложена и замислена още в самия начален стадий, защото всяка една система изисква специфично опроводяване. Трябва да бъде извършено опроводяване за конкретна система, а не за унивесална. Както се проектират всички останали инсталации, които са заложени в проекта и те са с конкретни уреди, така нещата трябва да бъдат тук по същия начин.

Какво се търси най-вече на българския пазар?
Най-продаваните системи са в диапазон между 2000 и 5000 лв. Това е най-масовата система, която може да бъде съставена от най-различни марки и компоненти. Може да се класифицират като по-луксозни системите, които надвишават тези цифри. Единици са все още хората, които могат да отделят бюджети за озвучаване с хай-енд компоненти, които да надвишат многократно тези цифри.

Кой е най-продаваният ви продукт и защо?
Като бранд, най-продавани са тези, които имат продукти в по-масовите категории – Onkyo, Cabasse, B&W, Monitor Audio, Cerwin Vega!