Иван Киров: Бюджетът е най-важен за добрата система за домашно кино

1934

kirovТук нещата стоят по друг начин – по правилния. Kirov High-End предлага истински хай-енд видео и аудио компоненти, а не някакви китайски пластмасови неща. Тук нещата са поставени точно на мястото им – когато си купуваш швейцарски часовник, не мислиш, че давайки 100 бона, ще имаш най-точното време на света на ръката си… и най-евтиният кварцов часовник за левче е по-точен от всеки швейцарски hand made. По-скоро получавате правото да демонстрирате възможности и вкус, да се докоснете до лукс, който в смисъла, който искам да насоча, е такъв за слуха и зрението. Интервю с Иван Киров от Kirov High-End за това как да създадем отлична среда за възприятията си вкъщи, без да ни се налага да се бутаме в киното на мола.

С какво трябва да е запознат един човек, преди да започне да си прави система за домашно кино вкъщи?
Там е най-трудната част. Самите клиенти трябва да знаят какво искат и докъде са готови да стигнат. Ако дори дойдат с готова концепция за това колко пари са решили да похарчат, пак е нещо – не е най-добрият фактор, но ни помага да се ориентираме в товa какво да предложим. Дали искат да я реализират в хола, или в специално отделно помещение, също е полезна информация. Колкото по-самостоятелно е едно кино, толкова то е по-добро и респективно – по-скъпо. Всяко нещо си заслужава цената, въпросът е дали може да си го позволиш. Дали едно домашно кино за 500 хил. лв. е по-добро от такова за 100 хил. лева? Със сигурност. Дали обаче е пет пъти по-добро? Не, не е. Тук въпросът опира до това, какво можеш да си позволиш. Не е удачен и вариантът да направиш кино в самостоятелна стая с бюджет от 5000 лв.

Каква е разликата при изграждане на системата в къща и съответно в апартамент. Налага ли се изграждане на по-специална шумоизолация и вие ли я извършвате?
В апартамента при всички положения има съседи, поне на горния или долния етаж, което е проблем, тъй като системата за домашно кино предполага голяма мощност на звука, особено при ниските честоти. Стаите лесно могат да се изолират звуково отстрани, но отгоре и отдолу е много трудно. За тавана има възможност за постаяне на висящи акустични елементи, но за пода трябва да се изгради подиум. Всички кооперации са с височина на тавана 2,60 или 2,80 метра и ако трябва да отделиш по 20 см. от тавана и пода, за да изолираш помещението, сами се сещате какво кино се получава…

Какви разлики произтичат, когато говорим за къща, а не апартамент?
Къщата е много по-благодатен вариант от апартамент и то във всяка гледна точка. Ако къщата не е построена, а дори и да е, отпада проблемът с шумоизолацията и съседите. Най-добрият вариант е, когато къщата не е в процес на проектиране и клиентът е достатъчно заможен и ентусиазиран, за да може да си отдели едно помещение само за кино. Трябва да потърси съвет от нас за това какъв размер трябва да бъде помещението, който също така трябва да бъде съобразен с местата за гледане вътре. В същото време трябва да се спазват и стандартите за пропорции – квадратно помещение не е подходящо за реализация на домашно кино. Съотношението трябва да бъде около 10:7 или 10:6 като дължина/ширина.

Ако човек има намерение тепърва да си изгражда къща, какво трябва да знае предварително, за да предвиди една подобна система у дома си и какво да изисква от архитекта?
Архитектът трябва да се консултира задължително с някоя от фирмите в нашия бранш, но първо трябва да разбере от клиента какво иска. Най-важно е да се определи броя на седящите места в помещението, след което се прави мащаб, и се изчислява колко квадратни метра е нужно да бъде то според броя на местата. Ние имаме партньори в САЩ, които създават дизайна на помещението по заданието на конкретния клиент. Пропорциите на помещението зависят и от типа на домашното кино. Ако искаме предните колони да не се виждат, а да бъдат скрити зад специално перфориран екран, това налага да се търси по дълбоко помещение, за да не се намали размера на екрана. Това е по-добрия вариант, сравнен с този, при който колоните са отпред и от двете страни на екрана. Важно е да се предвиди място или съседно помещение за самата техника, която често е обемна. Проекторът трябва да се скрие в специална звукоизолираща кутия, защото вентилаторът му създава шум и може да предизвика дискомфорт, което понижава качеството на звука по време на филма и обезмисля цената на системта.

Какво се търси най-вече на българския пазар, както и от вашата продуктова гама?
В момента се продават единични бройки. Тъкмо беше започнала да се появява средна класа у нас, която да може да си позволява повече да купува и кризата унищожи всичко. Търси се или най-евтиното или много скъпи неща, но за съжаление по средата няма нищо. Липсва интерес – явно хората още не са осъзнали нуждата да купуват по-скъпа и качествена техника за дома си. Реално погледнато, в западните страни на системите за домашно кино се гледаше като на бъдещето, с тенденция да изместят стерео системите.

Кой е най-интересният ви нов продукт?
У нас, нашата фирма Киров Хай-Енд е изключителен представител на канадската компания D-Box, която предлага столове, които се движат синхронизирано с действията във филма. Компанията е единствената сертифицирана да предлага подобна услуга. След 20 години киното ще загине и ще се премести вкъщи. Там човек може да постигне по-добро качество и на звука, и на картината, и на пуканките дори… След 10 години няма да се произвеждат и други телевизори, освен 3D модели. И те ще вървят с очила със синхронизация, които са много по-добри, не те боли главата от тях и не замъгляват образа. В кината не предлагат такива очила, защото те струват 150 лв. и ако някой ги счупи, сметката не излиза… С други думи, 3D филмите в кината винаги ще бъдат с по-лошо качество, отколкото същите гледани вкъщи. А скоро и по-голяма част от телевизионните канали ще преминат към този формат. Предлагаме един продукт, който се казва ButtKicker – устройство, което просто се поставя под крака на дивана или се монтира в самия него, включва се много лесно с жак към субуфера на системата и се тресе синхронизирано с ниските честоти на звука във филма. Цената му не е висока и започва от 300 лв. Спестява доста неприятности със съседите, като допринася за по-силното изживяване по време на прожекцията. Дори някой ден и аудиофилите ще трябва да признаят, че ще трябва да имат домашно кино – ако искаш да чуеш как Елтън Джон е свирил в Лондон на рождения ден на Кралицата, по-добре е да си го пуснеш със съраунд, за да чуеш и емоцията на публиката, а и да видиш самия изпълнител.

Имате ли амбиция да повторите Hi-Fi Expo-то от тази година?
Следващото издание ще се проведе през есента на 2011. Направихме първото през лятото, защото имахме амбицията нещо да се случи, но това не е подходящ сезон за подобни инициативи. Когато навън захладнее, хората повече усещат, че им се стои вкъщи и им се слуша музика, затова октомври и ноември са най-подходящите месеци за следващото издание. Тази година имаше много голям интерес, почти всички наши колеги от бранша се включиха в събитието, изложението беше посетено от над 4000 души.