Калоян Ангелов, Humanscale: Столът е най-важното нещо в съвременния офис

1543

ergonomicsПотърсихме Калоян Ангелов от Humanscale България, защото знаем, че компанията разработва продукти за хора. Хора, които работят. Това отлично съвпадна, както с факта, че и ние сме такива, така и с темата, по която усилено се трудим в последно време – перфектният офис стол. Ето разсъждения по нея от един от доста запознатите хора в България…

Калоян, кои са най-подходящите материали, от които трябва да бъдат изпълнен един офис стол, за да създава максимален комфорт на почти живеещия в него съвременен човек?
Материалите като такива, нямат толкова голямо значение. Въпросът е, че все повече компании трябва да се стремят да произвеждат столовете от рециклирани и рециклируеми материали. Има един проблем в момента – повечето компании произвеждат почти всичко от пластмаса като казват, че пластмасата е рециклируема. Това е вярно на 100%, но проблемът е друг – в момента пластмасата, която се рециклира, идва от торбички и стари пластмасови чаши и бутилки. Няма технология за рециклиране на пластмасов стол. Пластмасата е рециклируема на теория, но на практика, никой не се занимава с това нещо. Затова ние използваме, където е възможно алуминий. Първо, е много по-здрав, има добавена стойност от начина, по който изглежда и най-важното е, че той е толкова скъп, че човек задължително го рециклира. Оттук-нататък, материите би трябвало да бъдат максимално близо до естествените. Humanscale работи с едно от най-големите имена в индустрията – Kvadrat, но дори и там ние даваме нашите спецификации, какво искаме материите ни да осъвместяват. Кожите на продуктите ни са с такова високо ниво на износване, че реално няма нужда да бъдат подменяни покритията на седалките или облегалките, защото са така обработени, че да изкарат поне 7-8 години. Всичко това се прави, защото предлагаме най-високата гаранция в индустрията от 15 години на всеки продукт и защото издържат над два пъти повече на протъркване, от средната стойност за индустрията. Износват се много по-слабо и се намалява нуждата от подменяне, което пък от своя страна защитава околната среда от често изхвърляне на отпадъци. Изкуствените материи запарват и са по-твърди като създават т. нар. точки на натиск. Не съветваме да се избира кожа за ергономичен стол. Кожата се слага само за престиж – да, тя изглежда много добре, но не е толкова удобна и при нея се получават приплъзвания, има го и ефекта на запарване. Когато купуваш ергономичен стол, той трябва да ти е максимално удобен и то в много дълъг период от време. Обличайки го в кожа или в изкуствена материя, ти малко намаляваш неговото удобство.

Използването на мрежа за облегалка на офис-стола набира все по-голяма популярност. Бих желал да чуя мнението ти по въпроса.
Най-важното за една облегалка е да може да те поддържа, т. е. тя трябва да има лумбална опора. При болшинството от столове, които се произвеждат, без значение дали са с или без мрежа, или пък са със стандартна облегалка, лумбалната опора е просто извивка на дизайна. Но дали когато човек седне (защото не всички хора са 1,80 м. и тежат 80 кг.) тази S-образна извивка ще съвпадне с тялото му? Нашите столове изглеждат малко по-широки от европейските, защото са създадени да бъдат подходящи за 95% от населението относно тяхната височина и структура на организма. Ако мрежата е наистина направена както трябва и така, че да не се разтяга прекалено много, тя би била подходяща стига да е облечена рамката на стола в подходящата форма. Трипанелната облегалка от мрежа, която предлагаме, не е само заради външен вид и за дизайн – така са ушити всички хубави мъжки ризи. Мрежите, които са разработени за нас и които предлагаме, не са стандартните еластични мрежи. Проблемът при тях е, че аз мога на пет места да окажа натиск и тя ще поддаде и на петте. При нашите мрежи, ако сложа натиск на едно място и след това сложа и на друго, тя издърпва първия, тоест по този начин няма как тялото да “пропадне” на няколко места. Мрежата става все по-удачната облегалка в съвремения стол. Не говорим обаче за китайската мрежа, която се продава в Zona for Home в Люлин.

Как се отразява ергономичността на столовете върху производителността на служителите в офиса?
Последните медицински изследвания на Колумбийския Университет сочат, че в 90% от травмите, при които хората се оплакват от болки в кръста и си мислят, че са получили от инцидентно вдигане на нещо тежко, реално са причинени от неправилно седене дълги часове в офиса. Това е много сериозна тема, особено за държавите, в които компаниите наистина изплащат обезщетения на хората при трудова злополука, защото това се води точно такава. В САЩ такива обещетения стигат до 100 хил. долара за отделен случай, което е една огромна сума за това, че ти не си купил оптималните офис мебели и уреди. На една компания, за да обзаведе добре един служител ще и коства няколко хиляди долара, което пък ще повиши неговата продуктивност и той ще дава повече, за парите, които получава. Алтернативата е от компанията да не го направят правилно и след 2-3 години, този човек да заведе дело и да я ощети с още 200-300 хил. долара за нараняванията, които е получил. В България много не се мисли за това, защото таблицата ни свършва в края на месеца и не виждаме смисъла на инвестицията догодина и т.н., както се прави един бизнес-план. Индустрията принципно тръгва към облегалките от мрежа и аз съм за това. В последния модел стол на Humanscale – Different World, дори седалката е от мрежа. Една облегалка трябва да е удобна и да е направена от човек, който разбира човешката анатомия и който добре е преценил, за какво ще бъде използван въпросния стол. Не може да използваш дървен стол, за да седиш цял ден в офиса, не може да използваш и посетителски – в такъв стол не можеш да си позволиш да сложиш човек, който да работи на ден по 8-10 часа.

Осигуряват ли въртящите се офис столове достатъчно ергономия или има още да се работи по темата?
Столовете се променят и все повече компании се стремят да предложат иновации. Аз не мисля, че те са правилното нещо за човешката анатомия, но не мога да отсъждам така еднозначно. Най-хубавото е, че хората, които правят покупките, вече не виждат стола като допълнение към бюрото, а като най-важната част от съвременния офис. Нищо в офиса няма такова значение, когато го съпоставиш с офис стола. Той е най-използван, трябва да бъде най-удобен и следователно най-скъпия в един офис. Какво от това, че бюрото е с естествен фурнир от махагон, когато говорим за комфорт по време на работа? Придава стил на пространството, но не е нещо, което реално върши работа. Херман Милър започнаха много сериозно да работят по въпроса, по мое мнение предишните им столове не бяха толкова успешни. Последните им разработки са наистина изцяло насочени към това. В световен мащаб Humanscale не дават пари за реклама, за разлика от останалите марки, които разполагат с големи маркетингови отдели, които да карат хората да мисля, че предлагат най-доброто. Ако някой се чуди дали да обзаведе офиса си с наши продукти, ние му даваме възможност да ги пробва 1-2 седмици. Нumanscale е единствената компания на света, която се издържа единствено от ергономични офис удери. Компанията подготвя дълго време един продукт, преди да го пусне на пазара.

Как най-лесно клиентът може да се прецени съотношението цена/качество?
Ако човек иска наистина стол с висока гаранция, което е доста важно, за да не му се налага да купува всяка година нов, както и да е от компания, която непрекъснато подобрява своите материали, ергономия и т.н., то той не може да очаква един такъв стол да струва под 1000 лв. Просто е несериозно. Съветвам клиента единствено да изисква проба. Елементарният пример е, че когато човек си купува автомобил, му дават тест-драйв. Какво прави един човек, когато отиде в шоу-рум? Има избор между 20 марки и 30 различни модела. Всички сядат и почват да се клатят на тях. Въпросът е дали се случва с необходимата сила да те подпира или дали те бута, или изпуска; дали формата на контурите е удобна за твоето тяло, но не само в първите 3 минути на седене, а след 3 часа седене и правене на едно и също монотонно нещо. Единственият начин това нещо да се използва е в съответната среда, в която човек го ползва. Ако външният вид не е водещата сила човек да си купи даден стол, то този стол трябва да се тества и не вярвам нито една сериозна фирма да откаже мостра за тестове в съответната офис среда. Стандарт е в целия свят, започва да се налага ив България. Това е единственият сигурен начин човек да знае, че получава това, което иска.