Мартин Елс, Aries: Камините на Spartherm са с много високо КПД

988

kaminiAries Consulting присъства на българския пазар като изключителен представител на световноизвестни германски фирми, специализирани в производството на немски горивни камери и камини-печки като Spartherm Feuerungstechnik и Fireplace.

Какви са предимствата на камините-печки пред останалите типове, които се предлагат на пазара?
Spartherm предлага както камини-печки, така и горивни камери за вграждане. Предимствата на горивните камери за вграждане пред останалите типове, които се предлагат на пазара са, че са изработени от стомана, а не от чугун, което ги прави изключително издръжливи. Фирма Spartherm дава 5 години гаранция на всички продукти, които предлага. Вътрешната страна на горивната камера е облицована с камък – шамот – много издържлив и топлоакумулиращ материал. Камината има много висок коефициент на полезно действие – между 75 и 87%, което се постига чрез отвеждане на загрятите газове през специална система. Прозрачната част на вратичките не е направена от стъкло, а от изключително устойчива прозрачна керамика. Изпълнението на камерите е много качествено и вратата се плъзга много плавно чрез противотежест и се затваря много плътно, недопускайки задимяване на помещението. Камините се предлагат с най-различни аксесоари като водна риза, разпределение за въздуховоди и т.н. Камините отговарят на всички норми и изисквания в Германия.

Лесни ли са за поддръжка камините-печки и какви са особеностите им в този случай?
Камините са лесни за почистване. Пепелта се събира в определен съд, който се изважда и съдържанието му се изхвърля. Вратичката с керамично стъкло се откача за почистване и от вътрешната страна. Вътрешната облицовка може да бъде сменена.

Как би коментирал и оценил ситуацията с търсенето на подобен тип камини на българския пазар? Нараства ли интреса към използването им от страна на клиентите у нас?
Вследствие нарастването на разходите за електроенергия и газ, се наблюдава постепенно нарастване на интереса от страна на клиента към отопление с дървен материал, а следователко и към търсенето на подобен тип камини. Имаме много клиенти, които имат лош опит с по-некачествени камини и сега се обръщат към нас, знаейки, че германското качество ще задоволи техните нужди.

В кои помещения от дома е най-подходящо използването им, в зависимост от топлоотдаването, което могат да осигуряват?
Принципно, могат да бъдат поставени във всяко едно помещение, като топлината може да бъде разпределена из цялата сграда с помощта на въздуховоди или водна риза. Най-често клиентите предпочитат камината да бъде поставена на централно място в дневната стая за повишаване на уюта и атмосферата в помещението.

Дай съвет за какъв тип интериор, какъв тип камини са най-подходящи?
Вградените горивни камери съответстват в голяма степен на минималистичния, изчистен дизайн, който навлиза у нас като модел от западните страни. Камините-печки, които са изцяло на показ, придават по-битова атмосфера на помещението.