Мебелецентър Корина: С островните кухни общуването става по-лесно вкъщи

1136

ostrovniРазговаряме с инж. Анна Петрова и инж. Теодора Павлова, дизайнери на Мебелцентър Корина за островните кухни и за това, по-приятен ли е животът за кулинарите, когато имаш подобен самотен “остров” у дома. Очевидно „да“, а ето какви са предимствата…

Какви са предимствата на островните кухни пред останалите типове, които се предлагат на пазара?
В отворено пространство, където кухнята е свързана с дневната, е много удобна и атрактивна. Дава възможност на домакинята, докато работи да бъде в контакт със семейството. Може да се обикаля отвсякъде около “острова”. Ако е бар, свързан с кухнята, се обикаля само от едната страна. На нея могат да работят двама души едновременно. Създават пространство около самата домакиня – нас лично ни подтиска да седим срещу стената и да я гледаме, докато правим нещо в кухнята. Така докато домакинята работи, от другата страна на “острова” могат да седнат събеседници – съпруг или дете, с които да обменя информация – така общуването става много по-лесно.

Какви са особеностите им като материал, размери, финиши…?
Не, няма някакви разлики с останалите типове по отношение на материали и т.н. Разбира се, за островната кухня трябва и доста повече пространство, в малко пространство тя няма тази визия… Ако говорим по-конкретно за размерите на “острова”, то той стои по-красиво, добре и на място, ако е по-дълъг от 1,20 м. Един шкаф от 90 см. просто е излишно да се прави, а такъв от 60 см. стои като кубче в стаята. Трябва да е голям като площ, за да хармонизира и с голямото помещение – както вече казахме, “островът” е подходящ за голямо помещение. Хубаво е и че над “острова” могат да бъдат разположени интересни висящи аспиратори, някои от които имитират осветително тяло.

Как бихте коментирали и оценили ситуацията с търсенето на подобен тип кухни на българския пазар? Нараства ли интреса към използването им от страна на клиентите у нас?
Много се харесват, но има много малка възможноста да се направят. Макар че съвременните жилища обединяват няколко помещения, рядко клиентите ни могат да си позволят да си направят остров. Обикновено е и по-скъпо, защото така кухнята има “лица” от всички страни, а това вдига цената.

На какъв тип интериор са най-подходящи островните кухни? Дайте съвет за какъв тип интериор, какъв тип кухни са най-подходящи?
На всякакъв интериор би прилягал “остров”, дори и на рустикални кухни. Западните кухни са по-често класически. В американските сериали всичко се върти около тях…

Може ли да се говори, че островните кухни са по-подходящи за модерен интериор?
Не, подходящи са за всякакъв.