Младен Цонев, ORT: Corian е с предимства пред камъка

1932

korianВсички познават ОРТ като абревиатурата, зад която стои компания-бенчмарк за топ офис-мебели и изобщо – лидер в производството на такива у нас. Компанията проектира и обзавежда офисите на водещите компании в страна ни, като освен това и изнася продукти в повече от 60 държави по света. Някой друг да се похвали с нещо подобно? Това са всеизвестните факти, но знаехте ли обаче, че ОРТ е един-от най-старите играчи на пазара, стане ли дума за използване на иновативни материали като Corian в продуктите и проектите? Най-вероятно не, затова е и специалното ни интервю с Младен Цонев, изпълнителен директор на компанията, с когото говорим за интереса към “изкуствения камък” у нас, след като преди известно време ви разказахме и за самия материал тук.

Какви са най-големите предимства на Corian пред останалите материали, които се използват?
Corian е един наистина уникален материал. Смисълът на неговия произход е да облекчи дизайна и архитектурата в интериорите. Защо? Защото многообразието от цветове не е нещото, което ще го отличи от другите материали, които също имат такова. Това, което го прави уникален, е фактът, че този материал видимо изглеждащ като камък, но може да бъде огъван, обработван и слепван без следа от процеса. По този начин, въображението и замисълът на един архитект или интериорен дизайнер да бъдат изпълнени без ограничения във формите, цветовете, обемите, а степента на повърхностните обработки може да бъде съвършена. Много често архитектите сравняват Corian с камък, който е пластичен. Най-грубата дефиниция за Corian може да бъде синтезирана до “пластичен камък”.

Кои са най-впечатляващите проекти, изпълнение с Corian, които си виждал?
Corian е по начало една отделна опера. В рамките на материала, човек може да направи изключителни шедьоври. Няма ограничение в 3D-дизайна на тези обекти. Представете си един интериор, в който колоните изглеждат като от камък, а всъщност нямат никакви следи от “шев” и свръзка между отделните блокове – напълно пластични и свободни форми на колоните. Би могъл да създаде неща, което е немислимо да станат с другите материали. Като предприемач и инвеститор съм се постарал да създам условия за ползване на този материал, създал съм отдел в компанията и съм направил инвестиции в машини, технологии и обучение. Виждал съм истински феерии, създадени с Corian по изложбите, които съм имал възможност да посетя. Щандовете на DuPont винаги са били много интересни. Имахме обучение на персонала за работа с материала през 1997. За нас беше много интересно, когато през 1999 ни посетиха от централата (защото бяхме единственото предприятие на изток от Германия, работещо с Corian, освен Гърция), като тогава им показахме и някои от нещата, които сме правили. Впоследствие получихме сертификат от DuPont, който ни определяше като единствения висококвалифициран изпълнител на изделия от Corian в една доста голяма зона в региона.

Материалът става все по-голям хит на световния пазар в момента. Каква е ситуацията в България и търси ли се?
Имали сме доста и непрекъснати ангажименти през годините. Но трябва да се отчете и фактът, че всичките му качества го правят един от сравнително скъпите материали. Той няма приложение в ниския и среден клас мебели, а само във високия, където става дума за луксозно изпълнение, за една наистина добра инвестиция. Разбира се, в срока на експлоатация на този продукт, инвестицията се изплаща, защото материалът подлежи на перфектна поддръжка, а и е аморфен, което означава, че в него няма микропукнатини и не се задържат микроорганизми. Това го прави много подходящ за детски градини, лаборатории и болници, защото много лесно се дезинфекцира и почиства. Плюс е и че повърхността му може да търпи допълнителна обработка във времето – да се полира периодично, а дори и да има някакви сериозни механични повреди, те могат лесно да бъдат отстранени, като поправките са невидими. Впоследствие, дори човек, който е правил поправката не може да установи къде е тя. По този начин във времето материалът си запазва стойността без загуби на качествата. Моят апел към инвеститорите или частните клиенти винаги е бил да следват две прости правила. Когато получават нещо, то трябва да ги радва още от първия момент, в който го получат. А не когато го видят, да не почувстват онази радост на първата среща с бъдещия си продукт, да имат някакъв дискомфорт. Трябва да му се радват откровено и да е това, което са пожелали. Второто нещо е да могат да го ползват дълго време без загуба на качеството. Когато тези две неща ги съпоставим срещу цената на изделието, имаме едно предимство по отношение на качество и експлоатационен срок. Иначе грубо казано, цената на Corian е колкото цената на някои изделия от камък. Разликата е, че Corian е пластичен и без ограничение на обема в пространството.

Нараства ли интреса към използване на материала от страна на клиентите у нас?
Ако изключим икономическата криза, която така или иначе е повлияла върху всички сектори, в годините преди нея имаше ръст на интереса към този материал. Поради високата му цена той има ограничена приложимост. На клиентите има трябва малко време за да вземат окончателното решение да си поръчат подобен продукт, не става импулсивно и от раз. Понякога проектите, по които сме работили са се проточвали по 1-2 години…

В кои помещения от дома материалът е най-подходящ за използване и защо?
Изключително широкоприложим е, но е създаден преди десетилетия от DuPont основно за кухненски плотове. Неговото основно приложение винаги е било там, като последва приложение в банята за направа на вани и душ-кабини, както и плотове за останалата част от интериора. Нашите клиенти си го поръчват и за детски стаи, само за спални не мога да си спомня дали сме реализирали проекти. Не сме го препоръчвали само за подови настилки.