Молове по време на криза. Не пропускай!

1190

mall_serdikaДнес е голям ден за българския потребител, а като нямаме пари да инвестираме, само потреблението ни остана. Затова – ура, Сердика! Ако някой е пропуснал да забележи промоутърите с огромни рекламни табели, закачени на гръб или е бил глух и сляп през последния месец, новината е, че най-големият мол на Балканите отвори врати в 8 часа сутринта на бул. Ситняково, кв.Оборище в София.

инвестицията
Съинвеститори в Сердика Център са ECE Projektmanagement и Sparkassen Immobilien AG, а стойността на проекта възлиза на над 200 млн. евро. Изпълнител е турската фирма Кайъ. На площ от 51 000 кв.м са разположени 210 магазина, главно на модни марки. Сред тях са New Yorker, Peek&Cloppenburg, Zara, Berska, Stradivarius, Pool and Bear и др. Според проучване на Фортън наемателите в Сердика център ще плащат с до 30% по-малко отколкото в някой от другите молове. Освен магазини има още четири ресторанта, три кафета, банка, 1600 паркоместа и 30 000 кв.м офис пространства, за които още не са се появили наематели. Добрата новина е, че молът ще осигури 2000 нови работни места.

чакай и се надявай
В неделя един странен персонаж на кокили и със златни панталони проглуши ушите на излъгалите се да се разходят пред НДК минувачи с примамливо подканяне да се втурнат още от заранта на 16-ти към Оборище. Обещаваше специални изненади за първите 500, носеха се слухове, че някои ще получат безплатни билети за кино за цялата година. Да, ама в Сердика кино няма, защото инвеститорите искат хората да го разпознават като шопинг дестинация. Така де – какво ти кино, какво ти забавление, тук си, за да пазаруваш!

внимание – консуматорска приливна вълна
Кампанията по откриването ще трае цели три дни. Примамки добре, но защо по средата на седмицата? Най-лесно ще им е да се отзоват на пенсионерите и тийнейджърите, но надали това са целевите групи на инвеститорите. Навярно ще се изкушат и материално по-осигурените, което май означава, че днес цялата работна сила на столицата ще се юрне за въображаеми безплатни билети за кино. И така молът излекувал кризата! Има една уловка обаче – до мола води само един подход към бул. Ситняково. Казват, че ще е достатъчен, но съдейки по скорошния опит с отварянето на Outlet центъра в Младост, борбата ще е безмилостно жестока, а колоната от коли– докъдето поглед стига.

камъните падат, падат и в мола
Вчера в подготовката по откриването настана лека паника, когато част от тавана се откърти, докато наемателите на магазини редяха луксозни парцалки по невидяните още витрини. Вероятна причина за бъркотията от железа, кабели, дървени стръготини и мазилка, е некачествена инсталация на противопожарната система, чиито тръби поддали. Течът не е първият, а изненадата не е голяма – цялостното изпълнение е лошо, а по време на строителството са се случили шест тежки злополуки, три от тях смъртни. Молът буквално взима жертви, още преди да е стартирал. Дали инвестицията на ЕCЕ ще стане жертва на кризата и ще пропадне като таван на новопостроен мол?

дай ми да ти дам
На Сердика център отрано му провървя на подкупи. Инвеститорите бяха глобявани над 10 пъти заради нарушения, като неправомерното затваряне на ул. Попова шапка и използването й за строителна площадка без съответното разрешително. След 17 проверки и 12 акта строителството замалко да бъде спряно, стана нужда от „помирителни мерки”. Общината си беше подготвила искания, които да компенсират за ниските глоби върху извършените при строителството нарушения – ремонт на езеро в Борисовата и на част от парк в кв. Гео Милев. В крайна сметка от ECE се бръкнаха един милион евро за ремонт на съседни улици (Каймакчалан, Буная, Лисец и Султан тепе), издигане на детска площадка и на ново кръстовище на булеварда. И за да спечелят народната любов докрай, раздали пасти на жителите от квартала с картички „Благодаря за търпението“. Лудницата обаче едва сега започва!