Нели Вельова, Dorma: максимално ефективно използване на пространството!

1271

moveoТемата за преградните офис стени бушува с пълна сила. На сцената сега излиза Нели Вельова, Продуктов и Маркетинг Мениджър на Dorma България. Оле!

Какви са най-големите предимства на стъклените офис преградни стени?
Една от преградните стени, които Dorma предлага се казва Moveo. Това е много висок клас продукт, който освен своята дизайнерска визия, се отличава и с високата звукоизолация, която предлага – от 44 до 50 dB. Стената е с предимство, поради факта, че в нея може да има интегрирани щори, които се управляват по електрически път – с бутон или дистанционно. Което по необходимост прави стената от прозрачна в напълно непрозрачна. Щорите могат да се пуснат в рамките на няколко секунди и да се осигури пълна дискретност на съответното помещение. Най-голямата полза от прилагането на преградни стени е максимално ефективно използване на пространството. С тях едно помещение може да бъде използвано за целите на максимално ефективно протичане на работните процеси.

Кои са най-подходящите материали, от които трябва да бъдат изпълнени преградните офис стени и защо?
Като цяло материалите на всеки производител са стандартни. При Moveo се използва МДФ, като покритието може да бъде ламинат или естествен фурнир. За прозрачните, разбира се, стъкло. Това са най-стандартните материали, като те предлагат, както редица възможности за декори, така и като визия, стабилност и функционалност. Стените Moveo могат да бъдат и с т.нар. prime finish – идват с една сурова повърхност, върху която може да се полага PVC фолио или тапети, тоест декорът на съответната стена може да бъде напълно индивидуализиран.

Осигуряват ли преградните офис стени достатъчно спокойствие за работа на служителите?
На практика, подвижните преградни стени притежават много по-висока звукоизолация от някои стени от гипсокартон. Звукоизолация от 55 dB е изключително висока.

Изолират ли и доколко преградните стени служителите от общия процес на работа в офиса?
Като цяло дават тази възможност – при необходимост, когато служителите да работят в едно голямо помещение, да могат да бъдат отделени в по-малки помещения. В последните години много силно навлязоха open space помещенията, където 40-50 човека работят на едно място. Това от една страна е доста разбираемо за работодателите, защото по този начин има най-малък обем инвестиция за изграждане на съответното пространство. От друга страна обаче, малко или много се нарушава спокойствието и концентрацията на хората и това със сигурност влияе и на тяхната работна производителност.

Значи повишават производителността в офиса?
Да, от една страна с това спокойствие, което дават и от друга – с възможностите за осъществяване на различни срещи с различни клиенти.

Приложими ли са преградните офис стени, които предлагате и когато се налага реконструкция на стари апартменти, които да бъдат превърнати в модерни офиси?
Разбира се, че са приложими. Те са подходящи, както за ново строителство, така и за реконструкция на вече съществуващи помещения. Като цяло, единственото нещо, което трябва да се съобрази, ако става дума за доста стара сграда, е способността на конструкцията, специално в областта на “гарата” в конструкцията на тавана и това тя да може да поеме тежестта на елементите, макар че те са изключително леки. Ако става дума за прилагането на не много голяма преградна стена, обикновено не се налагат никакви допълнителни мерки.

Вие можете ли да посъветвате клиента как да направи подобна реконструкция и да внедри подобни преградни стени вместо помещенията да бъдат разделяни с тухлени или трябва да търсят помощ от архитект?
По принцип може и ние да дадем съвет, при необходимост може да прибегнем и до съвета на архитект. Едно от нашите предимства е, че разполагаме с доста квалифициран и компетентен персонал, които може да даде компетентна консултация, във връзка как по-най-оптимален ценови, продуктов и функционален аспект, да може да се изгради тази стена.