Петър Начев, Triplan: гипсокартон вместо стъкло за стена в офиса

1329

triplanСлед като ви запознахме с офис преградните стени на Triplan – Flexica и Flexica Line, време е да ви запознаем и с човека, който стои зад българското подразделение на марката – Петър Начев в интервю за нас по темата за офис средата.

Какви са най-големите предимства на стъклените офис преградни стени?
Предимствата им са повече от недостатъците, защото дават възможност на група хора, които работят сходна работа, да осъществяват контакт, макар и визуален, като в същото време остават и с чувство за лично пространство, защото са все пак в една ограничена стая. Докато алтернативата – да няма изобщо стени между тях, е удачна за по-малки колективи. Когато станат твърде много работещите, се смята, че това води до доста големи недостатъци за самия колектив, както и за хората – има повече случаи на високо кръвно налягане, с 20% е по-висока цифрата на заболявоемостта от грип и други простудни заболявания, стресът е по-голям. Стъклениете преградни стени все пак дават някакво чувство на самостоятелност и уединение. Те са много популярни напоследък. За съжаление, при тях има един момент, който се пренебрегва, когато се правят, а именно – че много често се правят от едно стъкло, което всъщност не създава достатъчна звукова изолация и малко стои като дограма вътре в сградата. Докато една стена с двойно стъкло създава първо малко по-различен вид и второ – създава по-голяма възможност за шумоизолация. Стъклениете стени са компромис от гледна точка на това, че хем е хубаво от една страна да може да виждаш колегите си, понякога пък е удачно да се скриеш. Трябва да се търси баланса. Те и другите стени са компромис. При една стъклена стена може да разрешите проблема, който имате в момента, даже само с един поглед с колегите си.

Кои са най-подходящите материали, от които трябва да бъдат изпълнени преградните офис стени и защо?
Ще ви кажа материалите, които ни е ползваме. Лаисните, от които са изградени профилите са стоманени. Предимство на стоманата пред алуминия е, че той се топи при 600 градуса, а тя – при 1300 градуса. Макар, че има някои много големи надостатъци като трошливост и лесно нараняване, гипсокартонът е доста по-устойчив от стъклото при пожари, което не е без значение при една голяма офис сграда. При температура над 600 градуса якостта намалява някъде на 20% от първоначалната му, но въпреки това, той остава на място, докато алуминият вече ще се е стопил. Могат да се ползват и ПДЧ плоскости, но те не са най-удачни, ако говорим за пожаробезопасност. Има и пожаробезопасно ПДЧ, но то си носи и съответната цена и най-накрая не излиза сметката… Гипсокартонът се покрива с винилов тапет, като дебелината му е някъде около половин милиметър, като дава много добра устойчивост срещу надраскване и мръсотия. Използваме готови панели, които са машинно залепени в Дания и много, много трудно могат да бъдат разлепени. За мен това е и най-удачния избор при избор на преградна стена.

Осигуряват ли преградните офис стени достатъчно спокойствие за работа на служителите?
Тези които предлагаме, осигуряват защита срещу шум от 42 до 56 децибела. Хубаво е, че тези стени са разглобяеми и може много лесно да се направи реконструкция.

Изолират ли и доколко преградните стени служителите от общия процес на работа в офиса?
Изолират ги и аз ви казах, че реално това си един компромис. Съвременната тенденция, която е при преграждането с офис стени е за един балансиран подход. Оставянето на работниците сами не е удачно. Трябва да са поне двама, а когато работата е екипна, е хубаво екипът да бъде в едно офис помещение. Хубаво е екипите да бъдат отделени един от друг, защото главната комуникация протича между хората в самите екипи. А иначе преграждането на малки кутийки вече отдавна е отречено, по същия начин е отречено и пребиваването на цялата фирма на само едно отворено пространство, т.нар. open space офис. Има много съображения по темата, които са “за” и “против” и трябва да се търси баланса.

Повишават ли производителността в офиса преградните стени и защо?
Ако сте намерили баланса, би трябвало да я повишават (смее се). Сега се говори, че хората над 30 години предпочитат по-самостоятелни стаи, да има някакво разграничение и да не са сред всички. Друг е въпросът, че това намалява ефективността на места, където се комуникира много.

Приложими ли са преградните офис стени, които предлагате и когато се налага реконструкция на стари апартменти, които да бъдат превърнати в модерни офиси?
По принцип са приложими навсякъде, друг е въпроса, колко са ефективни. Идеята при тази система е да може частите да са лесно заменяеми, тоест лесно да се преместват от едно място на друго. Целта е реално да могат да се използват цели модули – ако се спрете на модул от 90 см., то всички модули да бъдат с такива размери. Когато имаш малки пространства и стени, не че не може да го приложиш, но тук проблемът е, ако се опиташ да работиш с еднакви модули. Днес всичко клони към стандартизация, а тук със сигурност ще се наложи да режете модули. Най-добре тези преградни системи са приложими при много големи офиси.

Вие можете ли да посъветвате клиента как да направи подобна реконструкция и да внедри подобни преградни стени вместо помещенията да бъдат разделяни с тухлени или трябва да търсят помощ от архитект?
Разбира се, че можем. Архитектурната намеса винаги е много удачна, но обикновено за малки намеси, хората не търсят услугите на архитекти. Много често си идват с готови проекти, които сами са си измислили. Получават от нас съвети, но много често са твърди в това, което искат. Обикновено ги съветваме да оставят стените към коридора стъклени, за да може да влиза естествена светлина.