Питър Хеги, Workspace: Малките пространства правят хората неефективни

2603

stenaCreative Office Culture е мото не на кой да е, а на Workspace. И не случайно – културата на работа и пространственото оформление на помещения са основен пункт в работата на компанията. Връзката между тези две области е тяхна сила и ги прави уникални по рода си. Срещнахме се с Питър Хеги от Workspace, за да получим няколко напътствия за това, как да организираме работното пространство максимално добре, за максимални резултати. Беше повече от полезно.

Какви са най-големите предимства на стъклените офис преградни стени пред останалите?
Дали да се използват стъклени преградни стени в офиса, зависи от самата организация в офиса. Зависи от това, от колко прегради ще се нуждаеш в пространството, дали се нуждаеш от това, те да се отварят. Един от продуктите, които предлагаме, дава възможност да се прегради пространството със стъклени прегради, в които всеки има обособено пространство, в което да работи. Но стените между отделните офиси, които се образуват като стаи в това отворено пространство, всъщност запазват именно усещането за отвореност, от гледна точка на визуалния контакт. От друга гледна точка, всеки има своето уединение, за да може да се съсредоточи в работата. Може да са подходящи решения, в които офисът да е затворен, ако например говорим за мениджърски офис, но в другите офиси, където пространството е по-голямо, да се използва комбинация от стъклени преградни стени с други такива, които да разрешават обаче циркулиране на въздуха, за да не се получва застояването му.

Кои са най-подходящите материали, от които трябва да бъдат изпълнени преградните офис стени и защо?
Няма най-добри. Тук винаги говорим за комбинацията от начина, по който е построена сградата, за покритието на пода – с мокет или друга настилка, дали има акустичен таван или не… Когато плеснеш с ръце в едно помещение, колкото по-дълго се задържи звука, толкова по-неподходящо е за работа. Има акустични стени, които освен за преграда служат и за акустична защита. Ако в даден офис преградните стени са изпълнени само от стъкло, със сигурност при 4 часа работа на телефона, човек ще получи главоболие само от собствения си глас. Такива помещения имат нужда от материал, който да обира звука. От тази гледна точка не може да се каже, дали да има повече или по-малко преградни стени – зависи от големината и материалите на пространството и броя на хората вътре и работата, която извършват.

Осигуряват ли преградните офис стени достатъчно спокойствие за работа на служителите?
Не. Защото повечето компании в днешно време се нуждаят от неформална комуникация в офиса. Това са случаи, когато някой колега до теб има контакт с външен човек, клиент и се води разговор, който не касае твоята работа, но можеш да вземеш отношение и да му помогнеш. Ако си затворен в собствен офис, не би могъл да знаеш, че се случва нещо друго в компанията, освен твоята работа и това, което правиш. За това в много компании, най-доброто решение е да има отворено пространство, в което да се направи правилната организация и акустика и хората да се чувстват по-свързани в целия работен процес.

Изолират ли и доколко преградните стени служителите от общия процес на работа в компанията?
Да. Но има служители, които харесват това. Някои от тях се нуждаят от тази изолация, въпросът е доколко се нуждаят. Повечето хора днес не се нуждаят от изолация. В офисите на държавни и административни служби е хубаво да има изолирани помещения, за да може да се запази личната конфиденциалност на информацията.

Кой е най-съществен принцип на ефективните офис помещения?
За съжаление, често компаниите подценяват нуждата от акустични стени и решават да спестят от този разход, без да си давата сметка, че това е важно за работния процес. Това не е само в България, а обща тенденция за Европа. И затова хората, които се занимават с повишаване ефективността в офиса, са тези, които да настояват за този разход. Все някъде компанията трябва да реши да инвестира – дали ще бъде в тавана, пода или в акустични стени. За подобряване на акустиката е най-важно да има добра комбинация между меки и твърди материали в пространството. Такъв правилен микс може да се намери и с компютърна програма. Следващият фактор е човешкото същество. Колкото повече хората сядат по-близо един до друг в офиса, толкова по-малко ефективни са те. В повечето офиси, които съм виждал, хората седят прекалено близко, а човек се нуждае от пространство около себе си. Направихме офис на Фикосота Синтез, където дължината на бюрата да бъде 1,40 м. Преди те работиха на бюра от 1 м. Много често се случва хората да отиват на друго от работното си място – да принтират, да пушат и да използват всяка възможност да се разкарат и да станат от бюрото си, защото нямат въздух за дишане. Хората се нуждаят от уединеност и лично пространство. В Швейцария, бюрата на които работят държавните и административни служители са с дължина 2 м.

Повишават ли производителността в офиса преградните стени и защо?
Отговорът се съдържа в предишните отговори. Не искам да казвам преградна стена, защото стената е преграда между пода и тавана.

Приложими ли са преградните офис стени, които предлагате и когато се налага реконструкция на стари апартменти, които да бъдат превърнати в модерни офиси?
Да, разбира се. Със сигурност има толкова начини да се преаранжира пространството. Независимо дали е офис или стар апартамент, винаги има различни опции във височините, в материалите, в начина, по който изглеждат. Една стена може да изглежда добре като комбинация от стъкло, акустичен материал, може да има и вграден гардероб. В зависимост от това как ще построиш помещението, ще зависи и това как ще го използваш или как ще го промениш в бъдеще.

Mожеш ли да посъветваш клиентите си как да направят подобна реконструкция и да внедрят преградни стени вместо помещенията да бъдат разделяни с тухлени или трябва да търсят помощ от архитект?
Със сигурност може да ги посъветваме, защото имаме 30-годишен опит в тази сфера. Знаем какво може да се направи и какво не бива да се прави, особено що се отнася до стари къщи на по 100 години. Трябва да бъдем много внимателни да не повредим помещението и да не го унищожим, разваляйки визията му с всякакви допълнителни прегради и стени, които могат да бъдат избегнати. Ако имаш една 100-годишна сграда, в която искаш да направиш офиси от типа open space, може би не си избрал правилната сграда. Трябва да намериш правилното помещение, в което да осъществиш идеята. Ако не вземеш правилните решения, “душата” на една стара сграда може да бъде погубена. Виждали сме сгради, при които може да се разплачеш от решенията, които са взети.