Пламен Лилов, Schiedel: Коминните системи Schiedel са енергоефективни

1476

schiedelАвстрийският концерн Schiedel AG е водещ европейски производител на коминни системи, с богат опит в 28 държави и повече от 60 години традиции в разработването на ефективни и сигурни решения за комини за жилищни, производствени и офис-сгради. Една от 60-те за щастие е и България, което моментално ни накара да потърсим човек от компанията – на среща ни се оказа инж. Пламен Лилов, мениджър продажби в Schiedel България.

Подходящи ли са коминните системи на Schiеdel за използване и вграждане в стари сгради и комини?
Да, има и такива решения за саниране на съществуващи комини, те се прилагат предимно в Австрия и Германия. Там задължително трябва да са предвидени първоначално в строителството – съответно, индивидуални комини за всеки един апартамент. Тогава вече има варианти за саниране и вкарване на тръби от неръждаема стомана за всеки един апартамент. В този случай винаги трябва да се съобразяваме с това, което съществува, т.е. отвора на комина, който е.

Вече хората си поставят камини и в апартаментите в кооперациите си. Подходящи ли са вашите системи за такива промени?
Подходящи са, но зависи пак от това, какво е изградено в самата кооперация. Ако е изградена система Schiedel, предвидена за камина, естествено, че ще е подходяща.

Изведи най-големите предимства на вашите системи спрямо обикновените комини?
В България все още няма култура за коминните системи и комините тук се правят или от бетонни блокчета (т.нар. коминни тела, които не знам защо някои е кръстил така, защото те са подходящи за вентилиране, но не и за комин), или от тухли. Schiedel има варианти на коминните си системи за всякакъв тип сгради и тип горива. Системите ни са изпълнени и от различни видове материали – неръждаема стомана, керамика, бетон и т.н.

Да поговорим за системите от керамика.
Предимставата са много – самата керамика се изпитва на над 1000 градуса температура в лабораторни условия, влаго- и киселинноустойчива е, за разлика от обикновените комини, изградени от бетонни блокчета. Има изолационна вата, което е изключително важно от гледна точка на по-доброто димоотвеждане и тяга, задържането на по-малко конденз, както и увеличаване на коефициента на полезно действие (КПД) на уреда, който е включен. А оттам говорим и за енергийна ефективност на самите системи – нещо, което се коментира все повече. Ефективността на един котел и отоплителна инсталация е много ниска, независимо на какво говиво е, когато се включи към комин, който не е подходящо изграден. При по-високо димоотвеждане, КПД-то също е по-високо, затова говорим и за енергоефективност. Освен това, тези системи за пожароустойчиви и пожаробезопасни. Могат да се разположат там, където са необходими – вън от сграда, вътре в нея. Подходящи са за всякакъв тип горива, като се избира комина в зависимост от горивото, което се ползва, което е най-важното. В зависимост от типа гориво и мощността се избира съответно и типа диаметър и размер на комина.

А предимствата на комините от неръждаема стомана?
С по-олекотена конструкция са, по-лесни са за монтаж. Тези, които са с вградена топлоизолация се използват преидимно за външно монтиране. Системите, които са еднослойни и без топлоизолация и са предвидени за саниране на съществуващи комини, позволяват монтиране в съществуващ комин, за разлика от керамичните системи. Строителните фирми и търговците на строителни материали използват предимно системите от керамика, тъй като са предвидени за ново строителство. За съществуващи сгради и за административните се използват системите от неръждаема стомана.

Какви тенденции да очакваме в бъдеще?
През 2013 всичките газови котли да станат кондензни, а оттам-нататък и изискванията за комините ще станат различни. Schiedel се адаптира към това, така че ще имаме решение и в това отношение.

Кой е най-търсеният продукт на компанията на българския пазар?
Систената Uni Plus, която е с вътрешни тръби от керамика, изолационна вата, бетонни блокчета. Предвидена е предимно, но не и изцяло за еднофамилни къщи. Специално тази година, както и през следващата, тенденцията ще бъде еднофамилното строителство да се разширява като сегмент. Когато хората си строят частни къщи за себе си, са склонни да разберат същността на това, което влагат като материали, както и истинската му стойност.

Предвижда ли Schiedel пускането на нов продукт на пазара?
Schiedel в момента има нови разработени продукти, които не са пуснати на българския пазар, поради ред причини. Най-вече говоря за продукти за нискотемпературните газови котли, които все повече навлизат в Европа, но в България са много слабо застъпени все още. Този продукт е готов, както за еднофамилни, така и за многофамилни сгради, но пазарната конюктура у нас е такава, че се изчава подходящия момента, за да се пусне нов продукт на пазара.

Както и ти самият каза преди малко, става все по-актуално да се говори за енергийна ефективност. Да поговорим още по темата.
Имаме комини за пасивни и нискоенергийни къщи, монтирани вече в България – къща край Благоевград по проект на студио АРХЕ и арх. Николов.

Какво е по-особеното при комините за пасивни къщи?
Спецификата е, че ватата вградена в самия комин се вентилира при нормалните ситеми Uni Plus, докато идеята при пасивните къщи е да няма никаква загуба на енергия и канала, по който се вентилира ватата, при новите системи го няма. Ватата е вдрадена в самия комин и той е абсолючтно непропусклив по отношение на всякакви вентилиращи варианти. Това нещо е застъпено не само в Австрия и Германия, но започна да минава и към държавите от по-източна Европа, в зависимост от това коя на какъв етап е в строителството си.