Станислав Филипов: Не наблягаме на комерсиални марки от хипермаркетите

1024

audiodeshignAudio Design е компания с мисия – да проектира комплексни решения за аудио-видео интериор и озвучаване на различни публични обекти. Освен обществени проекти за озвучаване, от Audio Design предлагат и гъвкави решения за домашно кино и частни звукозаписни студия. Намирането на акустичните решения за тях е страст, благодарение на специални софтуерни продукти, които чрез 2D/3D модели и аудио симулации показват силните и слабите страни на вашата всекидневна, апартамент или студио. Удобството при този метод е, че преди да изградите музикалната си среда, можете да видите как би изглеждала тя и да вземете необходимите мерки. Експертното мнение на инж. Станислав Филипов от Audio Design ни помогна доста, за да преосмислим начина, по който гледаме и слушаме вкъщи, смятаме че ви оставяме в сигурни ръце…

С какво трябва да е запознат един човек, преди да започне да си прави система за домашно кино?
Oсновно зависи от бюджета, предлагат се разнообразни решения от много фирми, съчетания с различни колони, усилватели, DVD-та… Изборът е много голям и първо трябва да се определи бюджетът и каква част от него ще бъде отделена за “сърцето” на системата. Аз бих отделил за ресивър по-голяма сума, защото озвучителните тела са въпрос на вкус.

Какви разлики произтичат от размера на къщата?
Важно е самото помещение и акустиката му. По принцип са необходими основни познания къде да се разположат озвучителните тела, за съвсем нормален домашен потребител е най-важно да нареди правилно озвучителните тела. По-специалните услуги, каквито предлагаме, като акустичен анализ, включват измерване на всички акустични параметри на помещението, включително и реверберациионните процеси.

Каква е разликата при изграждане на системата в къща и съответно в апартамент. Налага ли се изграждане на по-специална шумоизолация и вие ли я извършвате?
Желателно е да има шумоизолация отвътре, защото ако не искаш да ти шумят, желателно е и ти да не причиняваш дискомфорт. Иначе средствата за това са различни, ние извършваме подобни услуги, съобразно с бюджета и в зависимост от помещението – има огромна разлика при стая от 20 кв.м или клуб, например.

Какви услуги извършвате като компания?
Ние проектираме и изграждаме озвучаване на магазини, складове, офиси с вградено озвучаване в окачения таван или стенен монтаж до изграждане на конферентни зали, където има конкретни критерии за разбираемост на говорната реч и шума. Проектираме и сложни акустични проекти, благодарение на отскоро внедрения ни нов софтуер, изцяло с архитектурна насоченост. Чрез него може да направим модел за звукоизолация на малка стая със съответните покрития по стените, или да стигнем до акустика на стадиони, кинотеатри, бални зали и др. У нас това малко се пренебрегва от архитектите от старата школа, които не залагат на такъв тип изследвания, което в повечето случаи води до лоша акустика, независимо от инсталираното аудио-видео оборудване.

Ако човек има намерение тепърва да си изгражда къща, какво трябва да знае предварително, за да предвиди една подобна система у дома си и какво да изисква от архитекта?
Когато един архитект прави стая, за която клиентът иска добра акустика, трябва да вземе под внимание геометричните размери на помещението, защото във всеки един затворен обем съществуват стоящи вълни, които силно се отразват на звуковата картина. Основно те са три вида – между дължината, широчината и височината на стаята. При възпроизвеждане на музикална програма дадени честоти изпъкват именно заради геометрията на помещението, като стоящите вълни са силно изразени под 300 Hz, защото там процесът е вълнов. Архитектурната акустика анализира този процес, като целта е честотната характеристика на стаята да стане по-плавна, без т.нар. пикове и дийпове. Когато се анализират проблемните зони може да се вземе решение коя стена как да бъде акустично третирана, дори да се установи точното място на разполагане на колоните и слушателската позиция.

Какво се търси най-вече на българския пазар?
Относително е, всичко зависи от ценовия клас. В ниския клас има китайски системи за по 100-200 лева, които имат вид, тях определено не бих ги препоръчал; средния клас ресивъри и колони започват от 300-400 лева и стигат до 1000-1500 лв., а високият клас стига до 20 000-30 000 лв.

Вие предлагате ли подобни системи?
Ние не практикуваме точно това, наблягаме на връзката с крайния клиент и персоналното отношение към него. Ако клиентът е направил избор или има предпочитания, ние извършваме инсталацията, ако няма представа какво да избере – ние се заемаме с това. Не наблягаме на комерсиални марки от хипермаркетите, а на качественото, което всъщност не е толкова скъпо, тъй като конкуренцията е голяма.