Тихомир Иванов, Homecinema BG: На българския пазар се търси най-евтиното

1149

homecinemaЕдни от най-интересните, с които се срещнахме на Hi-Fi Expo 2010 в София бяха Homecinema BG, които показаха усилватели, ресивъри, тонколони, проектори за домашно кино, окабеляване и аксесоари на супер силните KEF, РМС, ARCAM, INTEGRA, PROJECTION DESIGN, VAN DEN HUL, WBT, TVIX, URC, VICOUSTIC… Тогава те представиха пред посетителите и специална демо програма от самите производители РМС, които идват от Англия, също и оборудване, което използват в най-големите звукозаписни студиа в света, и 3D телевизор собствена разработка на базата на Panasonic VT20 3D. Тогава управителят на компанията Тихомир успя да ни се изплъзне за интервю в голяматa суматоха, но днес се срещаме с него, за да разговаряме за home cinema системите.

С какво трябва да е запознат един човек, преди да започне да си прави система за домашно кино вкъщи?
Преди всичко, трябва да знае какво иска да гледа и какво иска да слуша. Да е запознат с марките и с компонентите, но ако това не е във възможностите му, ние може да го консултираме във всяко едно отношение. Трябва да е запознат как се изгражда една такава система, защото много хора правят грешката да започнат да правят ремонт вкъщи или нова къща и чак накрая се сещат, че трябва да имат телевизори и системи, а не искат да се виждат всичките тези кабели, свързващи компонентите. Това единствено може да стане в процеса на изграждане на самото помещение или на къщата, ако системата е много голяма и е с много зони.

Какви разлики произтичат когато къщата е малка или голяма?
Разлики не произтичат, защото се гледа самото помещение, в което се позиционира системата и компонентите й се избират в зависимост от големината на съответното помещение и разположението му. Тоест, има ли възможност системата да се разположи на 100%, както е по книгите или трябва да се направят някакви компромиси. Добре е това да се погледне от специалист, който да даде адекватно мнение. Разликата идва оттам, че в голямото помещение се изисква и съответната мощност като колоните и усилвателите, които се избират трябва да отговарят на нея, за да могат да озвучат качествено цялото помещение. Има варианти, в които системата да се позиционира в отделен кът от голямото помещение, за да не се изисква прекалена мощност и да има добър звук

Каква е разликата при изграждане на системата в къща и съответно в апартамент. Налага ли се изграждане на по-специална шумоизолация и вие ли я извършвате?
Къщата е отделна жилищна единица и не се налага шомоизолация, но във всеки един случай е хубаво да се направи акустична обработка на помещението. Когато звукът излиза от озвучителните тела, той многократно се отразява в стените и се получава реверберация, което дава усещане за недобър звук. Затова е необходимо поставянето на акустични панели в определени точки, които се замерват в самото помещение, което е предвидено за домашен кино салон. Същото нещо може да се постигне в нормален хол като се позиционира правилно килим на земята или някакви дизайнерски пана, изрисувани преварително. Ние не извършваме самата шумоизолация, а само даваме съвет как да се направи.

Ако човек има намерение тепърва да си изгражда къща, какво трябва да знае предварително, за да предвиди една подобна система у дома си и какво да изисква от архитекта?
Този въпрос е всъщност основата на всяка една добра система. Тя трябва да бъде предварително проектирана и да бъдат предварително заложени комуникациите, по които да се извършва обмена от данни между съответните компоненти. Цялото това нещо трябва да бъде изградено, преди да бъдат поставени още настилки, облицовки, бои и тапети… Архитектът трябва да се консултира с фирми като нас. Ние ще представим проект, наложен върху проекта на самия архитект, откъде какво да мине за специфичния обект. Във всеки един случай, архитектът трябва да попита клиента си дали иска в бъдеще да има такава система и да се остави възможност това нещо да се направи. Глупаво е след като едно жилище е завършено, тепърва отново да се лепи и да се кътри, за да могат да бъдат скрити кабелите. Има безжични устройства, които в случая могат да свършат работа, но те пак изискват електрическо захранване и на този етап са доста скъпи.

Какви услуги извършвате като компания?
Доставка, инсталиране и настройка на цялата техника. Както и тунинг – подобряване качествата на вече съществуващи системи. Внасяме над 20 марки като дистрибутори и част от тях ги подобряваме тук, в зависимост от желанията на нашите клиенти. От медийни плеъри правим медийни сървъри, които ако човек купи като готово изделие, биха му стрували между 10 и 40 пъти по-скъпо.

Възможни ли са вариации от различни компоненти на различни марки?
Естествено. Ние винаги се стремим да подбираме най-доброто от една марка и да го комбинираме с най-доброто от другите марки.

Какво се търси най-вече на българския пазар?
Като цяло се търси най-евтиното, хората винаги гледат да минат с най-евтиното. За голяма част от българите, музиката не е нещо, което да ги вълнува, а просто им е фон. Не ги интересува качеството на телевизията и на филмите, искат просто да ги виждат, да ги гледат. За нещастие, хората, които държат на високото качество на картината и на звука са много малък процент – под 3% от населението на България по наша информация.

Кой е най-продаваният ви продукт и защо?
Най-много като количество продаваме мултимедийни плеъри на марката Dvico. В самия плеът има видеопроцесор, който удвоява или учетворява телевизионните редове и прави картината доста по-добра от тази на конкурентните устройства.

Една от марките, които предлагате е KEF, за която дизайн е правил небеизвестния Рос Ловгров?
На българския пазар сме продали два чифта от колоните, които са по негов дизайн – Muon. За нашите възможности като държава, смятам че дори това е прекалено много. На руския пазар са продадени около 20.

Рефлектира ли добрия дизайн върху търсенето и продажбите на подобни продукти у нас?
Не особено, тъй като българите не познават големите дизайнери, голяма част въобще не се интересуват. Идват и гледат на място – едните купуват с очите си, другите с ушите си. KEF се стремят да правят дизайнерски серии. Новата им серия Т е с колони с дебелина едва 3,5 см., които стоят много добре с плоски телевизори.