Веселин Доневски, Sofia Audio Center: Ренесанс за грамофоните

1397

sofia_audio_centreSofia Audio Center доста ни пораздрусаха и впечатлиха по време на отминалото преди няколко месеца Hi-Fi Expo в Grand Hotel Sofia, където от компанията ни демонстрираха плейъри, усилватели, предусилватели, моноблокове, тонколони и аксесоари на едни от най-известните си марки – Loewe, Denon, Focal, както и ултра хай-енд марките Playback Designers, Audio Research, Tenor Audio, Avalon, Naim, Silent Source… Сред интересните продукти тогава беше поставка за hi-end устройства с марка Critical Mass Systems – с 45 филтъра, поглъщащи вибрациите, превръщайки ги в топлина. Още тогава имахме желание да се срещнем с Веселин Доневски, управител на компанията, ето че днес този ден дойде…

С какво трябва да е запознат един човек, преди да започне да си изгражда система за домашно кино вкъщи?
Зависи – може и много да знае по темата, може и нищо да не знае… Ние можем да му направим пълна консултация. Нас ни интересува помещението, бюджета и изискванията на клиента към външен вид и мощност. Най-общо казано, трябва да знае къде иска да разположи тази система и с какви пари разполага за нея. Най-важното е да знае към кого да се обърне.

Какви разлики произтичат когато къщата на клиента е малка или голяма?
Разликите са най-вече в броя на компонентите и ако е къща с няколко стаи, дали системата трябва да е взаимосвързана с различните стаи, т.е. да се управлява от едно устройство с т.нар. multiroom функция.

Каква е разликата при изграждане на системата в къща и съответно в апартамент. Налага ли се изграждане на по-специална шумоизолация и вие ли я извършвате?
Разликата произлиза от съседите и доколко клиентът иска да се изолира от тях или те да бъдат защитени. Ние насочваме клиента, коя компания може да му помогне в шумоизолацията, но не се занимаваме с това директно.

Ако човек има намерение тепърва да си изгражда къща, какво трябва да знае предварително, за да предвиди една подобна система у дома си и какво да изисква от архитекта?
Това често пъти е сериозен проблем, защото обикновено хората идват в последния момент, когато голяма част от къщата и довършителните работи са стигнали късен етап. И проблемът е залагането на кабели и инсталации, които клиентът иска да скрие, а вече е по-трудно това да се направи. Колкото по-рано, толкова по-добре, за да се проектира най-вече окабеляването, а това улеснява цялата работа.

Какви услуги извършвате като компания?
Ние предлагаме целия диапазон – висок, среден и дори нисък клас техника, но освен това се стремим (с изключение на строителство) да предложим и останалата част от услуги – проектиране, монтиране и настойка на системите, както и обучение на хората, които ще я използват.

Възможни ли са вариации от различни компоненти на различни марки?
Да, подходящите комбинации са многообразни. Ние сме се постарали на сайта ни да дадем примери за няколко различни нива.

Какво се търси най-вече на българския пазар от продуктите ви?
Може би системите за домашно кино преобладават, но тъй като предлагаме и специализирана техника има и не малко търсене на стерео компоненти – грамофони, усилватели, ресивъри, които се смятаха дори преди 10 години за изчезващ вид, но все още съществуват. Особено при грамофоните се забелява ренесанс.

Кой е най-продаваният ви продукт и защо?
Със сигурност това е ресивър на Denon. Миналата година това беше моделът AVR 1910, награден с EISA, сега е наследникът му AVR 1911. Търсенето на такива продукти обикновено е най-високо, защото ресивърите са центърът или сърцето на системата. В случая с конкретните модели, имаме много събрани качества на една разумна цена.