Юлиана Димитрова: формулата на S-Floor е коректни към партньорите + коректни към клиентите

1515

s-floorПариж, Шанхай, Истанбул, а скоро и София. Значи все пак има нещо, в което да не изоставаме с няколко гига-светлинни години. По-малко от месец остава и в София ще заработи първият специализиран дизайн център за подови настилки. За яки (във всеки смисъл на думата), за шантави и шарени, за просто красиви подове. Вратите на центъра ще отвори Юлиана Димитрова от С-Флор – идеен вдъхновител и двигател на бъдещия център. С нея си говорихме за разликата между винила и “балалатума”, за това как се прави бизнес по време на криза и за дизайн центъра, естествено..

С-Флор е на пазара от две години, проходихте ли вече?
Стартирахме през 2008 година с екип от трима души. Тогава решихме да се занимаваме с винилови настилки, защото материалът не е достатъчно познат у нас, макар да не са малко фирмите, които го предлагат. Идеята ни беше да го наложим както в обществените сгради, така и в частните домове. Независимо от това, че сме млада фирма, 2009 година за нас беше доста силна и това се дължи най-вече на непрекъснатите ни срещи с архитекти и дизайнери.
В началото на тази година решихме да развием асортимента си и започнахме да внасяме мокетите и изкуствените треви на белгийската фирма Lano, както и настилки от естествена кожа, които открихме миналата година на изложението в Хановер.
В момента обаче цялата ни сила е съсредоточена към виниловите настилките, като за следващата година, с наемането на повече търговци, ще се развиват и останалите направления. Ние определено не чакаме клиентите да идват при нас, а търговците ни са тези, които обикалят страната и запознават хората с продуктите.

Защо избрахте да представяте на българския пазар виниловите настилките на френската компания Gerflor?
Защото са една от най-големите и най-старите компании, които произвеждат винилови настилки. Докато се чудехме между още няколко фирми, представител на Gerflor дойде в България, за да види кои сме, за какво се борим. Част от корпоративната им политика е да работят само с фирми, които отговарят на критериите им и ние се радваме, че те ни гласуваха доверие още преди да сме им показали възможностите си. С две години работа ние оправдахме това доверие и сега сме техен основен доставчик за България.
Това е резултат от нашето разбиране за бизнес. Когато внасяме един продукт, държим да го внасяме само от една компания – винилови настилки от Gerflor, мокети от Lano. Ние не работим като повечето фирми, които залагат на един продукт, но от много и най-различни производители.
Нашата политика е да бъдем изключително коректни към партньорите си и след като предлагаме техните продукти не смятаме, че е редно да предлагаме и тези на преките им конкуренти. Това е печелившата формула – трябва да си коректен и към партньорите си, и към клиентите си. За съжаление, в България бизнесът не е такъв. Както фирмите помежду си не се придържат към принципите на лоялната конкуренция, така и много от тях не са лоялни към клиентите си. Коректното отношение към клиентите за нас е водещо, независимо от техните желания и понякога капризи.

Как се приемат виниловите настилките у нас? Познават ли инвеститорите и клиентите материала?
Още е доста трудно, защото много от архитектите и инвеститорите залагат на познатите си материали: гранитогрес, ламинат, теракот. Трудно се прокарва идеята за тези нови настилки, които са нови само от гледна точка на това, че хората не ги познават. Те ги приемат като нещо ново, независимо от това, че в европейските страни винил се полага от началото на 19 век. Тези настилки са задължителни за училища, детски градини и болници от гледна точка на техните характеристики. Основното им преимущество е, че те се полагат без фуги и в тях не се събира мърсотия. Настилките са антибактериални, антистатични и антихлъзгащи се. Специално по тези показатели нито един от другите продукти не може да ги надмине.

Скъп ли е винилът?
Настилките започват от 12 лв. на квадратен метър и стигат до 120 лв., което е таванът. Скъпите настилки не са предназначени за болници, а за заведения, частни домове, които са с по-малки квадратури. Има клиенти, макар и малко, които се интересуват от дизайна на настилките, от износващия им се слой и за тях по-високата цена е оправдана от гледна точка на качеството и визията. Повечето клиенти обаче залагат на цената и тя продължава да е водещ фактор.

Във форумите се водят ожесточени дискусии по повод разликата между винила и балатума?
Виниловите настилки не са балатум. Истината е, че балатумът е направен да прилича на тези настилки, но той не може по нищо да се конкурира с тях. Визуално разликата е много силна, особено когато винилът е на плочи. Всички сме виждали балатум, който отдолу е с една текстилна, рошава подложка. Когато погледнете виниловите настилки, в зависимост от типа им – луксозни, хетерогенни, хомогенни, ще видите всичките им слоеве и високото качество на продукта. Даже имахме клиент, който казваше “дайте да видим тея балалатуми”. Това е проблемът – в големите хипермаркети има балатуми и за по четири лева, но те са с несравимо по-низко качество от винила. Във Франция има университети, в които настилките са положени преди повече от 40 години и не са мръднали.

Как се прави бизнес по време на криза?
Ние вместо да свиваме максимално дейността си и да чакаме нещата да отминат, буквално тичахме и тичаме срещу вятъра. Първите няколко месеца от тази година, както за всички останали в бранша, бяха много трудни . То е една верижна реакция, когато ти си свършил работа, но на теб няма как да ти платят и след това ти няма как да платиш. Независимо от трудностите в началото на годината, към момента сме надминали внесената и монтирана квадратура от миналата година. Нашата философия е, че човек не трябва да чака ситуацията да се промени от само себе си. Самият факт, че решихме в този момент да открием дизайн центъра го потвърждава. Ние се решихме на тази стъпка с подкрепата на нашите партньори от Gerflor, с които сме единодушни – центърът е една огромна инвестиция, но това е пътят.

Разкажи ни повече за дизайн центъра и това, което ще се случва там?
Една от основните му цели е архитектите, дизайнерите и крайният клиент да се запознаят с този вид настилка. Центърът е разположен на доста комуникативно място – на бул. “Черни връх”. Там ще се правят презентации, ще има мостри и каталози, ще се дават дизайн решения за пода. Тези настилки позволяват да се правят най-различни фигури и комбинации, които придават съвсем различен вид на пода. В Пирогов направихме една реанимационна зала. С апаратурата и интериора си тя наистина придоби европейски вид.

Ще бъдат ли организирани допълнителни мероприятия за архитекти и дизайнери?
Всяка седмица ще има ден, в който ще се организират срещи-семинари с няколко архитекта. Регулярна практика ще станат и семинарите за архитекти във Франция, които ще организираме веднъж или два пъти годишно съвместно с нашите партньори от Gerflor. По време на тези обучения специалистите ще се запознаят отблизо с продуктите, за да са на „ти“ с полагането им на практика.

Има ли други дизайн центрове за винилови настилки?
Поне в това отношение не сме силно изостанали. Освен във Франция, два дизайн центъра има в Турция – един в Анкара и един в Истанбул, и още един в Шанхай.
Оказа се, че Турция е един огромен пазар за тези настилки. За изминалата година те са внесли и монтирали близо един милион квадрата. Ако ние успеем да положим това количество през следващите десет години, това ще бъде огромен успех. В турските училища, детски градини, болници се полага само този тип настилки. Ние в детските градини слагаме ламинат и няма значение, че децата се хлъзгат или падат на твърдо. Все се сравняваме с Румъния, където няма дизайн център, но в този тип обществени сгради се полага само винил и няма място за сравнение с практиката у нас.