Алекс Тейлър: Дизайнерите драматизират излишно кризата

1169

alextТой е работил за големи италиански компании като Zanotta, създал е много продукти за водещата английска марка Established & Sons и е един от щастливците работили с Алекзандър МакКуин преди модният гений да си отиде неочаквано. Когато интервюирах Александър Тейлър преди половин година забелязах две неща – неговата искреност и неподправения му английски хумор. Водена от това и богатото му портфолио, реших да направя второ интервю – кратък “кризисен” блиц. Вижте какво ми каза!

Как се отрази рецесията на дизайна, промениха ли се материалите?
Кризата засегна всичко, включително и дизайна. Не мога да кажа как точно засегна всеки един от нас, но знам едно – в момента е по-трудно да си намериш проект, а когато си намериш по него се работи по-дълго и се мисли повече. Материалите все още са същите, но сега се внимава повече за нуждата от дадения продукт. Вече не можем да си позволим да пълним пазара с “неща”.

Компаниите с по-ограничени бюджети ли разполагат?
Не мога да съм сигурен. Според мен е така, но както вече казах, това е причината проектите да са по-добре подбрани и това е отлично за бизнеса.

Кризата има ли някакво позитивно влияние?
Трябва да има. Все пак се опасявам от нещо. Виждам една прекалена реакция, едно излишно драматизиране от страна на дизайнерите. Леко е страшна мисълта, че пазарът ще се изпълни с прости дървени масички, столчета и нискобюджетни проекти. Наистина ли светът има нужда от това?!

Какви ще са основните тенденции на I Saloni, Милано?
Не съм сигурен! Предполагам, че ще видим качествени проекти, плод на дълъг труд от по-големите компании. Според мен ще има повече интерактивен дизайн, обвързан с дигиталното. Разбира се, изложението ще е пълно с low-cost проекти. Някой от тях ще са добри, но само някои…

А сега те питам не като дизайнер, а като жител на Англия – чувстваш ли, че рецесията отминава?
НАДЯВАМ СЕ рецесията да отминава, но нещата са все още много нестабилни. Все пак има известна доза оптимизъм.

И на финала – какъв е идеалният дизайн по време на криза?
Този, който е идеален по принцип! Продуктите трябва да се създават с интелект и внимание към материалите. Добрият дизайн винаги е константа, бе значение дали е криза или не.