Арх. Бойчо Бойчев: на SAW и липсва starchitect присъствие

1212

boicho-boichevАрхитектурна седмица вече отлетя като птиците есен на юг, но остави храна за размисъл за мозъците ни. Попивам мнението на арх. Бойчо Бойчев от столичното VB Studio, нещо което вече сторих с това на арх. Юлиан Пиперов (studiopiperov), арх. Росица Браткова (aedes studio), арх. Ивайло Захариев (L6 Studio), арх. Александър Асенов (Sashecco Studio), както и на кураторите – арх. Георги Кътов (I/O Architects) и Евгения Ходкевич/Борис Енев (fordewind architecture ltd). Всичко това ще може да прочетете в последния брой на сп. Домът, който излиза само след броени дни.

Разкажи ми обстойно, какви са цялостните ти впечатленията от последното издание на архитектурната седмица в София?
Винаги се получават интересни събития, когато има чуждестранни гости сред лекторите. В конкретния случай картинката беше още по-интригуваща, тъй като много от лекторите бяха не просто чужденци от държави, избрани на случаен принцип, а на европейски държави с близък до българския стандарт на живот и респективно – на архитектура.

Отговаряха ли лекциите, които изнесоха презентаторите на темата “В периферията” и с какво ти бяха интересни като архитект?
Да. Мисля, че доста успешно беше представена и описана темата за периферията – нагледно, чрез личен поглед и опит, субективно. А когато накуп се съберат много субективни гледни точки, то човек сам може да направи обективен извод за себе си. По-добре, отколкото да се поднася суха аналитична материя с малко примери без емоционална нотка.

Какво трябва да се промени в настоящия формат на Sofia Architecture Week?
Трудно е да се дават подобни насоки, за това е и трудно да се курират събития от подобен род. Форматът ми допада, организаторите и кураторите добре свършиха работата си. Единствено мисля, че още малко маркетинг и реклама нямаше да бъдат излишни, за да се промотира събитието максимално сред колегията (и не само).

Какво липсва и непремено трябва да се добави в следващото издание на седмицата?
Starchitect, може би. Много народ ще се изсипе само за да види и чуе някое световно архитектурно светило, ако ще пък и лекцията да е малко по-пренаситена с общи приказки и заучени фрази от нормалното.

Коя тема от архитектурата трябва да бъде сериозно засегната и може би, дори да бъде тема на следващото издание, според теб?
Има няколко актуални въпроса към момента в архитектурните среди. Конкурси, градоустройство и градска среда, знакова/уникална архитектура и не на последно място – любимата на всички ни и вече леко изтърканата „еко” архитектура. Но дали са подходящи за следващото издание – това е отделен въпрос.

Ако въпросът ми бъде поставен в контекста на темата тази година – В периферията – то къде се намира българската архитектура и защо?
Имаше една приказка – “много е трудно да намериш черна котка в тъмна стая, особено ако котката я няма”. В този ред на мисли – трудно е да намериш къде точно се намира българската архитектура, при положение, че в последните години я е хванала липсата. Не че ни липсват хубави съвременни сгради, които да дам за пример, но те са предимно по нечий външен модел, едва ли бих могъл да определя някаква архитектура като „българска”, така както да речем мога да определя скандинавската, немската, средиземноморската и т.н.

Кое най-много ти хареса и кое най-много те подразни в SAW 2010?
Трудно влязох, имаше опашка на входа (смее се).