Арх. Бойчо Бойчев: най-големият бг стадион е колкото най-малкия на ЮАР 2010

1080

boychoПрез цялата изминала седмица дискутирахме темата за състоянието и визията на стадионите, на които ще се играят срещите от Световното първенство по футбол този месец с едни от най-добрите и прогресивно мислещи български дизайнери и архитекти. Логично я пренасяме и през тази седмица, само броени дни преди така чаканите сблъсъци. Dнес топката е в арх. Бойчо Бойчев от ВБ Студио.

Като архитект, как би коментирал визията на стадионите, на които ще се играе Световното първенство по футбол в ЮАР този месец?
Както всеки домакин на такъв голям футболен форум, така и ЮАР са направили всичко възможно да впечатлят световната общественост с модерни и изискани съоръжения. За Световното първенство по футбол през 2010 са построени шест нови стадиона, а старите са основно реконструирани и обновени. С най-впечатляваща визия от новите стадиони, според мен е Moses Mabhida Stadium в Дърбън, а след направената реконструкция, най-големия стадион в страната – 90-хилядния Soccer City Stadium в Йоханесбург придоби също модерна и запомняща се визия.

Направи парелел между тях и съоръженията с такава функция в България.
Най-големият български стадион е колкото най-малките, на които ще се играят мачове от Световно първенство, а последният „ремонт” на националния стадион Васил Левски не е особено впечатляващ…

Ще доживеем ли да видим стадион с модерна архитектура, достоен да приеме финал на първенство от голям мащаб?
Да, аз съм оптимист по този въпрос и мисля, че спортът, държавата и дори самите граждани биха се обединили около идеята и реализацията на един такъв проект, стига той да е резултат от архитектурен конкурс. А не държавна поръчка.

Кажи ми стадион с интересна архитектура и дизайн, който си виждал по света?
Allianz Arena в Мюнхен. В началото на годината бях там – това е наистина един грандиозен, с уникален архитектурен образ стадион.

Как представянето на Световно първенство би изглеждало интересно според теб от архитектурна и дизайнерска гледна точка?
За мен би било интересно, ако преди всеки мач от Световното първенство по футбол се показва на зрителя, иновативното в архитектурата и дори куриозното за съответния стадион, на който ще се играе мача. Нещо като старите кинопрегледи на Джони Пенков.

България отново е извън големите футболни сметки. Все пак, ще пътуваш ли до ЮАР за финалите?
Не. Ще се наслаждавам на мачовете от Световно първенство пред телевизора у дома с приятели и бира.