Арх. Юлиан Пиперов: В ЮАР има стадиони вдъхновени от гетата

806

piperovСедмицата преди началото на Световното по футбол в ЮАР, дискусията около стадионите, на които ще се играят дербитата, става все по-интересна и разгорещена. Сега нов “играч” излиза на терена. Аплодисменти за арх. Юлиан Пиперов.

Като архитект, как би коментирал визията на стадионите, на които ще се проведе Световното първенство по футбол в ЮАР този месец?
Голямо многообразие от форми и подходи – пет от стадионите са нови, а пет са реконструирани. Асоциациите с местната култура и природа не са натрапчиви – въпреки предпочитанието (по Guardian) на някои местни величия към леопардовите шарки за екстериора. Изборът на von Gerkan, Marg und Partner за дизайна на трите най-важни стадиона е определено успех. Чистите линии, немската прецизност и лекота са в приятен контраст с пищната околна зеленина. Новата червена пикселирана обвивка на стадиона в Совето вероятно е по-скоро провокирана от ръждивите покриви на месното гето, отколкото вдъхновена от Torre Agbar на Жан Нувел в Барселона.

Направи парелел между тях и съоръженията с такава функция в България.
Такъв няма – сравнете ги с екстериора на стадион Васил Левски, който даже взе преди години местна архитектурна награда…

Ще доживеем ли да видим стадион с модерна архитектура, достоен да приеме финал на първенство от голям мащаб?
Преди това предпочитам да доживеем Музей за съвременно изкуство.

Кажи ми стадион с интересна архитектура и дизайн, който си виждал по света?
Allianz Arena в Мюнхен на Herzog & de Meuron – облицован с надуваеми възглавници от EFTE. Прилича на кацнал на сред полето цепелин, който “ухажва” запалянковците като си мени цвета. Както и Stade la Maladiere в Нюшател, Швейцария – в самият център, но напълно незабележим – перфектната интеграция в градската тъкан.

Как представянето на Световно първенство би изглеждало интересно според теб от архитектурна и дизайнерска гледна точка?
Световното първенство е страхотно шоу и архитектурата е един прекрасен фон – нека да се забавляваме, пък след това може и да се качим с влакче по арката на един от стадионите.

България отново е извън големите футболни сметки. Все пак, ще подкрепяш ли някой отбор, отивайки в ЮАР за финалите?
ЮАР и по-специално Кейптаун за мен е една от мечтаните туристически дестинации – предпочитам да и се насладя в по-спокоен момент.