Джи Ли винаги търсещ забавления

1177

gilee„Живеем в матрица, защото обществото измисля правилата, а ние ги приемаме за даденост и не мислим за нашия собствен път в живота. Ние обаче имаме избор и трябва да живеем като индивиди.“ Джи Ли определя себе си като човек, който обожава да се забавлява и неслучайно това е довело до името на сайта му pleaseenjoy.com Ето какво сподели още за нас творческият директор на Google.

Прогресивното образование определя ли стандартите за дизайн?
Мисля, че го прави. Мисля, че има два типа дизайнери – едни, които са самоуки, и другите, които са минали през школа и там са учили дизайн. За мен беше изключително важно да имам страхотни учители. Докато учех, те наистина промениха начина, по който виждах дизайна и гледната ми точка за нещата. Така че, прогресивният дизайн е определящ фактор за стандартите, защото формира у студентите способност да работят уверено и да виждат света пред тях.

Коя е личността, която е учител или гуру за теб?
Имало е няколко такива в моя живот. Двама от най-важните учители по дизайн за мен – единият е моят преподавател по типография, името му е Чарлс Никс. Имам и много добър приятел и ментор – Щефан Загмайстер, изключително талантлив и известен дизайнер от Ню Йорк.

Има ли разлика между изкуството и дизайна и в какво се състои?
Да, има разлика. Основната разлика между изкуството и дизайна е, че като дизайнер имаш нужда от клиент и решаваш проблем. А като артист, реално не решаваш проблем, а изразяваш себе си като креативна личност. Нямаш нужда от клиент – просто го правиш първи.

Какво е експериментът за теб?
Експеримент е да виждаш нещата различно. Експеримент е и да опитваш нещата различно.

Коя е най-трудната част в работата ти и в сътрудничеството с другите хора?
Предпочитам термина предизвикателство. Има разлика между трудност и предизвикателство, но аз мисля, че най-предизвикателната част, а също и най-удовлетворяващата, е балансът между личния и професионалния живот. Това е наистина деликатен баланс – да накараш тези светове да съществуват съвместно по едно и също време.

Каква персона си ти? Как би описал себе си?
Не мога наистина да опиша какъв съм. Аз съм съвкупност от различни персони. Аз съм дизайнер, арт директор, но също и човек, който обича да се забавлява. Животът ми има много различни аспекти.

Има ли резултат от твоята работа, който би определил като своя голяма гордост?
Моите проекти са като деца. Когато имаш различни деца, не непременно имаш едно любимо. Обичаш проектите си поради различни причини – някои от тях са малки, някои са големи. The Bubble Project е различен проект, вероятно най-популярният и разпространен. Но аз също обичам и малките проекти, каквито харесвам да правя – инсталации с краката нагоре, фондови проекти. Харесвам всички от тях по различни причини.

Какви за твоите първи впечатления от България?
Харесвам това, което е международно – приложенията за iPhone и телекомуникационните такива. Те изглеждат като всички други приложения, които виждам в повечето градове. Не задължително различни и интересни, но с потенциал. Виждал съм наистина уникални неща в графичния дизайн на различни изложби. Харесвам начина, по който хората тук се обличат. Имате тясна дизайнерска общност, но виждам и изобилие от индивидуалности; хората са много горди, че са от България. Не съм особено развълнуван от рекламния ви бизнес, а по-скоро от малки дизайнерски проекти.

Има ли продукт, който да изразява духа на съвременния ни живот според теб?
Има много продукти, като iPhone например, който отразява съвременния ни лайфстайл, хибридните автомобили, които отразяват състоянието на заобикалящата ни среда. Електронната книга Kindle на Amazon и много други продукти.

Как започна твоята кариера?
Аз започнах доста рано, рисувах. Наистина се забавлявах с това. Майка ми и баща ми ме окуражаваха в развитието на креативността ми и бих казал, че родителите ми наистина ме подкрепяха и подтикваха.

Би ли нарисувал нещо специално за нас?
Да… Тази Бягаща Тоалетна.

Последни думи.
Важно е да вярваш в себе си и в своите идеи! Трябва страстно да защитаваш идеите си, да ги обичаш, да вярваш в тях. Когато си намериш работа в някоя компания, много лесно може да попаднеш в „системата“. А когато попаднеш в „системата“, всичко става скучно и обикновено. Затова е важно да се отнасяш към собствените си идеи с любов и да правиш собствени проекти.

Джи Ли беше един от най-важните гости на по време на първото издание на Sofia Design Week. Преди да стане творчески директор на Google Creative Lab, е бил арт директор в Saatchi&Saatchi и е работил за мега-брандове като Coca-Cola, Nike, Jaguar, Heineken. Често е сред лекторите на институции като Харвард, Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (MoMА), MIT…