Евгения Живкова: Тодор Живков щеше да е разочарован от вилнеещата разруха

1255

evgenia-jivkovaВнучка на Тодор Живков и дъщеря на Людмила Живкова. Поне така дълги години Евгения Живкова е по-известна, преди да създаде модната си къща Жени стил през 1991. С нея бързо става носителка на две Златни игли на Академията за мода от 1996 и 2000. Намесва се и в голямата политика като народен представител от Коалиция за България в 39-то и 40-то Народно събрание. Като човек, комбиниращ позиции в политиката с визия за красивото, съвсем естествено потърсихме Евгения Живкова за отговор на някои въпроси, които ни мъчат, много сериозно “поне” от една седмица – естетически спорното соц наследството, което се руши безхаберно, както и вкусът, който и оставя настоящата власт и политика и “червените” й спомени за нея от миналото. Паралелите, който прави между “днес” и “вчера” (два дена от една и съща седмица, но разделени от 20 години), са непрекъснати и адекватни до болка…

Евгения, направете паралел между това как изгледа София сега и по време на социализма. В какво посока е промяната?
Надявам се да не съм пристрастна, но ако сравним снимки на София от времето на социализма и от последните 10 години, мисля че отговорът е в полза на социалистическа София.

Как си обяснявате носталгията на обикновения българин по времето, когато Тодор Живков управляваше България?
Мисля, че хората си дават сметка, че със заплатите, които получаваха можеха да ходят на почивка на море всяка година, децата имаха безплатно образование, здравеопазването също беше безплатно и по-добре уредено отколкото e сега. Разделението между хората не беше толкова голямо и най-важното е, че имаше духовност.

Минаха над 20 години от началото на прехода. Как се промени страната през тези години – в отрицателен и в положителен смисъл?
Накратко мога да кажа, че държавата е разграбена, масово хората са по-бедни, много млади хора, а и не само млади, търсят работа в чужди държави, неграмотността сред населението през изминалите години расте. Това са само всеизвестни факти, не ми се иска да давам оценка.

Ако можеше да види състоянието на столицата и държавата ни, какво би казал Вашият дядо?
Щеше да е разочарован, че това което са построили три поколения българи, е разрушено.

Какви са спомените Ви за Бойко Борисов от времето, когато е бил член на партията и охранител на Тодор Живков?
Когато се запознах с Бойко Борисов, той вече не беше член на партията [БКП] и имаше собствена охранителна фирма, годината е 1994.

Политическите анализатори припознават в имиджа на Бойко Борисов новия Живков. Самият той пък се беше хвалил пред Ройтерс: „До края на живота си Тодор Живков гледаше на мен като на член на семейството му”…
Политическите анализатори очевидно се опитват да наложат Бойко Борисов като новия Тодор Живков, което говори, че явно Тодор Живков е бил добър държавник, обичан от народа си. Друг е въпросът, доколко е вярно сравнението между двамата. Само мога да се радвам, когато някой би искал да бъде част от семейството на Тодор Живков.

Защо се дистанцирахте от голямата политика и напуснахте парламента?
Защото прецених, че трябва да обърна повече внимание на бизнеса си в условията на икономическа криза. Това бе решаващо.

Обмисляте ли завръщане?
Ако ви отговоря с „да”, ще ми бъде много интересно, в какъв пореден сценарий ще ме забъркат?

Дъщеря Ви Людмила учи интериорен дизайн в Прат Институт, Ню Йорк. Вие ли я насочихте към търсене и създаване на красива визия за дома и пространството?
Аз предпочитах Людмила да учи моден дизайн, но тя самата избра вътрешен.

Какво е отношението Ви към дизайна и архитектурата?
Харесвам красивите архитектурни проекти, които са съобразени с цялостното градоустройство и с населеното място, за което са предназначени. Не харесвам архитектурни проекти, които не се вписват в конкретна околна среда. Обичам дизайнерската работа и добре оформените вътрешни пространства.

Имате ли приятели, които са в архитектурния и дизайнерски бранш, и какви са впечатленията Ви от тези сфери? Бихте ли поверила дизайна на Ваш бутик на известен български архитект и на кого?
Имам приятели архитекти, които са правили дизайна и архитектурата на магазините и къщите ми в Бояна и с. Лозенец. Смятам, че са изключително добри архитекти, получили образованието си в България. Това са арх. Юри Славчев, арх. Методи Маринов и арх. Любомир Семерджиев.

Има ли архитектурен проект в България, които адмирирате?
Президентската вила Калина, чийто архитект е Богдан Томаневски. Когато беше построена в началото на 70-те, беше една изключително модерна къща, с хубава традиционна българска архитектура, модерно и нестандартно вътрешно обзавеждане и добро парково оформление. От по-новите архитектурни проекти, смятам че заслужава внимание хотел Кемпински – Гранд Арена в Банско.

Най-добрата сграда, завещана от времето на Живков?
Актуален въпрос! Едва ли някой би оспорил, че това е Националния дворец на културата.

Говори се за модернизиране на визията на НДК и Партийния дом? Какво мислите по въпроса?
Националния дворец на културата трябва да се ремонтира, а не точно да се модернизира. Важно е да остане публична държавна собственост, за да може да се използва от народа, а не да бъде превърнат в мол например, от някой частен инвеститор. След подобни приватизации видяхме, какво се случи с БТК. Партийният дом също трябва да бъде ремонтиран, но мисля че по отношение на архитектурата не трябва да се прави модернизация, защото това е солидна сграда, която се вписва добре в градоустройството на тази част на София и е много добре съобразена със сградите, които са в непосредствена близост до нея – имам предвид Президентството, БНБ, Министерски съвет. По време на 39-то Народно събрание имаше конкурс за проекти за реставриране на Партийния дом, но всички бяха прекалено модерни и се провалиха.

Обвиняват предишния строй за изостаналостта на българския продуктов дизайн…
Факт е, че много от добрите български архитекти са завършили по времето на социализма. Някои от тях успяха да се реализират още тогава. Същото важи и за модните дизайнери – те имаха възможност да работят в много от българските предприятия, също и да получават информация от други държави. По-скоро, може да се каже, че информираността на хората чрез средствата за масова информация беше по-ограничена.

Кой е предпочитаният от Вас град за живот?
София.

Вие и тук живеете. Как намирате местните градски “климатични” условия – шум, боклуци, мръсен въздух, новите сгради, панелките, сивотата?
Подтискащи и неугледни.

Коментирайте градската среда – застрояването на центъра, кучетата, дупките, унищожаването на градинките, ромските гета…
Прекалено застроено, не се спазват никакви градоустройствени правила. Бездомните кучета и дупките са голям проблем за гражданите. Градинките и парковете са унищожени и мръсни, необходими са много средства и култура за възстановяването им. Започнатото по време на социализма интегриране на ромите в градска среда и изваждането им от гетата в момента е проблем на големите ни градове.

Думата, с която бихте описали заобикалящата ни градска среда и действителност?
Мръсна.

Най-големите проблеми на столицата ни? Ако бяхте кмет, как бихте ги разрешили?
Проблемите са много, като например дупките по улиците, счупените парапети и мантинели на големите булеварди, счупените плочки на тротоарите, озеленяването.

Имаме ли нужда от небостъргачи в столицата или това е поредният привнесен модел?
Няма нужда от небостъргачи, защото въобще не се вписват в старата архитектура на града.