Гема Микова, Domicil: Създаваме цялостна концепция за обзавеждане

1445

Domicil.  Gestaltetes Wohnen„Мечтая за вдъхновяващи домове, които прегръщат душата“. Това са думите на Armin Eberlein, когато през далечната нам 1978 заедно с Birgitta Jaeggle основават Domicil във Weingarten, Германия. От самото начало, основателите искат да създадат марка, свързана със сърцата на клиентите, ангажирайки се да разграничат Domicil от останалите, посредством създаването на продукти за начин на живот, който е вдъхновен от клиентите си. И подходът на Domicil за идентифициране на желанията на клиентите веднага намири верни последователи. През 2005 брандът беше признат и се класира на върха на 19-те немски луксозна марки, като се превърна в синоним на понятието „вдъхновяващ начин на живот и мечтан дом“. През 2007 Domicil разшири марката си и постави отпечатък в Европа, Азия, САЩ и Северна Америка. Срещаме се с Гема Микова от българското представителство на компанията, за да поговорим и разберем за статуса и намеренията на Domicil на родния пазар.

Какво се търси най-много в България?
Когато се говори за масови неща, тогава може да се каже какво се търси повече. Ако трябва да бъда съвсем честна, клиентите масово искат безплатни идеи. Ако говорим за някакъв продукт на Domicil, холните гарнитури са най-интересни. Целта на Domicil е да прави цялостен интериор и да обзавежда и прави планове на домове – като се почне от стените, подове, пердета и се стигне до всички аксесоари, за които се сетите – вилици, лъжици, чаши и чинии… Не мога да кажа, че сме тясно специализирани само в предлагането на столове и маси. По-скоро идеята ни е интериора – цялостния интериор и най-вече цялостното усещане, защото едва ли има друга фирма, не само в България, но и в по-широк кръг, която да обзавежда стилово. Това, което ние правим, е да ви представим средоземноморски стил, и когато го погледнете наистина да кажете: „Да, когато бях в Испания и Италия, нещата наистина изглеждаха така“. Тук ние предлагаме 3 от общо 14-те стила на Domicil. Между които може да видите един съвсем различен модерно-елегантен стил, далеч не толкова изчистен отколкото този, който представихме по време на СТРОЙКО. Там показахме една друга дизайнерска колекция със съвсем друга визия, с целта да демонстрираме, че можем да работим в много и различни направления.

Има ли за цел Domicil да ангажират известни дизайнери?
Да, определено. Говорейки за дизайнерската колекция, в момента работим с четири световно известни имена. Това са европейски дизайнери от Холандия и Германия.

Какво прави Domicil конкурентна марка на пазара?
Това, че не предлагаме просто един продукт, а предлагаме цялостно усещане. Това е стиловото обзавеждане. Аз лично съм била клиент на много от българските марки, който се предлагат на пазара – те просто подреждат едни мебели в дадена стая, без да се съобразяват за цялостното усещане, за което те допринасят. Включително това го правят и голяма част от интериорните дизайнери. Докато нашата цел е да почуствате разликата, когато влезнете в наш интериор. Това не става само с използването на дадена мебел, а с много от дребните неща, който предлагаме – като завесите, които сматям, че са произведение на изкуството и с текстилите, който наистина са коренно различни от всичко познато до момента на пазара. Затова казах, че много хора гледат и се опитват да крадат идеи, защото в момента предлагаме много пердета и завеси, изглеждащи коренно различно от традиционно показваните в България. Като говоря за пердетата, колкото и да търсим в голямото ни разнообразие от текстили, няма да видим нито един кафяв цвят. Целта ни е, когато един клиент каже, че иска кафяво перде, да можем да го убедим, че кафявото на прозореца не създава приятно усещане.

Какви проекти са реализирани в България с участието на Domicil?
В България засега работим по-малко по проекти, а повече по единични мебели. Опитваме се да научим нашата публика, че нещата изглеждат по съвсем друг начин „пипнати“ от един професионалист и по-съвсем друг, когато някой дойде и каже: „Дайте ми тази маса, аз ще си я сложа, където си искам“. Имаме много реализирани проекти в Европа -в Палма де Майорка, в Германия.

Има ли планове за откриване на нови магазини на Domicil в България?
Планираме да отворим магазин в България, понеже в момента не възприемаме нашето представителство като магазин, a по-скоро като дизайн студио и шоурум. Най-рано пролетта планираме да открием магазин на едно изключително топ място в София.