Инж. Георги Колчаков: България е на последно място в ЕС по брой молове

1212

kolchakovИнж. Георги Колчаков е управител на Бетаконсулт 1 – фирмата, която стои зад проектите на Mall of Sofia, Sofia Outlet Center, Mall Rousse, Mall of Plovdiv, Sofia Serdika Center, Галерия Варна и Стара Загора, както и ред други. Техен е й проектът и за най-високата сграда в София – Европа Тауър със 185 м. Поканихме най-известният проектант на молове за интервю относно необходимостта на страната с най-ниско заплащане в ЕС от реализация на толкова търговски центрове.

Бетаконсулт 1 се занимава основно с проектиране на молове. Отрази ли се кризата върху изпълнението на обектите ви?
Разбира се, кризата засяга и нас – закрихме клона си във Варна. Свиването в инвестициите за строителство на молове веднага се отрази и на нас.

Кой е следващият мол в София, върху който работите?
Преговорите за продължаване реализацията на спрения мол „България“ са много сериозни. По моя преценка той ще е и следващия мол, които ще страртира първи от всички, които са на някакъв междинен етап в този момент. Той ще бъде с различен архитектурен образ от създадените досега.

Защо толкова големи проекти падат именно върху вашите плещи? С какво превъзхождате конкуренцията?
Главният фактор е да работиш отдадено за клиента и когато резултатът от работата ти се види, това води неминуемо до нови клиенти. Ние имаме щастието да работим с колеги, които също са добри професионалисти, какъвто е случаят с архитектите от „Студио 17,5“. От друга страна стои и качеството на проектантския труд, както и сремежът ни да създаваме един общ продукт – архитектурна визия и инженерна конструкция едновременно. Крайният продукт е плод на съвместна работа през целия период от време. Една такава симбиоза дава много големи възможности и сила, с което не знам дали превъзхождаме останалите, но определено дава много добри постижения. Предимство е и доброто познаване не само на българските норми, но и на европейските норми и кодове за проектиране.

Работите с европейски инвеститори. Имат ли те по-специални изисквания при реализация на даден проект от съществуващите български норми?
Със сигурност всяка сграда, която проектираме и ще бъде изпълнена в България трябва да отговаря на българските стандарти и наредби. Ако инвеститорът има по-разширени и строги критерии, то те се вземат впредвид, но никога обратното – инвеститорът не може да поиска проектът да бъде с по-ниски критерии от установените в България. Обикновено европейските норми са по-консервативни и по-тежки. Имахме и следния случай: поради по-голямата консервативност на българските противоземетръсни норми в изискванията за деформативност, във връзка с проектирането на Европа Тауър се наложи тяхната предварителна промяна в духа на европейските. Сега българското законодателство се хармонизира с европейското, същото важи и за всички проектантски норми – еврокодовете влизат в сила в България през лятото или към края на годината. Тези разлики, които досега много са ни мъчили ще бъдат заличени и несъответствията вече няма да затрудняват съвместната работа с чуждестранните инвеститори.

Срещате ли трудности при преговорите с инвестоторите в началото на даден проект?
Ясно е, че всеки си гони интереса. Има един по-тежък момент на преговаряне и когато той премине, нещата вървят много честно и почтено. При българските инвеститори се наблюдават два типа – такива, които са регулярни и добри в плащането си и другите, при които проектите са със спряно финансиране, замразени… Останаха доста неплатени сметки, заради фалитите на някои компании, но ние продължаваме напред.

Кой от моловете по света адмирирате като най-добре реализиран и защо?
Жан Нувел, Даниел Либескинд, Ренцо Пиано, както и много други извести архитекти са участници в подобни проекти. Посещавал съм „Аркадите“ в Берлин, който е един интересен проект, с инвеститор ЕСЕ, за когото работим и ние.

Добре ли са синхронизирани моловете с инфраструктурата на градовете в България?
Някои са по-добре, други по-зле. Смятам, че малките улички около Mall of Sofia трябва да бъдат опазени от паркирани автомобили, които много затрудняват комуникацията в часовете-пик. Там комуникационното решение не е направено по може би най-добрия начин, поради недостатъците на съществуващата софийска улчна мрежа.

Предстои откриването на поредния мол в столицата в края на април – The Mall на бул. Цариградско шосе. Преди месец пък отвори врати и Serdika Center… Имаме ли нужда от толкова много молове в столицата?
Европейската практика показва, че на квадратен метър търговска площ, падаща се на един жител, България е на последно място в Европа. Макар и да изглеждат много тези площи, които се реализират в момента, явно моловете ни не са толкова много. По този начин в България влизат сериозни вериги и инвеститори, които дават високо ниво на пазара, както и високо качеството на проектиране, строителство, финансови отношения, спазване на срокове.