Искрено и лично с Марк Нюсън

1247

marcВ портфолиото си Марк Нюсън има включени безброй дизайнерски проекти: столове, кухненско обзавеждане, колела, концептуални коли и по цялостните интериори на ресторанти, звукозаписни студиа, частни джетове и какво ли още не. Правил е дизайн дори на вибратор! Негови продукти може да видите в ъв видеоклиповете на Мадона, във филма Austin Powers (1997) и в редица други холивудски продукции. Той е роден в Сидни, Австралия преди 43 години. През 2005 г. е обявен от списание TIME за една от 100-те най-влиятелни личности на годината. Безспорно Марк Нюсън е пълен с идеи, а за да разберете какво се „върти“ в главата на австралийския дизайнер, как работи и живее, надникнете в неговия свят, като видите какво разказва сам за себе си!

background
Не съм изучавал дизайн. Училищата по дизайн са добри, но са много ограничаващи. Идвайки от Австралия и изучавайки бижутерия и скулптура, моят дизайн е самобитен и инстинктивен.

работа
Аз правя всичко: от интериорен дизайн на самолети, което на дадено ниво е чисто инженерство, до скулптури и мебели или дори вибратори! Определено да направиш дизайн за вибратор не е в CV-то на всеки. Никога обаче не съм правил и няма да правя дизайн с помощта на компютър! Винаги имам идея в главата си, която нахвърлям на скицник.

идеи
Когато съм в офиса, никога не създавам дизайн. Отговарям на телефона, чета e-mail-и. Работя. Развивам и разработвам инженерни проекти, но това не е мястото, където се раждат идеите.

в облаците
Много често работя по новите си проекти в самолета. Може да звучи наистина клиширано и скучно, но ако трябва да бъда честен – това наистина са единствените моменти, когато нищо не се случва.

небеса
Да създаваш дизайн за самолетната индустрия е невероятно предизвикателство от гледна точка на технологичното ниво и хаоса от изисквания. Постоянно трябва да намираш нови начини да правиш обичайните неща.

качество
Като завърша даден проект, той продължава да живее някъде и да съществува самостоятелно без мен. Оценката и възприятието на крайния продукт идват след приключването на работата. Харесвам продукти, които, ако купиш, ще ти служат до края на живота ти.

дизайн
Дизайнът днес играе много важна роля в живота на хората. Новите технологии вече са вездесъщи, но това, което ги различава едни от други, е всъщност дизайнът им.

вдъхновение
Подхождам към работата си напълно подсъзнателно, което е добре, защото нямам много време да обмислям. Ако някой ме попита какво е вдъхновението ми, бих казал, че не са хората и не са предметите, а пътуването и усещането за различния начин на живот.

бизнес
Голямата разлика между това, което знам и искам сега и преди десет години, е, че сега това, което правя, е истинска работа: имам хора, които работят за мен, имам компания, имам отговорности и трябва да присъствам на наистина скучни събрания.

творец
Арт светът се преплете със света на дизайна. Аз понякога действам като дизайнер, понякога като артист. Ако можеш просто да бъдеш себе си, тогава си наистина оригинален.

lifestyle
Вкъщи имам много неща, малки предмети, сувенири, спомени. Нямам обаче мебел по свой дизайн в стаята си. Нямам книга, която да държа на нощното си шкафче, защото нямам нощно шкафче. Аз дори нямам легло, а дрехите ми са на пода.

стил
Никога не нося костюм, но трябва да се виждам с доста хора, които носят. Не че имам нещо против костюмите, но нали знаете – хората, които ги носят, обикновено са по-скучни от онези, които не ги носят…

мечта
Моята мечта е да работя 6 месеца и след това да имам 6 месеца за забавления – да карам сноуборд, сърф, да ходя на готини места, да слушам chill out и да бъда сам.

бъдеще
Мисля за бъдещето през цялото време от гледна точка на това как ще съществувам в него. Опитвам се да визуализирам света след 10 години и да си представя как предметите, на които правя дизайн сега, ще бъдат възприемани. Дизайнът трябва да бъде футуристичен в буквален смисъл.