Йоост фан Блейсвийк: Няма вече модерни боклуци!

1196

joostНякои дизайнери са велики, други – комерсиални, трети се отличават като любимци на професионалистите, а четвърти… са от Холандия. През последните няколко години холандският дизайн със сигурност доказа, че е една отделна категория. Един от най-новите му представители е Йоост фан Блейсвийк. За отрицателно време той възроди ретро стенните часовници, създаде офис, изцяло от картон и стана неизменна част от “по-арт” дизайна. Тази година Йоост отново ще е в Милано – този път в региона Ventura Lambrate и музея Zuuderzee. Решихме да го попитаме какво според него ще се случи в столицата на дизайна и как кризата повлия на индустрията. Вижте какво ни каза!

Финансовата криза промени ли продуктите?
Мисля, че материалите са по-издръжливи, луксозни и ексклузивни. Компаниите и хората не искат да пилеят ресурси за нещо посредствено. Всички търсят материали, които са по-устойчиви във времето. Дизайнът е по-малко мода и повече емоции.

Какви са позитивите от рецесията?
Мисля, че дизайнът стана забранена зона за модерните боклуци. Както вече казах – хората искат по-издръжлив и емоционално зареден дизайн.

Какво да очакваме от I Saloni?
Повече индивидуалност, повече разлика между продуктите на отделните компании. Ще има по-малко нови продукти, но тези, които все пак дебютират ще бъдат по-специални.

Кризата в Холандия отминава ли?
Кризите винаги отминават. Това се случва и с тази. Почти стигнахме до момента, в който нещата тръгват нагоре, хората са оптимисти.

Кой е идеалният продукт в момент на криза?
Масивен златен стол, защото златото винаги е ценно.