Йордан Костов, ЕТ Мони: Всеки таван Barrisol се произвежда за съответния интериор

1716

barisolВ продължение на 40 години системите опънати тавани Barrisol търсят абсолюта на идеалната форма и гладка повърхност. Днес семейство Шерер възглавява огромен концерн с дистрибуторска мрежа в целия свят, а успехът на продукта се дължи на яркото съчетание от технически достойнства, визия и иновационни разработки. Преди около десетина години опънатите тавани се появяват и у нас. За присъствието на Barrisol в българския интериор говорихме с Йордан Костов от ЕТ МОНИ – директен вносител на продуктите на компанията.

в началото бе
Когато през 2000 година започнахме да стъпваме на пазара, опънатите тавани се възприемаха като екзотичен продукт. Днес както инвеститорите, така и собствениците на частни домове проявяват интерес към тях. При обществените поръчки винаги се гледа най-ниската оферта, а нашият продукт е малко по-скъп от масовия и затова за държавата почти не работим. В България при държавните поръчки не се гледат качеството и визията на продукта, а най-ниската цена от три оферти. Турците са светлинни години пред нас, имайки гигантски обществени проекти.

фокусирам
Много от технологиите на традиционните окачени тавани при съвременните бои и мазилки могат да постигнат един интересен и качествен резултат. При опънатите тавани това става по-лесно и с по-малко операции. В рамките на един ден могат да бъдат монтирани и 20 квадратни метра. С традиционните технологии това ще отнеме дни работа и съществува риск желания ефект да не бъде постигнат – различни майстори, различен стил на работа. Огледалният ефект на тавана и възможностите за изкривяване на равнината няма как да се получат с друг тип строителна дейност. Платното е готово за монтаж, т.е. не е необходимо повърхността над него да бъде обработвана и така то става независимо от нея. Няма никакви проблеми при свързването на системи за пожароизвестяване и вентилации. Опънатият таван Barrisol е абсолютно влагоустойчив. При евентуален проблем над нивото му, платното концентрира водата в определено място и не се стига до нежелани инциденти. За оптимизирането на топлоизолационните качества могат да бъдат монтирани топлоизолационни плоскости. При опънатите тавани водещи остават влагоизолацията и акустичните качества.

роден във франция
Платното се произвежда с размера на помещението, в което ще се монтира, независимо от особеностите на ъглите му. Абсолютно всеки таван се произвежда за съответния интериор. Ние го поръчваме във Франция, там изработват платното в съответствие със зададените размери, а след това го изпращат в България, където го монтираме с обучени във Франция специалисти. Производството и доставката до страната отнемат около десет работни дни. На външен вид опънатият таван наподобява мушама, която се нагрява, за да се отпусне и бъде монтиран материала. Опънатият таван може да бъде и демонтиран при нужда, а после отново да се монтира. При разкрояването и производството на платното, различните видове платна – лакови, матирани, сатен, велур и пропускащи светлина, могат да бъдат фабрично снаждани.

без излишни чупки
Нещо, което аз със годините и сам за себе си изясних за използването на тези тавани с разум е – при опънатите тавани трябва да има стил и идея. Възможностите са много, но изчистените линии и ясните идеи надживяват времето. Не е нужно да има безкрайно много такива тавани, да има много чупки и цветове само и само, за да покажем какви са възможностите на продукта и какви сме ние майстори, а в същото време резултатът да бъде абсолютен кич. Напоследък все по-актуални стават комбинациите със светодиодно осветление. Освен тавани, можем да „облечем“ с този материал и стените, но така се търси единствено визуален ефект.