Калин Пенков, Ригипс България: Реален ръст в строителството може да очакваме през 2012

1163

rigipsЗа отличителните белези на сектор строителство у нас, за кризата и това кога най-сетне ще си събере куфарите, за новите продукти и за съвместната работа с архитектите, говорихме с Калин Пенков – маркетинг мениджър на една от основните компании, предлагащи системи за сухо строителство у нас.

От колко години Ригипс е на българския пазар и върху какво се фокусира дейността на компанията?
Ригипс е търговската марка на концерна Сен-Гобен за строителни продукти на гипсова основа. Фирмата присъства на Българския пазар от 1995г. и предлага широка гама системи за сухо строителство – преградни стени, тавани, обшивки от гипскартон, гипсови мазилки и шпакловки. Основната цел на Ригипс е разработването и продажбата на иновативни интериорни системи. Със системите за сухо строителство изграждането на интериора е по-бързо, по-лесно и по-изгодно. Систимите за сухо строителство също така повишават енергийната ефективност и жизнения комфорт на помещенията. На българския пазар Ригипс работи с дистрибуторска мрежа покриваща основните населени места и в тясно сътрудничество с водещи проектантски и строителни фирми.

Кои са приоритетите в развитието на продуктовата гама?
Гипскартонът и гипсовите мазилки винаги са били основни продукти за Ригипс, но предимството на фирмата е в системният подход – Ригипс доставя на своите клиенти не просто гипскартон, а пълната гама продукти за изграждане на системите, заложени в проекта. Само по този начин клиентите могат да разчитат, че изградените от тях системи отговарят на проектните стойности. Приоритет за Ригипс е постоянното обновяване на продуктовата гама с иновативни строителни продукти и системи. Основната идея при разработването на всички продукти на Ригипс е те да бъдат лесни и удобни за работа и в същото време да допринасят за естетиката и качеството на интериора. Част от новите продукти на Ригипс предложени на Българския пазар през 2010 са гипсовите мазилки и шпакловки Rimano, системата за ъгли No-Coat, патентованият нож за двустранно рязане на гипскартон Blade Runner, готовите шпакловки и фугопълнители ProMix Mega, и др.

Какви характеристики отличават българският пазар от този в съседните страни и европейския пазар като цяло?
Спецификата на българския пазар на строителни материали се определя най-вече от развитието на строителния бранш у нас. В периодът 2003-2009 бяхме свидетели на огромни ръстове в строителството (25-35%годишно) които водеха със себе си и сериозен ръст в продажбите на строителни материали. Този огромен растеж на пазара даде добри възможности за строителните фирми и производителите на строителни материали, но в същото време доведе и до стихийност в развитието на пазара – високото търсене често водеше до занижени изисквания към качеството на строителството и влаганите материали. Настъпилата криза беше просто един катализатор за нормализиране на строителния пазар. В този смисъл сериозният спад през миналата и настоящата година е по скоро стъпка към нормализиране на пазара. Друга важна разлика между България и развитите европейски страни е производителността в строителството – у нас тя е много ниска, а един от най-важните начини за повишаване на производителността е ползването на качествени строителни материали. У нас изборът на строителни материали зависи преди всичко от цената, но все повече строители си дават сметка, че компромисът с влаганите материали намалява тяхната производителност, а също и качеството на готовия обект.

Пести ли инвеститорът в България от качеството на строителството?
За съжаление това често се случва и е резултат именно от стихийното развитие на пазара през последните години. На практика дори имоти с много лошо качество се продаваха сравнително лесно, но това вече не е така. В момента купувачите са много по-взискателни към качеството на строителството, в следствие на което диференцияцията на цените на имотите става все по-осезаема. Клиентите са много по-добре информирани за технологиите и материалите които се ползват в строителството. При настоящият свит пазар единствената възможност за строителите да бъдат конкурентни е да предложат наистина качествен продукт. В момента има доста спрени обекти, но утвърдените фирми в бранша не са толкова засегнати – те имат купувачи и при тях спадът на продажните цени е по-малък, защото използват съвременни технологии и материали и предлагат качествен продукт.

Как компанията понесе финансовата и икономическа криза? Излизаме ли според Вас от нея?
Кризата затрудни всички участници на пазара, а строителният бранш беше един от най-засегнатите. От друга страна индикациите за настъпването на кризата бяха на лице още през 2008 и ние имахме възможност да предприемем необходимите мерки за успешна работа при новите условия. Намалените продажби са факт, те са функция на свитото строителство, но от друга страна тези процеси ни накараха да оптимизираме финансовите потоци в компанията и да бъдем още по-гъвкави в разработването и предлагането на нови продукти и услуги за нашите клиенти. Предстои ни още една трудна година, според статистическите прогнози реален ръст в строителството може да очакваме през 2012 г. Нашата визия винаги е била да предлагаме продукти и системи, които повишават качеството на строителството и помагат на нашите клиенти да повишат своята производителност. Сен-Гобен е компания с над 300 годишна история и интересът към българският пазар е дългосрочен, за това говорят и инвестициите на фирмата през последните години. Фактът че успешно се справяме в настоящите условия ни прави още по-уверени в бъдещето.

Какво ново предстои да лансира Ригипс България?
През 2011 ние ще предложим да разширяваме продуктовата гама на Rigips, някои от новите продукти чието пускане на пазара предстои са самозалепващите армиращи ленти за гипскартон Fiba Tape, новата ръчна мазилка Rimano Ten, нови гипскартонени плоскости Rigips 600 с ширина 600 мм, специално разработени за ремонти и работа в тесни пространства и предлагани на нашия пазар единствено от Rigips. Разширяването на продуктовата гама е основен приоритет за Rigips и до края на годината списъкът с нови продукти ще нараства.

Планирате ли специални инициативи, насочени към строителни компании или архитекти?
Основният проект по който работим в момента е електронен селектор на системите Rigips, насочен към нашите партньори архитекти и проектанти. Това е програма, която ще осигури на проектантите всички конструктивни детайли на нашите системи в електронен вид, така че да могат директно да ги ползват в процеса на проектиране. Освен това завършихме подготовката на новия каталог “Rigips системи за пожарозащита” – каталогът вече е отпечатан и е съобразен с последните актуални нормативни изисквания на EC и Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване” на МВР.