Константин Ачков: Стадионите в България са соц и демоде

1166

kachkovСлед супер интересното интервю, което Светослав Тодоров от Studio Mode даде за стадионите от Световното първенстве по футбол в ЮАР, хвърлихме ръкавицата и към Константин Ачков. Освен като скулптор и продуктов дизайнер, го познаваме и като интериорния дизайнер на кафе-бар Футбол в София. Вижте какво ни каза той!

Как би коментирал визията на стадионите, на които ще се играе Световното първенство по футбол в ЮАР този месец?
Като скулптор и пластик, мисля че стадионите в ЮАР са на много високо ниво! Изведени чисти форми, без преиграване, с елементи инспирирани от региона. Като обекти седят интелигентно вписани в средата си!

Направи парелел между тях и съоръженията с подобна функция у нас.
Не мога да направя никакъв паралел, тъй като ние имаме социалистически, демодирани съоражения, които изобщо не са правени с мисълта, че трябва да имат облик или отличаващи ги оригинални детайли.

Ще доживеем ли да видим стадион с модерна архитектура, достоен да приеме финал на първенство от сериозен мащаб?
Не знам дали ще доживеем?! Не е въпрос само на пари, а и на голяма култура! Култура на едно модерно мислене, което води и осмисля необходимостта от едни такива усилия!

Кажи ми стадион с интересна архитектура и дизайн, който си виждал по света?
За жалост, само съм минавал покрай интересни стадиони, но не съм ги разглеждал. Иначе от тези, които съм виждал в интернет, безспорно Bird’s Nest в Пекин ми е фаворит за съчетаване на съоръжение с функции и с пластика!

Как представянето на Световно първенство би изглеждало интересно според теб от архитектурна и дизайнерска гледна точка?
С интересни стадиони и интересни дизайн решения, които да дават атмосфера на модерност, като например, спирки или заведения.

България отново е извън големите футболни сметки. Все пак, ще пътуваш ли до ЮАР за финалите?
Не, за жалост.