Кремена Халваджиян: В България често превръщаме еклектиката в битак…

1696

kremenaТя е най-популярният стилист у нас. Затова решихме да я попитаме за живота далеч от центъра на София, какво е да се създава дизайн у нас и дали всички слухове около нея са истина. Вижте какво ни каза тя!

Сама си проектиралa интериора на дома ти с Магърдич Халваджиян. Би ли ми разказала подробности?
Нито една стена не остана на мястото си, освен носещите. Всичко проектирах сама – парното, ВиК и електрическите инсталации… В интериора нямах никакви колебания и имах цялостна визия за нещата. Събирах и поръчвах мебели от всички крайща на Италия. Дори знех какви ще са картините и поръчах 107 накуп. Интериорът изразява изцяло моята душевност – обичам състарени и светли мебели, много вехти неща с история в тях, ковано желязо. Трудности при релизацията срещнах изцяло от българска страна. Всичко, което ми произведоха в Италия пасна до милиметър, докато тук всяко едно нещо, което бях поръчала беше сгрешено поне по 7-8 пъти и дори в един момент имах чувството, че ми правят “скрита камера”. В началото си мислех, че ще ми отнеме около 2-3 месеца, но всичко продължи година и три месеца, накрая просто се бях побъркала.

Имаш ли любима мебелна къща, от която пазаруваш?
Много обичам да търся интересни предложения от света в интернет – скоро попаднах на странни дивани, направени от кори за яйца или диван като басейн. Една от любимите ми фабрики е Bamax в Италия, която произвежда въпросните състарени мебели. Roche Bobois пък е нещо, което боготворя. Това са две от марките, които много обичам и имам вкъщи.

Какви са разбиранията ти за модерен дом?
Всичко се развива с такива бесни темпове, че вече не знам. Модерен дом за мен е този, правен със замисъл и концепция, а да не е хаотично събран. В България сме царе на това да правим еклектика и понякога става такъв битак…

Би ли станала професионален интериорен дизайнер?
Не знам, какво значи „просфесионален“ в България. Била съм много пъти интериорен дизайнер на доста заведения. Помагала съм за интериорите и на мои приятели. Имайки предвид и колко студия за тв предавания съм направила, които са си чисти интериори, особено на „На кафе“. Tрябваше да преобразувам за 20 дни къщата на на „Биг Брадър“ в дома на „Стар Академи“ . Смея да твърдя, че абсолютно се справям с интериорния дизайн.

Истина ли е, че си запълнила един етаж от къщата ти с обувки?
Не целият етаж е зает с обувки, а по-скоро мястото, което те заемат вкъщи, би заело цял етаж в един нормален дом. Имам една стая, голяма колкото средно малък апартамент, заета с дрехи и обувки. Не се гордея особено с това, но то ми е просто мания.

Магърдич казва, че трудно те е убедил да напуснеш живота в центъра на София и да отидеш в Панчарево. Би ли се върнала сега отново в центъра?
Бих се върнала, аз съм много градско чедо. Имам апартамент до Докторската градинка, в който живее майка ми и в момента ни служи като “базов лагер”, когато сме из центъра и ни е близо до офиса. Първата вечер се скъсах да рева, когато вече не бях в кварталчето си. Свикнах и в новата къща, но може би, защото я направих така, че да ми стане любима.

Модерно е в Западна Европа и САЩ известните хора да създават бутикови хотели. Ти би ли го направила?
Даваш ми страхотна идея. С удоволствие, бутиковите хотели наистина се търсят най-много в последните години. Често пъти ме питат и дали няма да направя собствена линия дрехи. Никога няма да ги направя, защото в България дори едно качествено копче не можеш да намериш, да не говорим за нещо повече… Омръзнало ми е да слушам как това и онова го няма и да не знаят какво ти продават… В този ред на мисли, на този етап не бих се заела с дизайн на хотел, но в бъдеще бих се замислила наистина.