Ксавие Луст: Дизайнът в своята същност е минималистичен

1058

lusgtПрез последните години белгийският мебелен дизайн се радва на нарастваща популярност. Това е благодарение на нова плеяда от млади и амбициозни творци, част от които е и Ксавие Луст. Той за кратко време се пре върна в синоним на нестандартно и провокативно мислене.. Представяме ви специалното интервю, което той даде за arenadom.com.

Как успя само за няколко години да се наложи­ш като един от най-обещаващите съвременни дизайнери?
Мисля, че причината за успеха на моите продукти е в тяхното различно звучене. То стана възможно благодаре­ние на новата техника за работа с метал, която сам разработих. През 1999 г. започнах да експериментирам със стоманени листове. Идеята ми беше да ги огъвам и да създавам различни мебели, без да използвам фабрични шаблони. Това щеше да редуцира производствените разходи за фирмите. Нарекох новия метод „Принцип за (де)формация на стоманени листове“. Първите продукти, които създадох, бяха Le Banc и T-Chair. Именно с тях участвах на мебелното изложение в Милано през 2000 г. Визията им е много хубава – опростена и същевре­менно специална. Знаете, че обикновено се говори за нови технологии, за нови материали. Аз обаче просто реализирах една различна идея с помощта на „старата“ технология.

Защо избра да работиш предимно с метал?
Всички материали са интересни, но аз наистина предпочитам метала. Привлича ме неговата визия, различните му аспекти. Харесват ми ръчно полираните хромирани повърхности, устойчиви на надраскване, върху които не остават следи от пръсти. Те може да се използват дълги години без почти никакви грижи по поддръжката им.

А защо минимализъм?
Дизайнът в своята същност е минималистичен. Една от задачите му е да създава качествени продукти на цена, достъпна за максимален брой хора. Това е не по-малко важно от търсенето на функционалност и ексцентрич-ност. Продуктите трябва да бъдат евтини, елегантни, опростени. Защото най-хубави са именно простите неща в живота…

Кое според теб е най-важното за един успешен продукт?
Съчетаването на четири основни аспекта: функционалност, естетически издържана визия, технология, която да гарантира качество и достъпна цена, и не на последно място т.нар. културен аспект, свързан с традициите и миналото. Как да се съобразя с тях и да ги поставя в равновесие – това е основният въпрос, на който търся отговор при създаването на всеки нов продукт. Опитвам се да откривам нови методи за производство, да създавам прецизно изработени предмети с иновативни обеми…

Как виждаш бъдещето на съвременния дизайн?
Убеден съм, че му предстои бляскаво бъдеще. Днес почти всички предмети, които са част от живота ни, са все по-издържани от гледна точка на дизайна. Той, от своя страна, се превръща в печеливш бизнес. Много ита­лиански мебелни компании бяха купени от модни къщи. Изглежда, че модният бизнес се пренасочва към сфе­рата на индустриалния дизайн, като обект на инвестиции са не само мебелите. Що се отнася до стиловете, всеки дизайнер ще ви каже, че не се интересува от тенденциите, те са нещо толкова мимолетно. Всъщност, едно от най-важните качества на дизайна е способността му да преодолява границите на времето. Това се опи­твам да правя и аз. Защото най-добрите продукти продължават да се търсят и продават дълго, след като са били създадени за първи път.

Xavier Lust е роден в Bruges през 1969 г. Специализира интериорен дизайн в Saint Luc, Brussels. В края на 90-те отваря собствено ателие, където работи върху реализацията на първите си проекти, експериментира с материа­ли и участва на различни изложения. През 2000 г. представя моделите си в Милано и привлича вниманието на много от големите мебелни производители. Днес работи за фирми като MDF Italia, DePadova, Extremis и Driade. Реализирал е и редица интериорни проекти на магазини, офиси, заведения и частни домове.