Мартен Баас: Необарокът е баланс между рационалност и емоция

1047

ко има дизайнер, чието име свързваме незабавно с модерен дизайн и елементи на необарок, това е холандецът Мартен Баас. Все пак още с дипломната си работа, серията Smoke, той влиза в музеите. Освен това е познат с наклонността си по limited-edition дизайн – всичките му продукти са ръчно изработени. Ето как определя той мястото на необарока в съвременните интериорни тенденции.

Как би описал необарока с една дума?
Само с една дума? Просто необарок. Не знам какво друго да кажа.
Kои са най-големите плюсове на необарока?
Хубаво е да гледаш нещо, което ти дава нещо повече от функционалност. Това е като баланс между рационалност и емоция. Рационалността винаги е била от прекалено голямо значение на Запад.
А най-големите му минуси?
Виждал съм доста наистина лоши “необарокови” продукти. Невероятно… Тази идея за получаване на модерна, минималистична маса с изрязани с лазер орнаменти на краката й… виждал съм го стотици пъти! Не знам защо хората въобще си правят труда да произвеждат подобни предмети отново и отново…
А що се отнася до минимализма?
Хубаво е да “съблечеш” предметите от всичката глупост около тях и да видиш какво ще остане накрая. Но ако винаги събличаш всичко до неговите най-основни елементи, няма да остане място за игра. Това е като да осъзанеш, че да живееш не значи само да дишаш и да ядеш. Това значи също да се забавляваш, да се смееш, да се наслаждаваш… Ето защо според мен минимализмът няма последната дума.
Кой според теб е пионерът в необарока?
Мисля, че е Юрген Бей, който инициира нови усещания за стари продукти, орнаменти, декорации…
Как си обясняващ резкия скок на дизайна от минимализма към необарока?
Просто хората осъзнаха, че минимализмът изчерпва възможностите за импровизация.
Защо избра необарока за Smoke Chair – заради модата или защото този стил ти харесва?
smokeОрнаментите символизираха за мен неща в един стол, които са там, но не е нужно да са свързани с функционалността. Един от въпросите при Smoke беше: ако не ви е нужен, може да го изгорите. Всичко, което е повече от конструкцията на стола, е декорация. Следователно, наполовина изгорените орнаменти се превърнаха в нова декорация.
Когато говорим за необароковите ти продукти, не се ли страхуваш, че ще може да те обвинят в “имитиране” на миналото?
Зависи от гледната точка. Да ре-интерпретираш миналото по един добър начин е равносилно да направиш нещо ново. Така мисля… Но… какво всъщност му е лошото да имитираш миналото?!
Как си представяш най-шантавия продукт, който би искал да създадеш, но все още не си имал шанса да го направиш?
Изгорена сграда, струва ми се…
Кой е авторът, чийто дизайн е по-близък до минимализма, но с когото би искал да работиш по съвместен проект?
Датският дизайнер Jan des Bouvrie, който е известен с това, че запазва всичко бяло и право.
Би ли създал минималистичен продукт, ако някоя компания поиска това от теб?
Не че бих отказал, просто не съм сигурен, че бих успял да се справя. Винаги когато правя нещо, го правя, защото чувствам вътрешен импулс за това. В противен случай си мисля, че няма смисъл. В този момент не чувствам истински импулс да създам минималистични продукти.
Какъв ще бъде дизайнът на този век?
От една страна е грубо да давам за пример своите продукти. От друга страна, аз ги създадох, защото това беше на 100% нуждата на хората в момента. Иначе не бих ги създал. Така че, за мен продуктът на този век, е колекцията Clay.