Матали Красе за кризата и какво се случи с дизайна

1098

mataliКризата разтърси равновесието на пазара и някъде между търсенето и предлагането, дизайнерските идеи останаха на ничия земя. Дали ограниченията, наложени от икономическата ситуация, ограничиха и креативността на дизайнерите, как отговарят производителите на променените условия и откриха ли се нови възможности, в контекста на загубеният растеж в печалбите? Ето как отговаря на тези и други проблеми Матали Красе в ексклузивно интервю за нас.

експериментът
По образование съм индустриален дизайнер, но винаги съм възприемала работата си в много широк смисъл, като максимално отворена към света. Не съм специалист в нещо определено, освен когато трябва осъществя конкретен проект. Например винаги съм смятала, че интериорният дизайн предоставя богати възможности за радикални решения и експерименти при създаването на мебели и, че в живота ни е нужно подобно експериментаторство. Затова за мен работата по хотел или търговски обект е вълнуващо предизвикателство.

новата класа
Работя предимно с компании като Dunlipillo или Moustache, за които мебелите са ново предизвикателство. Тези фирми – доста различни по мащаб, са избрали да позиционират проектите си не в пазара на скъпите стоки от висок клас, където предлагането е много ограничено. Диванът за Dunlipillo струват 1399 евро, а дървеният стол “Instant seat” за Moustache, например, е 330 евро.

развитие напук
Dunlopillo са специализирана компания за текстил, позната на всеки французин, но за тях мебелите са ново начинание. Имат голяма производствена база и това им позволява да произвеждат сами цялата си продукция. В момента се предлагат ексклузивно във Франция в шестдесет търговски обекта и се развиват с добро темпо. Moustache са млада компания, тази година пускат втората си колекция. Представяме два нови продукта за тях в Милано – разработка на вече създадената гама Instant Seat, включваща стол и съпътстваща го маса, които включихме в колекцията. С Dunlopillo съществува същото желание за допълване на гамата, за развитие на проектите с времето. Представихме нови текстилни дизайни и скоро ще добавим нов фотьойл. Важното е да инвестираш време за развитие на проектите в дълбочина, като да им дадеш време да намерят своята публика. За разработката на тези проекти думата криза не означава нищо. Пазарът обаче несъмнено забавя осъществяването им.