Ронан Бурулек: Дизайнът е въпрос на алхимия

1226

burulekБратя Бурулек са добре познати с нестандарните си и провокативни мебели. Специално за сп. Домът Ронан Бурулек сподели своята гледна точка за съвременния дизайн.

Известни сте като звездитe на европейския дизайн. Коя е причината продуктите ви да са толкова харесвани?
Не знам, досега не съм се замислял. Понякога просто се опитваме да уловим това, което вече съществува в съзнанието на хората, да усетим от какво се нуждаят, какви са очакванията им и да ги материализираме. В други случаи продуктите ни представят нови гледни точки към нещо вече познато. Много важен аспект от нашата работа е и фактът, че творим в почти всички сфери на дизайна. С други думи, опитваме се да намерим един глобален отговор на различни въпроси.

Дизайнът за теб е…
Работа, ежедневие…

Как би описали стила ви?
Преди всичко поетичен.

Какво става, когато твоите идеи за даден продукт се различават от тези на брат ти?
В такива случаи спорим много и всеки защитава горещо своята гледна точка. Понякога стигаме и до бой!

Какво те води в работата по нов проект?
Първата стъпка е да се опитаме да вникнем в предисторията на проекта, да разберем традициите и целите на компанията, за която ще работим. Все едно започваш нова любовна афера – трябва да разбереш кой стои пред теб, какви са желанията му, какво можеш да направиш за него и какво не можеш. След това скицираме, скицираме и пак скицираме. Или просто седим и размишляваме върху различни идеи, докато открием тази, която ще превърнем в действителност. Истината е, че реализирането на нов проект наистина ни отнема много време…

Към кой от продуктите, създадени от вас, сте привързан най-много?
Нямам такъв, както и нямам предпочитания върху какво да работя. Всяка тема е интересна и уникална. Самите ние научаваме много от своите продукти.

А на какво отделяте по-голямо внимание – на визията или на функцията?
Съчетаването им е въпрос на алхимия. Във всеки един проект дизайнерът трябва да се съобразява с различни гледни точки – технологична, естетическа, тази на бъдещия потребител… Продукт, фокусиран само на една от тях, е обречен да умре.

Кои са имената в архитектурата и дизайна, повлияли най-много върху работата ви?
Мисля, че не става въпрос за влияние. Когато работиш в дадена сфера, трябва да знаеш кой е творил в нея преди теб, какъв език е използвал, какво е успял да направи. Но ако ме питате за имената, които наистина много уважавам и чието творчество, според мен, е от изключително значение за развитието на съвременния дизайн, това несъмнено са Рей и Чарлз Имс, Джаспър Морисън, Константин Грчич.

Каква е визията ти за съвременния дизайн?
Страшно много харесвам джунглата, където всичко е така неконтролируемо. В този смисъл не съм привърженик на съвременния банален дизайн, безличен и отегчителен. Търся разнообразието, провокацията, без значение дали говорим за мебели, мобилни телефони или стари керамични фигури, идващи кой знае откъде. Дизайнът трябва да бъде своеобразен колаж на самия живот.

Кажете ни няколко думи за вашата концепция за „микро архитектура“.
В хода на своята работа с Ерван стигнахме до извода, че трябва да създадем продукти, които да позволят на хората да структурират сами пространството, в което живеят или работят. Така започнахме да развиваме концепция, обединяваща мебелния дизайн и архитектурата. Целта ни беше да създадем достатъчно големи мебелни елементи, които да се комбинират помежду си така, че с тяхна помощ да разделяте пространството на по-малки части. Всъщност, използването на архитектурата като отправна точка в дизайна, според мен, беше много добра идея.