Симоне Микели: Италианският дизайн превъзхожда всички останали

1162

simoneАрх. Симоне Микели създава собствено студио през 1990 г., а през 2003 г. го преобразува в компанията Simone Micheli Architectural Hero. Занимава с архитектура, интериорен, изложбен, продуктов и графичен дизайн. Негови продукти са част от каталозите на едни от най-големите компании, сред които са Adrenalina, Cesana, Dupont, Emu, Fabbian Illuminazione, Gervasoni и много други. Освен това чете лекции в няколко университета и е автор на пет книги. С други думи – визията му за света на дизайна има значение, а тя е изцяло на страната на италианската традиция!

Скандинавските дизайнери са известни със своите находчиви идеи и семпъл дизайн. Мислите ли, че тази особеност е географски обусловена?
Определено географският фактор е решаващ. Изобилието на дървесина и естествени материали улесняват създаването на общодостъпни продукти.

През последните години скандинавският дизайн набра скорост. Оказа ли това влияние върху италианския?
Влияние не е точната дума. Предпочитам да кажа, че скандинавският дизайн маркира пътища, които се пресичат. Говоря за красотата в практичността и създаването на достъпни продукти.

За много хора италианският дизайн е институция. Вие как бихте го определили?
Със следващите думи бих искал да ви разкрия един фрагмент от италианския дизайн. Моите “архитектури” са обвързани както с настоящето, така и с бъдещето. Те са резултат от сложна и в същото време проста концепция, която балансира между непрестанната жажда за знание и свободната интуиция. Създавам “триизмерни стимулации”, които въздействат на градския човек подсъзнателно. Това са истински интерактивни места, където единствено съчетанието от дизайн, правилни форми, цветове, светлини, звуци, аромати могат да провокират емоции и да привлекат вниманието на посетителя.

Скандинавският дизайн има собствена физиономия. Как бихте я описали?
С няколко прилагателни – откровен, гол, суров, строг, ефирен…

Има ли негласно споразумение между скандинавските дизайнери за съревнование с италианските им колеги?
Няма състезание. Говорим за два съвършено различни стила. Скандинавският дизайн дава приоритет на изчистените форми и естествените материали. Италианският пък залага на усещанията, той е емоционален.

Какво не харесвате в италианския дизайн?
Няма нещо, което да не харесвам.

А в скандинавския?
Също.

Ще успее ли италианският дизайн да запази лидерската си позиция?
Не е необходимо. Италианският дизайн превъзхожда всички останали със своята креативност, с вниманието към производствения процес и с вълнуващия начин, по който съчетава изкуство и мода.