Светослав Тодоров: налага ми се да се навеждам в столичните подлези

1270

svetoslavОт столична община обявиха, че подготвят цялостна стратегия за ремонт и охрана на подлезите. Според изчисленията им за поправка на всички пешеходни тунели били необходими 15 млн. лева. Въпреки че за част от тях общината може да кандидатства по европейски програми, въпросът неизбежно остава: “Ще доживеем ли чудото?”. Ето няколко интересни отговора по темата от Светослав Тодоров, Mode Studio.

Кой е най-големият недостатък на софийските подлези? Как те трябва да бъдат реновирани, за да станат приятно място за гражданите?
Безкрайно занемарени са. Абсолютна липса на ергономия. Давам пример с подлеза пред ЦУМ – висок съм 1.85 м, но ми се налага да се навеждам, когато слизам оттам. Въпросът за инвалидите и майките с колички не е решен по никакъв начин. Наследили сме много подлези, които нямат реконструиране и за тях не е използван приоритетът за достъпна среда, нещо толкова модерно напоследък. Години назад не е мислено за тези прослойки от населението, които са имали проблем с достъпа до подлезите. В тях липсват съвременни съоръжения – не можеш да изкачваш безумни и безкрайни стълбища, без да има елеватори в тях. Освен това, в тях липсва каквато и да е била естетика – отдолу се превръщат в битаци. Аз поне не съм разбрал да има конкурс за градска среда. Последно направиха конкурс за градски дизайн на София – излизат някакви резултати и решения, но ще се направи ли нещо, за да се облагороди реално тази среда? В момента тя е просто брутална.

Би ли се заело Studio Mode с подобна реконструкция и срещу какъв бюджет?
Абсолютно, бих се заел. Считам че няма дизайнер, който да не иска да направи широко социален проект, каквито са подлезите и каквато е градската среда. На такива огромни обществени пространства наистина може да правиш дизайн и то с друг мащаб – за милиони хора. Когато правиш частен интериор, ти го правиш за 2, 4 или 5 души. Много по-предизвикателно е да работиш за някакъв обществен проект, който би могъл да окаже влияние на много повече хора.

Впечатленията ти от ситуацията в чужбина?
Характерни са за всяка страна и не може да се направи пряк паралел, но със сигурност навсякъде имат добра организация, ергономични са и освен функцията да преминаваш през тях, имат и социален статус. Просто са им дали допълнителен живот, това трябва да се случи и с нашите. Не може това да е място, на което само да пресечеш улицата. Биха могли да се превърнат в информационни места. Казваме, че имаме културни забележителности в града ни и искаме да привлечем повече туристи, но как те да се ориентират в града, ако предварително не са се подготвили? За пример в това отношение бих дал Милано, Рим… Не мога да кажа, че старите им подлези са върхът на дизайна, но всичко ново, което се прави, е добро. Давам пример с Лондон – станция Canary Wharf. Наели са Норман Фостър за проекта. Така разбирам съвременното отношение към подлезите. Качвате се на второ ниво и сте заобиколени от магазини, кафенета… Направена е една много приятна социална среда.

А как би коментирал подлезите около новите молове?
Не съм видял да има подлези, няма подлези в новите молове. Новите молове създават само проблеми и са много зле решени като инфраструктура. Аз не живея около тези молове, но със сигурност, ако поговорите с някой около тях, ще разберете действителната картина и това колко пречат тези съоръжения. От моловете трябва да направят така, че да ми е удобно да стигна до тях, а не когато си помисля, че трябва да отида дотам, да си представя в какво трябва да се забъркам и в крайна сметка да се откажа.