Светослав Тодоров: Няма да доживеем модерен стадион

1041

svetoslavНека не става объркване. Светослав Тодоров не е един от малкото български футболисти, получили признание в английската Висша лига. Светослав Тодоров е интериорният дизайнер начело на Studio Mode, по-известно с безкомпромисното си качество на работа и изчистена линия, която налага. Като човек с визия за това кое е красиво и кое – грозно, поканихме Светльо за коментар на стадионите, където ще се играят срещите на предстоящото Световно първенство по футбол в ЮАР. От отговорите му веднага ни стана ясно, че футболът е една от горемите му страсти и определено има сериозни наблюдения за това как се случват нещата по света и у нас…

Как би коментирал визията на стадионите, на които ще се играе Световното първенство по футбол в ЮАР през лятото?
Девет от стадионите са започнати като строеж през 2007. От новите, впечатление правят Durban Stadium в Дърбан и Green Point Stadium в Кейп Таун, но най-силно впечатление ми направи реконструкцията на Soccer City в Йоханесбург.

Направи парелел между тях и съоръженията с такава функция в България.
Няма начин за паралел, нито за меридиан, нито за каквото и да било там. Може би става въпрос за друг свят, та нали това все пак е Африка!?

Ще доживеем ли да видим стадион с модерна архитектура, достоен да приеме финал на първенство от голям мащаб?
Не и нашето поколение. Жалко!

Кажи ми стадион с интересна архитектура и дизайн, който си виждал по света?
Двата най-големи стадиона, на които съм бил на живо са Camp Nou и Stadio Olimpico.
Просто това се казва мащаб! Особено този на Барселона. Посещавал съм и San Siro и Mestia Stadium. Двете неща, които според мен описват всички тези съоражения е, че това са старо поколение стадиони, но функционално работещи перфектно. Имам в предвид, че 80-90 хил. зрители (Camp Nou и Stadio Olimpico) се пълнят и изпразват за двайсетина минути, а може би и за по-малко. Това означава добра организация и перфектно проектирана функция.

Как представянето на Световно първенство би изглеждало интересно според теб от архитектурна и дизайнерска гледна точка?
Не мисля, че има връзка. Но това е мое мнение. Смятам, че масата се вълнува от самия спорт. Всичко покрай него търси добавена стойност.

България отново е извън големите футболни сметки. Все пак, ще пътуваш ли до ЮАР за финалите?
Не. По-скоро бих отишъл на почивка. Това е една от все още неосъществените ми дестинации.